vintage
dzieki, po zmudnych poszukiwaniach znalazly sie na cov market, ale faktycznie w tygodniu nie bylo :) nie widzialam kiszonej w beczce tutaj, kupilam w sloikach ROLNIK, ale ze swieta dla 2 osob to nie wyszlo dramatycznie, na wiecej osob to chyba nie najlepsze wyjscie. W przyszlym roku chyba ukisze sama kapuche, wiem ze moja babcia robila to calkiem zgrabnie.
2011-12-16 11:26:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
Anonim
W ktoryms sklepie widzialam kiszona kapuste z beczki, chyba w spizarni ale nie jestem pewna bo swojego czasu odwiedzialismy co tydzien inny sklep
2011-12-16 14:56:00
olijka
kapustę z beczki widziałam w sklepie "jakobs", to chyba stoke jest.. jakieś 10 min spaceru od "krówki".
2011-12-16 15:15:00
dux
jakobs to humber road
mamy tam boczek na święta zamówiony :)
2011-12-16 15:47:00
juzek
w smakolyku pierogi na swieta
2011-12-17 15:32:00
juzek
w smakolyku byl super chlebek nie krojony ale juz nie ma nie wiem dlaczego!!!!!
2011-12-17 17:27:00
vintage
jak byl super to nic dziwnego :) W malym sklepie na rogu na Walsgrave maja dobre swieze wedliny, ma pono byc surowa biala kielbasa, byla pyszna ostatnim razem (miewaja ja chyba tylko na swieta), parzona za to niebardzo, wiec polecam czekanie na biala surowa.
A chlebek polecam upiec samemu, naprawde nic trudnego, roboty tyle co przy ciescie. Jak cos to sluze info.
2011-12-17 17:32:00
bea
jesli sledzie sa z Polski to napewno nie sa swieze.....limit polowu juz dawno wykorzystany przynajmniej tyle mowili w tvn . Vintage podaj ten przepis na chlebek. Chetnie sprobuje:P)
2011-12-17 19:01:00
vintage
Chlebek nie rozni sie prawie niczym od ciasta na pizee w swej prostocie:
Podaje CI przepis "na oko" bo takie sa najlepsze, wychodzi mi z niego okolo 5 chlebow (podluzne blachy z IKEA)
*pol kostki drozdzy swiezych, lepiej za malo niz za duzo (za duzo to chlebek bedzie sie rozpadal)
*3-4 kg maki, pol na pol zytnia chlebowa (Polski sklep na Walsgrave na rogu) tortowa albo inna pszenna (jakikolwiek polski sklep)
*5 lyzeczek soli
* siemie lniane i inne ziarna
*woda
2 kg maki mieszasz na sucho z sola w garnku+ ewentualne ziarna, dodajesz ciepla wode i mieszasz na rowna papke (waro make przesiac wczesniej) mozna to zrobic 2 dni wczesniej to zrobi sie cos niby zakwas z tego
drozdze rozpuszczasz w misce z ciepla (nie goraca) woda z lyzeczka cukru, dodajesz troche maki i mieszasz- pozostawiasz do zbablowania okolo 20 min
dodajesz wyrosniete zbablowane drozdze so papki z maki i soli, mieszasz - dodajesz make do takiego momentu, zeby chlebek nie lepil sie do rak (dosc twarde ciasto)
wypelniasz tak okolo 50 % blachy , ponacinaj nozem rowki, odstaw do rosniecia okolo 30 min
piekarnik na 160-170*C wstawiasz chlebki, po 20 min podkrecasz temp do 190*C, po godzinie powinny byc ok, jak skorka sie juz spieka mocno to znaczy ze w srodku sa ok.
Mozesz w garze dac calosci raz wyrosnac zeby ponownie zamieszac, ale to nie jest prawda ze in wiecej mieszania tym lepiej.
JA pieke zawsze 5, zawijam je w siatke jak wystygna i jak lekko zmiekna (na drugi, trzeci dzien) kroje i zamrazam. Potem z tostera sa przezaje b i aszcze :)
2011-12-18 16:44:00
ciewronka
apropo kiszonej kapusty z beczki, maja we frykasie na clay lane. kupowalam dzis to wiem hihi 8-) ... maja tez ogorki kiszone z beczki :) :-D
Edytowany przez ciewronka o Gru 18, 2011 - 09:38 PM.
2011-12-18 22:38:00
ludzik50
Śledziki mają na Cheveral Avenue w Smakołyku (dziś brałem). Co do sklepu na rogu na Walsgrave to tak niemiła obsługa że aż się przypominają polskie spożywczaki- już tam nie pójdę choćby za darmo dawali (tak samo jak ten w samym centrum, polskie delikatesy czy jak to tam).
2011-12-22 18:55:00
juzek
fatalna obsluga i ta pani taka niemila a w ogule nie informuja o zawartosci extraktu w piwku!!!!!!!!!
2011-12-22 22:19:00
Anonim
Swojego czasu robilam zakupy "na rogu" co tydzien. Do pewnego czasu nie mialam zadnych zastrzezen. Panie zawsze byly mile, dzien dobry, prosze, dziekuje, do widzenia, moze bez zbednej wylewnosci ale kulturalnie. Zastrzezenia pojawily sie natomiast co do swiezosci wedlin, 3 razy zdarzylo sie ze wedliny kupione w sobote w poniedzialek juz nieladnie pachnialy i robily sie sliskie. Raz wzielam cos z promocji wiec ok, moj blad, drugi raz pomyslalam ok, zdarza sie, ale po trzecim razie juz sie wkurzylam i wiecej tam nie chodze.
2011-12-22 23:15:00
vintage
a to na rogu maja piwo? Chyba nie zauwazylam, ale moze i maja. Nie wiem co tam niemilego, ja robie tam zakupy kilka razy w tyg i nigdy mi sie nie zdarzyla niemila obsluga, chyba ze ktos ma syndrom wielkiego pana i oczekuje egzaltowanych gadek, no to faktycznie tam czegos takiego nie ma :) Ale tez nie mam duzego porownania do innych sklepow PL poza Marycha na Walsgrave i w centrum (pusto, drogo i same nieszczesliwe expedientki), sklepem w centrum i na Clay Lane (brud, stare zarcie,niby duzy wybor a nic nie ma) i kroowka (ktora wygladala fatalnie, ale nowy sklep zacheca - do sprawdzenia), ogolnie rog walsgrave i tak wypada z nich zdecydowanie najlepiej (blisko, tanio, swiezo). Moze za jakis czas sprawdze Jakobsa czy jakos tak. Ja w sumie i tak w polskich sklepach kupuje glownie make i czasem wedliny, ogorki i kapuche, oraz inne produkty ktorych Angole nie maja, czyli nie za wiele.
Edytowany przez vintage o Gru 22, 2011 - 10:17 PM.
2011-12-22 23:16:00
ciewronka
Nie raz nacielam sie na stare jedzenie i to w roznych sklepach ale przetermonowane parowki o 2 mies i inne wedliny o miesiac (wszystko w jednym dniu mi chciano sprzedac) to byl szczyt :-O wiec zlozylam skarge do councila 8-) . W ciagu dwoch tyg dostalam relacje z inspekcji w danym sklepie i przyznam sie ze od tego czasu jakosc produktow w danym sklepie sie znaczaco poprawila :-D Mowa oczywiscie o polskim sklepie ale nie zdradze jakim ;-) Jak macie jakies wielkie zastrzezenia do polskich sklepow to na stronie councila jest odpowiedni dzial 8-) do councila trzeba podac dane ale jesi sie zaznaczy ze chce sie pozostac anonimowym nie moga powiedziec kto zlozyl donos :-P
Wiem wiem teraz pojedziecie po mnie ze kablara jestem :-D Ale sama wiele lat pracowalam w spozywce. Wiem ze mozna co niektore rzeczy z data przegapic ale tak wielkie przeoczenia to juz nie jest przypadek tylko premedytacja z nadzieja, ze "znajdzie sie idiota co to kupi". A z takim czyms trzeba walczyc co nie??? 8-) :-D
Edytowany przez ciewronka o Gru 23, 2011 - 03:04 PM.
2011-12-23 15:59:00