mieszkanie socjalne

Witajcie
Od jakiegoś czasu z mężem i dzićmi nosimy się z zamiarem przyjazdu do Coventry. Główną zachętą dla nas jest ewentualna możliwość starania się w Cov o mieszkanie z councilu.
Mam jednak pewne wątpliwości, czy takowe mieszkanie nam może przysługiwać i jak długo będę musiała czekać, aby je otrzymać. Tu w Polsce w Warszawie wynajmujemy mieszkanie i drogo nas to kosztuje, ale nie mamy w kraju innych perspektyw, by dostać mieszkanie jakiekolwiek, a poza tym wszędzie panujące bezrobocie już nas przytłacza. Bardzo proszę napiszcie swoje doświadczenia z mieszkaniami socjalnymi w Cov i napiszcie ogólnie co radzicie. pozdrawiam ze słonecznej Polski :)
marcysia83
greg8107
Nie wiem bo ja nie mam zadnych problemow zdrowotnych ale wydaje mi sie tak.

A możesz mi jeszcze napisać, o co chodzi z tymi bojlerami? :D w mieszkaniach w Aglii? czy taki bojler też ogrzewa mieszkanie? Właśnie jak takie mieszkania są ogrzewane? Zwracać uwagę przy wynajmie na tego typu rzeczy? I na co szczególnie powinnam uważać przy wynajmie jeśli chodzi o ogrzewanie, prąd, gaz?
2012-05-09 12:46:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
greg8107 Domy sa ogrzewane poprzez bojler na gaz lub elektryczny.Tak samo woda.Musisz zwrocic uwage w jakim stanie jest bojler,bo koszta naprawy/wymiany sa duze.A najlepiej wykupic ubezpieczeni.Spadam do pracy.
2012-05-09 13:17:00
marcysia83
greg8107
Domy sa ogrzewane poprzez bojler na gaz lub elektryczny.Tak samo woda.Musisz zwrocic uwage w jakim stanie jest bojler,bo koszta naprawy/wymiany sa duze.A najlepiej wykupic ubezpieczeni.Spadam do pracy.

OK!
Dzięki :)
2012-05-09 13:40:00
nesklik4 Ja z moja dwójka dzieci mamy astme, mała leżała 7 razy w szpitalu po kilka dni bo takie duszności miała że musieli jej tlen podawac. Jak poszłam do concil house to zgłosić, to pani powedziała ze niezmieni to i tak mojej sytuacji bo wiecej niż połowa ludzi ma astme. Wiec dalej jestem na ostatnim bandzie.
2012-05-09 14:11:00
marcysia83
nesklik4
Ja z moja dwójka dzieci mamy astme, mała leżała 7 razy w szpitalu po kilka dni bo takie duszności miała że musieli jej tlen podawac. Jak poszłam do concil house to zgłosić, to pani powedziała ze niezmieni to i tak mojej sytuacji bo wiecej niż połowa ludzi ma astme. Wiec dalej jestem na ostatnim bandzie.

to mnie nie pocieszyłaś :/
biedne dzieciaszki
ale to, że więcej niż połowa ludzi ma astmę, to pani z councilu chyba sobie wymyśliła
przesadziła kobita
:)
może spróbuj jeszcze iść do innej!!
2012-05-09 14:38:00
Avalone. hola amigos.:P
marcysia83.......prawie sie czuje w tym poscie jakbym byla w jakims biurze porad..
1-tak,przetlumcz u przysieglego twoje klopoty zdrowotne.astma*..
teraz jesli chodzi o bojlery.....
2-jesli wiec wynajmiesz mieszkanko -duzy profit by bylo tam ogrzewanie gazowe-jest b ekonomiczne niz elektryczne.
^^
Ja z moja dwójka dzieci mamy astme, mała leżała 7 razy w szpitalu po kilka dni bo takie duszności miała że musieli jej tlen podawac. Jak poszłam do concil house to zgłosić, to pani powedziała ze niezmieni to i tak mojej sytuacji bo wiecej niż połowa ludzi ma astme. Wiec dalej jestem na ostatnim bandzie.

tak,klopoty zdrowotne ktore predysponuja do tego by council*podwyzszyl band-to takie ktore generalnie blokuja normalna egzystencje-czyli osoby pilnie potrzebujace socjalnej lub medycznej opieki,inwalidzi,tez ci z klopotami natury psychicznej, -.jesli chodzi o astme moze byc zmieniony band ale..?czy w twoim mieszkaniu jest grzyb*,czyli to co zagraza zyciu w takiej chorobie?wtedy trzeba isc do councilu ,przedstawic potwierdzenie na to-bo nie wystarczy tylko powiedziec ..i wtedy rusza machina .zreszta kazde zmiany ktore zaxchodza w zyciu i maja wplyw na egzystencje-trzeba udokumentowac w momencie gdy sie oczekuje pomocy od panstwa.

(a tu info z councilu.-odnosnie ww tematu)
What if someone in my household has a medical condition that is affected by their present accommodation?

If someone in your household has a medical condition that is affected by their present accommodation, you should provide these details to us, which will then be assessed to see if the circumstances warrant priority. Please complete the medical assessment form that can be printed off from the Further information page .

to tyle.^^
2012-05-10 10:31:00
maupa ahahahahah c,u,m wykropkowalo lol hyba cos sie skrypt nie sprawdza....
2012-05-10 10:52:00
covboy12 chcialbym sie starac o mieszkanie socjalne.Czyjest uzalezniony przydzial na takie mieszkanie od ilosci dzieci jakie sie ma?Slyszalem ze w UK jest tak ze jesli masz 2 dzieci chlopca i dziewczynke to dostaniesz przydzial na takie zeby mieli pokoje osobno!Jakos trudno mi w to uwierzyc ale moze to prawda co?
2012-06-21 14:07:00
Avalone. covboy12..tak,przydzial mieszkania socjalnego jest zalezny od tego tez ile osob ma tam mieszkac,w twoim przypadku dzieci maloletnie moga miec osobne pokoje ale to wcale nie znaczy ze mieszkanie z takim podzialem otrzymacie..dwoje doroslych -rodzice i dwoje dzieci to wg przydzialu powinno byc tak:
-living room
-1sypialnia dla doroslych
-2 pokoje dla dzieci(po jednym dla kazdego).
czyli 3 pokoje plus ten living room(pokoj wypoczynkowy).
to jest podstawa przydzialu mieszkania dla rodziny z dwojka dzieci.
2012-06-22 14:26:00
spiderko_2 Od zarobkow tez jest to uzaleznione i miasta w ktorym aplikujesz, my mamy dwojke dzieci (chlopiec i dziewczynka) z czego jedno jest niepelnosprawne i zyjemy w 1 bed maisonette, na mieszkanie nie mamy praktycznie szans (3 band)
2012-06-22 14:44:00
ciewronka spiderko pobierz ze strony homefindera aplikacje medyczna. wypelnij dodaj wszystkie zaswiadczenia lekarskie o diagnozach i leczeniu plus wlasny list i zmienia banda z powodu przeludnienia. poza tym juz sam fakt ze dzieci i rodzice dziela jedna sypialnie to jest tez powod na przeludnienie i juz sie kwalifikujesz na band 1A. powodzenia ;)
avalone znowu blednie informujesz :-P ... przydzial pokojow jest nastepujacy:
-living room +1 sypialnia dla doroslego/rodzicow
plus:
-1 sypialnia dla kazdego powyzej 16r zycia lub
-1 sypialnia dla 2 dzieci tej samej plci ponizej 16r zycia lub
-1 sypialnia dla 2 dzieci bez wzgelu na plec w wieku 10lat lub ponizej lub
Jezeli jest dwojka dzieci, chlopiec i dziewczynka (minimum jedno z nich powyzej 10 lat) to przysluguje jedna sypialnia dla kazdego dziecka oddzielnie.

Edytowany przez ciewronka o Cze 22, 2012 - 04:50 PM.
2012-06-22 16:47:00
Avalone. ciewronka..jak widac na przykladzie chocby spiderko*,kazda sprawa jest traktowana indywidualnie.zgadzam sie z drugim punktem twoich info-ale pomagam ludziom tez jesli chodzi o ocjalne lokum-w wypelnianiu dokumentow(uczciwie) i te moje info jest jak najbardziej faktem.
zawze jet wieksza szansa by uzykac socjal w minimalnym metrazu-natomiast to co radzisz spiderko i owszem racja...ale znow indywidualnie sprawa bedzie rozpatrywana.
ile ludzi tyle kontekstow kruczkow...w prawie.
i jakby tak teraz wymieniac co i ile sie nalezy to.....
potawmy dwie rodziny obok siebie..identyczne by sie wydawalo (wg dokumentow) prawo by im przyznac socjal ale..UWAGA..kazde z nich jednak wg prawa bedzie inaczej potraktowane..czemu?
to nie jet nieprawiedliwosc...tylko indywidualne rozpatrywanie sprawy.
doradzilas dobrze spiderko....znasz sie zapewne..wiele ludzi nie ma pojecia jak rozegrac podstawowe info tak by znac swoje prawa.
stad dylematy......powtarzam...kazdy ma szasne nas socjalne mieszkanie ale nie kazdy wie jak te szanse znalezc.bo zwyczajnie nie zna swoich praw...( biurokracja i sluzbisci w urzedach.)
soryy za bledy essss mi sie psuuje.;)
2012-06-23 17:04:00
marcysia83 Witajcie!
Podbijam temat!

:)

Trochę mnie nie było. Nawarstwiło się wiele problemów w moim życiu. Brakowało czasu, ale ...
W międzyczasie byłam w Cov (dwa tygodnie temu w weekend na 11 listopada) :) Nie odpuściłam z wyjazdem, choć bardzo kłóciliśmy się z mężem i nadal walczymy o to, na czyje wyjdzie. On nie chce jechać na stałe, choć dalej staram się go przekonać i chyba wreszcie mi się udaje (w końcu pozwolił mi na samotny lot i zwiedzanie miasta).
W Cov byłam sama rozeznać się w sytuacji. Zamierzam przyjechać z dziećmi na wiosnę, jak mąż raczy dołączyć, to będzie miło ... ;) Mam nadzieję, że wtedy jakoś uda mi się dostać pracę. Oczywiście zamierzam wcześniej aplikować z Polski na strony angielskie, będę przygotowana w stopniu, na jaki mogę sobie pozwolić. Wstępnie chyba będę mogła liczyć na pracę w " Apple". Szkoły muszę jakieś dobre znaleźć dla moich potomków :) To mój priorytet!

Muszę przyznać, że klimat angielski mi służył. Ja, wieloletni astmatyk, który nie lubi suchego powietrza, rozkoszowałam się angielską wilgocią :P Rewelacja i żadnych innychzmian klimatycznych zwłaszcza negatywnych nie odczułam.
Podobało mi się w cetrum, przejażdżka piętrowym autobusem, sklepik "Kasia" i Aldi, w którym natknęłam się na dziwną panią w papuciach na nogach, owiniętą szczelnie różowym szlafrokiem a'la frotte i ... papilotach :D Zorientowałam się, że to dość powtarzalne zjawisko w Anglii, jak również smukłe panienki biegające po sklepach w kozakach a'la muszkieterki i z gołymi nogami tzn. bez rajstop :D AA i pan w japonkach, bermudach i szaliku i czapce pobił wszystkich na łebka :) Cóż - taka moda chyba.
Obracałam się w Bell Green przede wszystkim. Choć słyszałam, że ta dzielnica nie szczyci się zbyt dobrą opinią.

Pozdrawiam Was serdecznie, jeśli jeszcze zajrzycie na mój wątek.
I liczę na Wasze sugestie i podpowiedzi.
2012-11-26 09:58:56
gosia71 moze dzielnica nie najlepsza ale ja tutaj mieszkam od roku i nie narzekam, nic sie nie dzieje a sama mam dwoje dzieci ktore chodza do szkoly w okolicy. Jesli chodzi o prace to z agencji stale gdzies wysylaja ale wazny jest transport. Takze zycze powodzenia xxx
2012-11-26 10:37:02
marcysia83 Witaj gosia71 :) Transport jakiś się znajdzie mam nadzieje, bo wiem, że to dość daleko. A gdzie twoje dziaciaszki chodzą do szkoły? Moje będą mieść syn 9 lat, a córka 5,5 roku jak dojedziemy do Cov. Polecasz jakąś szkołę? Jak dzieic sobie poradziły w nowych warunkach?

pozdrawiam i dzięki
2012-11-26 10:54:30