mieszkanie socjalne

Witajcie
Od jakiegoś czasu z mężem i dzićmi nosimy się z zamiarem przyjazdu do Coventry. Główną zachętą dla nas jest ewentualna możliwość starania się w Cov o mieszkanie z councilu.
Mam jednak pewne wątpliwości, czy takowe mieszkanie nam może przysługiwać i jak długo będę musiała czekać, aby je otrzymać. Tu w Polsce w Warszawie wynajmujemy mieszkanie i drogo nas to kosztuje, ale nie mamy w kraju innych perspektyw, by dostać mieszkanie jakiekolwiek, a poza tym wszędzie panujące bezrobocie już nas przytłacza. Bardzo proszę napiszcie swoje doświadczenia z mieszkaniami socjalnymi w Cov i napiszcie ogólnie co radzicie. pozdrawiam ze słonecznej Polski :)
dux Tzn. Counter Terrorist Check - a nie Child Tax Credit :)
2012-05-02 19:46:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
randy I słusznie bo jak wiesz to zrobisz sama , a jeśli nie to zrobi to dla Ciebie ktoś inny kto wie jak i skasuje 30 funcików :)

tetetka
hmmm...w 2010r. wybrałam się na komendę policji w Coventry, w celu uzyskania wiadomości o CRB. Powiedziano mi, że należy zadzwonić na komendę policji w Birmingham i z nimi załatwić sprawę, niemniej jednak owe sprawdzenie niekaralności jest BEZPŁATNE.
Jakiś czas temu widziałam ogłoszenie o pracę online wystawione przez jedną z agencji w Cov, która również oferowała darmowe CRB w ramach zatrudnienia. Ponadto takie placówki jak UNI wykonują usługę również nieodpłatnie.
Dziwią mnie więc komentarze odnośnie niebotycznych kwot za sprawdzenie tzw. criminal records ;/
2012-05-02 19:49:00
anirad
tetetka
MARCYSIA83: "6.mieć dużo cierpliwości : CRB trwa nawet do 3 miesięcy a rozpatrzenie aplikacji do 12 tygodni (hehehe)"...CRB to forma, którą należy wypełnić i odesłać pod wskazany adres,ewentualnie zajmuje się tym pośrednik, który takową usługę za was wykonuje.
Na odpowiedź, czyli list o potwierdzeniu niekaralności, czeka się max do 3 tygodni.
Swój dostałam po 2,5 tygodnia.

Please...czy w końcu ludzie mający niewielkie pojęcie o temacie przestaną się wtrącać?...o CRB nie można się starać samemu :
[color=blue][color=grey]Who can ask for a criminal record check?

If the job needs a criminal record check any employer can ask for one. However, only organisations registered with the CRB can submit applications for criminal records checks.

There are two types of registered organisation:

- a registered body - the employer
- an umbrella body - a registered body that processes criminal record checks for non-registered organisations[/color][/color]
[color=blue]Can you apply for your own criminal record check?

The self-employed or individuals can’t legally apply for a criminal record check on themselves.
[/color]

Samemu można poprosić policję danego hrabstwa o zaświadczenie o braku wpisów na swój temat w policyjnym komputerze.To nie jest CRB.
2012-05-02 20:14:00
marcysia83
anirad
tetetka
MARCYSIA83: "6.mieć dużo cierpliwości : CRB trwa nawet do 3 miesięcy a rozpatrzenie aplikacji do 12 tygodni (hehehe)"...CRB to forma, którą należy wypełnić i odesłać pod wskazany adres,ewentualnie zajmuje się tym pośrednik, który takową usługę za was wykonuje.
Na odpowiedź, czyli list o potwierdzeniu niekaralności, czeka się max do 3 tygodni.
Swój dostałam po 2,5 tygodnia.

Please...czy w końcu ludzie mający niewielkie pojęcie o temacie przestaną się wtrącać?...o CRB nie można się starać samemu :
[color=blue][color=grey]Who can ask for a criminal record check?

If the job needs a criminal record check any employer can ask for one. However, only organisations registered with the CRB can submit applications for criminal records checks.

There are two types of registered organisation:

- a registered body - the employer
- an umbrella body - a registered body that processes criminal record checks for non-registered organisations[/color][/color]
[color=blue]Can you apply for your own criminal record check?

The self-employed or individuals can’t legally apply for a criminal record check on themselves.
[/color]

Samemu można poprosić policję danego hrabstwa o zaświadczenie o braku wpisów na swój temat w policyjnym komputerze.To nie jest CRB.

HELP!
gubię się znów!
2012-05-02 20:17:00
dux Z directgov:
The cost of the criminal record check

A check costs:

£26 – standard CRB check
£44 – enhanced CRB check

Some organisations may pay for the check for you, or you may have to pay a processing charge for your application. Check with your employer.

Przypuszczam, bez urazy, że tetetka o czymś innym mówi a nie o CRB. Może Cię sprawdzili w komputerze drogówki albo coś takiego :) Policja nie ma prawa wydawać certyfikatów CRB, a już na pewno nie na zamówienie telefoniczne i za darmo :) Sprawdź co właściwie dostałaś od nich tetetka bo bałagan robisz :)
2012-05-02 20:17:00
anirad Wiele firm zatrudniających osoby które muszą posiadać CRB płacą za to.Ale nie w przypadku jeśli CRB jest potrzebne do zarejestrowania się w jakimkolwiek programie potwierdzającym lub nadającym kwalifikacje.W tym przypadku o CRB wystąpi OFSTED ale nie zaplaci. Opłatę należy uiścić samemu.
2012-05-02 20:18:00
anirad
dux
Bo i praktyka jest taka, że zwykle jeśli pracodawca życzy sobie CRB, to zamawia go sam i sam za niego płaci. Jednak jak rozumiem rozmawialiśmy o sytuacji kiedy osoba chce wyrobić go sobie sama...

A o tym żeby policja wydawała CRB i to jeszcze bezpłatnie to nigdy nie słyszałem, o ile wiem jest do tego osobna instytucja, ale z drugiej strony nigdy osobiście nie musiałem za tym chodzić/dzwonić - zawsze szło to przez pracodawcę. CRB przychodzi szybko, 2,5 miesiąca to czekałem na CTC.

CRB wydaje Home Office i policji nic do tego. A ostatnio są tak zawaleni że sami podaja czas oczekiwania okolo 4-6 tygodni.
A co do sprawdzenia rekordów z policji nasi "świetnie" poinformowani forumowicze mylą CRB z ACPO o które można poprosić samemu ( i też kosztuje -dokladnie 10 funtów)
2012-05-02 20:28:00
dux hehe
Wybacz - faktycznie nie zdawałem sobie sprawy, że nie można wystąpić o CRB jako osoba prywatna, jednak akurat w tym wątku chodziło o to kto ponosi opłatę w wysokości jak podali nasi 'świetnie' poinformowani forumowicze 80f, myląc najwidoczniej CRB z XBOXem (używanym) :)
2012-05-02 20:39:00
anirad dobra dobra,wolę playa,hehehe, dodałem sobie ciut za szybko obie ceny.dodając trochę na znaczki bo podrożały.tak czy inaczej trza płacić. ;-). wszystko do kupy daje nam 100+44+znaczki+tłumaczenia wszystkich ewentualnych papierów i zaświadczeń.
2012-05-02 20:46:00
marcysia83
anirad
dobra dobra,wolę playa,hehehe, dodałem sobie ciut za szybko obie ceny.dodając trochę na znaczki bo podrożały.tak czy inaczej trza płacić. ;-). wszystko do kupy daje nam 100+44+znaczki+tłumaczenia wszystkich ewentualnych papierów i zaświadczeń.

z doświadczenia też tak mam, że wolę dodać, niż odjąć :) lepiej policzyc więcej niż potem mieć zonka
2012-05-02 21:25:00
Avalone. marcysia83-i jak to wsio widzisz?troszke tu chaosu bylo-zyczliwosc sie na czesci ente podzielila.........emocje mysle ostygly,(7 stronka postu)..ale sympatycznie mozna odebrac polonie w coventry..wiele cennych porad i doswiadczen ujrzalo swiatlo dzienne na forum MC.
ja gdybym teraz mial wyjechac z pl wybralabym Kanade.....zadne z miast uk kompletnie-ale to moje zdanie choc podyktowane obiektywnym spojrzeniem na zycie w uk*.
tobie zycze przede wszystkim dystansu,niepalenia mostow w pl,wez dzieci......sprzedaj wsio co masz by miec pieniazki na start-czytam cie i widze ze masz godnosc i wielka doze determinacji w dzialaniu to ogromnie wielki potencjal by zaczac za granica nowe ZYCIE.
co jeszcze by napisac......ee juz chyba nic.:)
pozdrawiam goraco............z bardzo zimnego coventry(cholera ma byc snieg z deszczem-dzizzzzzzzzzzzass) :evil:
2012-05-03 18:15:00
marcysia83
Avalone.
marcysia83-i jak to wsio widzisz?troszke tu chaosu bylo-zyczliwosc sie na czesci ente podzielila.........emocje mysle ostygly,(7 stronka postu)..ale sympatycznie mozna odebrac polonie w coventry..wiele cennych porad i doswiadczen ujrzalo swiatlo dzienne na forum MC.
ja gdybym teraz mial wyjechac z pl wybralabym Kanade.....zadne z miast uk kompletnie-ale to moje zdanie choc podyktowane obiektywnym spojrzeniem na zycie w uk*.
tobie zycze przede wszystkim dystansu,niepalenia mostow w pl,wez dzieci......sprzedaj wsio co masz by miec pieniazki na start-czytam cie i widze ze masz godnosc i wielka doze determinacji w dzialaniu to ogromnie wielki potencjal by zaczac za granica nowe ZYCIE.
co jeszcze by napisac......ee juz chyba nic.:)
pozdrawiam goraco............z bardzo zimnego coventry(cholera ma byc snieg z deszczem-dzizzzzzzzzzzzass) :evil:

Avalone :)
Widzę to tak jak napisałaś i powoli zaczynamy z mężem szykować się do wyjazdu.
Wiele jest jeszcze spraw do załatwienia. Zastanawiam się jakie dokumenty powinnam dać do przetłumaczenia tu w Polsce, które przydadzą się potem w Anglii.
I nie ukrywajmy! Rzucimy się na głęboka wodę i będzie to ogromne ryzyko, ale ja już tyle w życiu zaryzykowałam, tyle razy stawiałam na jedną kartę, z każdym drobnym kroczkiem może być tylko lepiej :)
Mam nadzieję, że będę mogła jeszcze conieco spytać tu zebranych o nurtujące mnie sprawy :)
Pewnie wiele pytań jeszcze się nasunie :)
Najbardziej się boję tego, co mnie będzie czekać na miejscu :-D

Co do pogody, to wyglądam jakbym zbierała buraki :-D
Ostatnie parę dni przesiadywaliśmy nad wodą - w słońcu z lekka 35 stopni było :-D

ajć poczułam lato :-D opaliłam się na maxa

pozdrówka
2012-05-03 19:28:00
dux
Avalone.

ja gdybym teraz mial wyjechac z pl wybralabym Kanade.....zadne z miast uk kompletnie-

fakt - możecie jeszcze chwilę poczekać aż Kanadę przyjmą do Unii Europejskiej i jechać tam, bo żadne z miast UK kompletnie, a Coventry wręcz częściowo :lol:
2012-05-03 20:56:00
marcysia83
dux
Avalone.

ja gdybym teraz mial wyjechac z pl wybralabym Kanade.....zadne z miast uk kompletnie-

fakt - możecie jeszcze chwilę poczekać aż Kanadę przyjmą do Unii Europejskiej i jechać tam, bo żadne z miast UK kompletnie, a Coventry wręcz częściowo :lol:

nie chcę do Kanady :)

Edytowany przez marcysia83 o Maj 04, 2012 - 07:49 AM.
2012-05-04 07:48:00
Avalone. dux-ja wyraznie widze ze musze cie odwiedzic na meczu siatkowki. .. :evil:
2012-05-04 10:48:00