mieszkanie socjalne

Witajcie
Od jakiegoś czasu z mężem i dzićmi nosimy się z zamiarem przyjazdu do Coventry. Główną zachętą dla nas jest ewentualna możliwość starania się w Cov o mieszkanie z councilu.
Mam jednak pewne wątpliwości, czy takowe mieszkanie nam może przysługiwać i jak długo będę musiała czekać, aby je otrzymać. Tu w Polsce w Warszawie wynajmujemy mieszkanie i drogo nas to kosztuje, ale nie mamy w kraju innych perspektyw, by dostać mieszkanie jakiekolwiek, a poza tym wszędzie panujące bezrobocie już nas przytłacza. Bardzo proszę napiszcie swoje doświadczenia z mieszkaniami socjalnymi w Cov i napiszcie ogólnie co radzicie. pozdrawiam ze słonecznej Polski :)
Avalone. marcysia83- a ja z kolei szykuje kozaki na zime!ktora ma zaskoczyc w poniedzialek...........
35 st.........no to macie niezle lato.
te tlumaczenie dokumentow-tzn jakich?kursow,swiadectw szkolnych,stanu cywilnego?
cv sobie napiszcie-oboje z mezem.podstawa.podam ci na priv swoj email i tam bedzie przyklad CV-.
poszukam info odnosnie ww tlumaczen-jakie dokumenty sa tu respektowane,bo wiem ze nawet przetlumaczone niektore przez tlumacza przysieglego nie maja racji bytu w UK.
pozdrowka .
a teraz panstwo wybacza ....nesca mnie wola.:P
2012-05-04 11:08:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
marcysia83
Avalone.
marcysia83- a ja z kolei szykuje kozaki na zime!ktora ma zaskoczyc w poniedzialek...........
35 st.........no to macie niezle lato.
te tlumaczenie dokumentow-tzn jakich?kursow,swiadectw szkolnych,stanu cywilnego?
cv sobie napiszcie-oboje z mezem.podstawa.podam ci na priv swoj email i tam bedzie przyklad CV-.
poszukam info odnosnie ww tlumaczen-jakie dokumenty sa tu respektowane,bo wiem ze nawet przetlumaczone niektore przez tlumacza przysieglego nie maja racji bytu w UK.
pozdrowka .
a teraz panstwo wybacza ....nesca mnie wola.:P

OK :)
smacznego picia życzę :P
to poszę bardzo Ciebie daj znać co z tymi dokumentami
akty urodzenia?
małżeństwa?
co z wyrokami sądu odnośnie rozwodu i alimentów?
świadectwa szkolne/przedszkolne dzieci?
prawko?
dokumenty auta?
i co mi tam jeszcze na myśl nie przeszło

:)

botwinkę robię
2012-05-04 12:27:00
Avalone. a wiec tak:
1-swiadectwo o niekaralnosci(twoje i meza)
2-opinia -referencje np od lekarza,pracodawcy(najlepiej dwa rozne),to wymagane jest np w agencjach pracy-tzw votum zaufania ze ktos za ciebie poreczy
3-prawko i dokumenty auta nie tlumacz
4-dojkumenty dzieci-tutaj instytucje nie potrzebuje by im na ang przedlozyc wszelkie odpisy,akty(plus tego ze jestesmy obywatelami UE)
5-jak wasze zdrowie?czy ktores z was ma chorobe przewlekla czy tez jakies alergie?to niech wystawi lekarz .
6-wyroki sadu,alimenty-spytam znajomego prawnika.(-tego nie wiem dokladnie.)
to chyba na tyle.......
a wszelkim osobom ktore teraz zavetuja moje info chce powiedziec ze to sa informacje od osob pracujacych na ww stanowiskach w uk.(prawnicy lekarze etc)
botwinke uwielbiam...........:Pto mozemy zrobic sparing kulinarny-ja gotuje spaghetti bolognese..mniaaaaam.:P
2012-05-04 13:03:00
marcysia83
Avalone.
a wiec tak:
2-opinia -referencje np od lekarza,pracodawcy(najlepiej dwa rozne),to wymagane jest np w agencjach pracy-tzw votum zaufania ze ktos za ciebie poreczy
4-dojkumenty dzieci-tutaj instytucje nie potrzebuje by im na ang przedlozyc wszelkie odpisy,akty(plus tego ze jestesmy obywatelami UE)
5-jak wasze zdrowie?czy ktores z was ma chorobe przewlekla czy tez jakies alergie?to niech wystawi lekarz .
to chyba na tyle.......
a wszelkim osobom ktore teraz zavetuja moje info chce powiedziec ze to sa informacje od osob pracujacych na ww stanowiskach w uk.(prawnicy lekarze etc)
botwinke uwielbiam...........:Pto mozemy zrobic sparing kulinarny-ja gotuje spaghetti bolognese..mniaaaaam.:P

bolognese :P uwielbiam dodajesz pieczarki i paprykę?
2012-05-04 13:13:00
Avalone. sprawa alimentow i twego prawnego nadzoru-opieki nad dziecmi-tutaj to wyglada tak ze jedyne co bedziesz potrzebowac to potwierdzenbie ze pieniazki ktore dostajesz na dzieci-(alimenty)to beda wplywaly tu w uk,dzieci beda z toba..?istotne jest to zwlaszcza by uzyskac ten child benefit..ale zanim to wszystko to najpierw pierwsze kroki skierujesz do job centre*-by uzyskac NIN-ten numer bedzie niejako ID twoim w uk-i bedzie cie predysponowal i stwarzal udogodnienia do zalatwinia wszelkich formalnosci.(udogodnienia znaczy prawa tez).
-marcysia....rada podstawowa-bys znala po ang alfabet-przez tel lzej bedzie sie tobie dogadac,przeliterowac swoje dane w razie niuansow .

oczywiscie wez wszystkie dokumenty.

skseruj je po kilka razy,dowody tez i paszporty.zaoszczedzisz tutaj pieniazki na tym.

smacznego.:)bo pewnie juz obiad gotowy.^^
.
2012-05-04 13:25:00
Avalone. dodaje ale nie papryke-bo brzusio mi pozniej pyskuje.;P
2012-05-04 13:29:00
dux
Avalone.
dux-ja wyraznie widze ze musze cie odwiedzic na meczu siatkowki. .. :evil:

weź pompony to może się na coś przydasz :-P
2012-05-04 18:10:00
anirad
Avalone.
a wiec tak:
to chyba na tyle.......

A tam zaraz zawetują...dodadzą swoje trzy grosze....do niektórych punktów
1. ktoś wogule respektuje zaświadczenia o niekaralności z PL? u mnie pracuje sporo narodu ale wszyscy byli sprawdzani tutaj.Ale nie kłócę się , jest tyle agencji że może któreś faktycznie biorą coś takiego..
3.prawo jazdy po prostu sobie wymienicie na brytyjskie, zróbcie sobie tylko w PL fotki
4.pisząc bardziej po ludzku - akty urodzenia dzieciaków możesz do urzędów wysyłać w orginale bez tłumaczeń
5.tu święta racja - jeśli potrzebujecie jakichkolwiek leków to załatwcie od lekarza zaświadczenie. na pigułki nie trzeba ;-), wystarczy pokazac pudełeczko ;-)
6.jeśli ojciec dzieci ma ograniczone prawa to przydać się może zaświadczenie o tym, przerabiałem to w szkole u syna mojej dziewczyny, dyrekcja zapytała o to ponieważ przy braku ograniczonych praw szkoła ma obowiązek informować również ojca o pewnych sprawach.czy tak jest w każdej szkole - nie wiem. u nas tak było.
2012-05-04 18:31:00
dux
anirad

3.prawo jazdy po prostu sobie wymienicie na brytyjskie, zróbcie sobie tylko w PL fotki

Na polskim prawie jazdy możecie jeździć bez ograniczeń do ukończenia 70roku życia. Ew. wymianę można więc odłożyć na późniejszy termin, zwłaszcza że na początku będzie się dla was liczył każdy grosz, a wymiana kosztuje z 50(?) funtów. Wyjątek oczywiście jeśli któreś z was ma zamiar jeździć zawodowo.
2012-05-04 18:45:00
marcysia83
dux
anirad

Na polskim prawie jazdy możecie jeździć bez ograniczeń do ukończenia 70roku życia. Ew. wymianę można więc odłożyć na późniejszy termin, zwłaszcza że na początku będzie się dla was liczył każdy grosz, a wymiana kosztuje z 50(?) funtów. Wyjątek oczywiście jeśli któreś z was ma zamiar jeździć zawodowo.

anirad , dux
proszę o więcej info!!
i proszę napiszcie jeszcze jak i za ile może wyglądać przewiezienie gratów z PL do UK?
chodiz mi o graty typu talerze, szklanki, ciuchy pamiątki, resztę typu łóżko piętrowe dzieci, łoże małżeńskie,pralka zostawimy chyba?
jak się już w realu przewieźć?
my też promem?
kurde nie mam bladego pojęcia jak to zrobić
ale koniec sierpnia chcemy juz być w Cov mając na miejscy wynajęte mieszkanie i jakiś zapas gotówki
mąż się martwi o pracę :/
2012-05-04 18:59:00
dux co do wymiany prawka - to po prostu nie ma takiego obowiązku dla obywateli EU, z zastrzeżeniem jak pisałem zawodowych kierowców, być może w niektórych sytuacjach może to być wygodne ale to nic czym sobie na razie powinniście głowę zawracać

co do przenosin
Na waszym miejscu brałbym jak najmniej i jak najlżejsze rzeczy, po prostu co wejdzie do samochodu. Nie ma co targać mebli/pralek itp bo albo wynajmiecie mieszkanie umeblowane, albo tymczasowo kupicie sobie jakieś używane albo tanie graty - pewnie taniej was to wyniesie niż opłaty przewozowe

lepiej pewnie takie rzeczy posprzedawać czy nawet pooddawać w Polsce
2012-05-04 19:11:00
anirad
dux
anirad

Z prawnego punktu widzenia - OK, ale prawko to jeden z najlepszych dokumentow potwierdzajacych adres zammieszkania w UK. To moze byc czasami wazniejsze niz +-50 funtow.
2012-05-04 19:16:00
anirad Marcysiu, obawiam sie ze jak nie macie wlasnego busa to przywiezienie lozek i mebli moze kosztowac tyle co kupienie uzywanych tutaj...chyba ze jakos po znajomosci...zastawe kuchenna zminimalizuj jak sie da - to sa dosc tanie rzeczy. jesli szukasz do wynajecia domu a nie na poczatek pokoju, to upewnij sie ze bedzie tam pralka i lodowka - to dosc wazne sprzety ;-)
2012-05-04 19:21:00
Avalone. anirad-zgadzam sie z twoimi uwagami-gdyz ja podalam tzw podstawy do wystartowania w uk(prawne,teoretyczne)-natomiast indywidualnie(praktycznie) jak wiemy roznie to wyglada.jesli chodzi o sprawy zwiazane z dziecmi -nie wypowiem sie dokladnie bo ich po prostu nie mam.dlatego dobrze ze wypowiadaja sie osoby -rodziciele np.
powiem ze odpowiedzi na ten post to naprawde cenny zestaw porad w pigulce.*

przeprowadzka....jak pisza PANOWIE.;)...racja-ale jesli masz jakies sentymentalne rzeczy?zostaw u rodzinki moze...brzmi to smiesznie ale czasem czlowiek jest b przywiazany do drobnostek-kiedys przy okazji jak bedziesz w pl zabierzesz je do uk..(troszke pl klimatu w uk).

sprzet agd-zwykle jest juz na wynajmowanym mieszkaniu(pralka lodowka)-tutaj kupisz za grosze naczynia,sztucce i wsio to co bedzie potrzebne do codziennego uzytku w domku.

hmm mowisz ze bedziesz mniej wiecej w sierpniu ?3mce....przypomnialo mi sie jak ja sie szykowalam do anglii-uhh-i ach-a pozniej och i ech...;Pa moze na odwrot..fala uniesien.

za dwa tyg minie dokladnie 6 lat....

ee dobra...bo mi sie jakies smuty wlaczaja......
pozdrowionka. :-)
2012-05-05 11:36:00
greg8107 Ja znam taka osobe co nie mogla sobie pozwolic na pralke powyzej 50£.Poza tym dobra uzywana pralka kosztuje w przedziale 80-140£.
2012-05-05 14:20:00