copkilla
za co alicja942? za prawdę się nie dziękuję ona po prostu taka jest, to ja dziękuję,że w ten prze pięknie dupiaty dzień i słodko popapraną pogodę można z kimś wymienić poglądy na egzotyczne temty :) pozdrawiam i życzę miłego dnia dzisiejszego i lepszego słonecznego jutrzejszego :):):)
2012-05-01 12:26:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
alicja942
Dziękuje i wzajemnie.
Ale na pewno znajdzie się taki któremu moja wypowiedź nie będzie się podobała i będzie miał jakieś zastrzeżenia.
2012-05-01 12:35:00
copkilla
ma prawo mieć zastrzeżenia haha niestety tylko zastrzeżenia i tyle jego co sobie popisze i ponarzeka jak to mu źle że inni mają a on nie ma :) będziemy mu współczuć że jest SAM i po opłaceniu zostaje mu 800f na miesiąc ,, a my mamy rodzine i przy takim samym zarobku naszych drugich połówek bez benefitów zostaje nam po opłaceniu 500f na miesiąc z tą różnicą że nas już jest więcej o dwie,trzy osoby :),, wręcz uwielbiam ludzi którzy narzekają bo co to by było za życie bez nich
2012-05-01 12:45:00
Jolcia
Całkowicie zgadzam się z alicja942 i copkilla,nic dodać nic ująć.Od siebie dodam tylko,że ja czekałam na CHB,5 miesięcy a na wtc 6miesięcy ale znam ludzi,którzy czekali ponad rok.Dziewczyna ur dziecko tutaj,teraz dostała chb a dziecko ma rok i 4miesiące.Nie wiadomo od czego to zależy........
2012-05-01 14:56:00
Avalone.
kobietki-racja -singiel a rodzina-inne priorytety zupelnie-ale sa tacy ktorzy pragna miec dziecko a nie moga.a te benefity...........to temat rzeka.indywidualnie urzedy robia rozeznanie-i b ciezko a wrecz nie powinno sie porownywac-ja dostalam mniej a ona wiecej...albo szybciej.i jeszcze cos dodam....socjal to wg mnie pomoc by zyc.egzystowac.....a nie by sie dorabiac.
pozdrawiam babeczki.:)
2012-05-01 15:03:00
marcysia83
Szczerze pisząc mam mętlki w głowie po Waszych wypowiedziach :)
Ale dzięki za nie wszystkie!
" ... ja tu nie jestem od oceniania czy ktoś przyjeżdza po benefity czy żyć normalnie, po krótcce mówiąc mi nie żal każdy kombinuje jak umie i może, jak ma się łeb to się go używa :) CYGANÓW,MUZUŁMANINÓW jest tu więcej to dlaczego oni mają mieć i wozić się betami a biedny, szary polaczek co wyjechał za groszem i godnym życiem dla siebie i rodziny, nie oszukujmy się z wielką rozterką za rodziną bo znajomych po czasie ma się i tutaj to dlaczego nie mają mieć więcej skoro mogą,, a Ci co jęczą że są sami i nigdy nie starali się o benefity chwała za to korzystajcie ile możecie (ja już nie mam tej wolności) mając około 14.000f na rok wynajmowany pokój z opłatami dajmy około 5000f na rok zobaczymy jak będziecie cienko śpiewać jak pojawi się druga połówka i dzieci ,,wtedy będzie nie 5000f za pokój, tylko około 10.000f za dom i opłaty, zostanie Wam 80f na tydzień i co dalej???? jak już nie jest się samemu tylko 4 osoby na utrzymaniu i co to jest wtedy 80f na tydzień, to na jedno wyjdzie jak wrócicie do Polski i bedziecie kombinować od 1go do 1go,nie bedzie rozłąki i uniknięcie nie przespanych nocy za bliskimi :(,, dlatego nie żal mi ludzi którzy pracują i pobierają benefity po to w końcu one są!!!! jeżeli się należą dlaczego nie pobierać??? to jakby znaleźć 20f na ulicy i nie podnieść."
dzięki Ci za tę wypowiedź!
podsumowując:
1. chcemy z mężem w Anglii pracować (nie jesteśmy na tyle prymitywni, by tylko wyłudzać)
2. chcemy najpierw wynająć mieszkanie (choć priorytetem jest dla nas mieszkanie najpierw socjalne, a potem kredyt/kupno, by mieć wreszcie własne - po prostu mamy już dość życia na walizkach!)
3. w międzyczasie postaramy się o jakieś benefity, które może będą nam przysługiwać, a na które pewnie trzeba będzie poczekać - mogę czekać, tu nie mam żadnych i jakoś żyję, nie będzie ich w Anglii, to i tak jakoś przeżyję, przecież w końcu będziemy pracować
4. celem podstawowym jest również DOBRA szkoła dla dzieci! w dobrej dzielnicy
5. nie chcę więcej pożyczać przed ostatnim, bo nie lubię żebrać :(
6. zabierzemy jakikolwiek grosz na start w Cov, ile się uda zebrać
greg! dzięki, że oferujesz pomoc! na privie też dostałam propozycje pomocy od paru innych osób!
jak widać nie jestem taka straszna 8-) nie chcę nic wyłudzać i mam dobre zamiary!
generalnie ponoć fajna ze mnie babka ;-) i skromna na dodatek - to tak z jajem :)
Avalone! Dzięki, że mnie broniłaś ;-)
i fajnie, że ogólnie wszyscy jakoś ogarnęliśmy się i doradzacie jak tam możecie - każdy na swój sposób ;-)
Edytowany przez marcysia83 o Maj 02, 2012 - 11:05 AM.
2012-05-02 11:00:00
marcysia83
wszyscy się tu kłócą a nie w tym rzecz -proste pytanie i mam nadzieję prosta odpowiedz-jak już wyżej pisali musisz i ''nie musisz'' mieć przepracowanego roku , doradzę Ci szybko i po mojemu przyjeżdzasz do Coventry czy gdzieś do UK zakładasz działalność self-employment, trwa to około 15 minut przez internet nie wielki koszt miesięczny około 8f dla firm nisko presperujących i roczny około 30f rozliczenie :), i składasz o benefity: cb,ctc,wtc, housing te dostaniesz na bank i również wypełniasz formę na dom,proste tylko podstawa musisz mieć kasę na start bo z czegoś musisz żyć i wynająć chatę,, mi czekanie na ctc,wtc zajęło 4 miesiące,housing 10 dni,cb 5 miesięcy z tym że jest to rzecz indywidualna i nie powiedziane jest że będziesz miała szczęście i zajmie im rozpatrzenie Twoich wniosków tyle co u mnie,cb na pewno dostaniesz do 26 tygodni jeżeli po chodzeniu do Revenue raz w tygodniu przez miesiąc :) upewnisz się że niczego nie brakuje :)
Właśnie tak sobie pomyślałam :)
Czy założenie takiej działalności, o której piszesz, mogłoby być podstawą do tego bym mogła np. założyć jakiś punkt żłobkowo-przedszkolno-opiekuńczy dla dzieci, być nianią legalnie?
Tzn. obecnie jestem nianią tu w Polsce i bardzo lubię tę pracę i fajnie byłoby to kontynuować w Anglii? :)
2012-05-02 13:27:00
copkilla
oczywiście,że możesz tylko musisz przejść rozmowę po angielsku :) ,, a jak nie znasz angielskiego można założyć inną gdzie rozmowy w języku angielskim są zbędne ale jeżeli mówisz po angielsku to polecam założenie takiego punktu i kasa ładna jest, rodzice jak najbardziej zadowoleni bo jak jesteś zarejestrowana w ofsted mają dofinansowanie ,, jak najbardziej polecam ten kierunek, jak masz papiery to przetłumacz je w Polsce taniej Cię to wyjdzie :) , pozdrawiam
2012-05-02 13:43:00
marcysia83
oczywiście,że możesz tylko musisz przejść rozmowę po angielsku :) ,, a jak nie znasz angielskiego można założyć inną gdzie rozmowy w języku angielskim są zbędne ale jeżeli mówisz po angielsku to polecam założenie takiego punktu i kasa ładna jest, rodzice jak najbardziej zadowoleni bo jak jesteś zarejestrowana w ofsted mają dofinansowanie ,, jak najbardziej polecam ten kierunek, jak masz papiery to przetłumacz je w Polsce taniej Cię to wyjdzie :) , pozdrawiam
Aha :)
Angielski mój niestety jakiś biegły nie jest :/ do sporego doszlifowania
A jaką ewen. inną działalność można założyć? Tam gdzie nie trzeba odrazu po angielsku?
Z czasem angielski poprawię i może wtedy pomyślę o tej opiece nad dziećmi :)
Fajnie by było.
2012-05-02 13:46:00
anirad
żeby być legalną niania musisz:
1.mieć ważny certyfikat pierwszej pomocy dla dzieci zrobiony w UK
2.mieć wykupione ubezpieczenie dla niań w UK
3.posiadać ważne CRB ( takie zaświadczenie że nigdy nie bylaś karana ani nic w tym stylu w kierunku w jakim chcesz pracować)
4.wypełnić aplikację
5.udowodnić w aplikacji że posiadasz uprawnienia lub udokumentowane doświadczenie
6.mieć dużo cierpliwości : CRB trwa nawet do 3 miesięcy a rozpatrzenie aplikacji do 12 tygodni (hehehe)
7.troszke zainwestować - aplikacja 100 funtów plus CRB około 80 funtów
Jeśli zaakceptują Twoje zgłoszenie to dostaniesz certyfikat i ...już. Rozmowy kwalifikacyjne są tylko jeśli chcesz zarejestrować działalność jako Childcare.
2012-05-02 16:59:00
marcysia83
żeby być legalną niania musisz:
1.mieć ważny certyfikat pierwszej pomocy dla dzieci zrobiony w UK
2.mieć wykupione ubezpieczenie dla niań w UK
3.posiadać ważne CRB ( takie zaświadczenie że nigdy nie bylaś karana ani nic w tym stylu w kierunku w jakim chcesz pracować)
4.wypełnić aplikację
5.udowodnić w aplikacji że posiadasz uprawnienia lub udokumentowane doświadczenie
6.mieć dużo cierpliwości : CRB trwa nawet do 3 miesięcy a rozpatrzenie aplikacji do 12 tygodni (hehehe)
7.troszke zainwestować - aplikacja 100 funtów plus CRB około 80 funtów
Jeśli zaakceptują Twoje zgłoszenie to dostaniesz certyfikat i ...już. Rozmowy kwalifikacyjne są tylko jeśli chcesz zarejestrować działalność jako Childcare.
O matko! a w POlsce to takie proste! tylko że "na czarno" :/
takie zaświadczenie o niekaralności jak w Anglii CRB to w Polsce 50 zł kosztuje tylko :-O
2012-05-02 18:49:00
dux
CRB kosztuje poniżej 30f wydaje mi się
2012-05-02 18:58:00
tetetka
hmmm...w 2010r. wybrałam się na komendę policji w Coventry, w celu uzyskania wiadomości o CRB. Powiedziano mi, że należy zadzwonić na komendę policji w Birmingham i z nimi załatwić sprawę, niemniej jednak owe sprawdzenie niekaralności jest BEZPŁATNE.
Jakiś czas temu widziałam ogłoszenie o pracę online wystawione przez jedną z agencji w Cov, która również oferowała darmowe CRB w ramach zatrudnienia. Ponadto takie placówki jak UNI wykonują usługę również nieodpłatnie.
Dziwią mnie więc komentarze odnośnie niebotycznych kwot za sprawdzenie tzw. criminal records ;/
2012-05-02 19:22:00
tetetka
MARCYSIA83: "6.mieć dużo cierpliwości : CRB trwa nawet do 3 miesięcy a rozpatrzenie aplikacji do 12 tygodni (hehehe)"...CRB to forma, którą należy wypełnić i odesłać pod wskazany adres,ewentualnie zajmuje się tym pośrednik, który takową usługę za was wykonuje.
Na odpowiedź, czyli list o potwierdzeniu niekaralności, czeka się max do 3 tygodni.
Swój dostałam po 2,5 tygodnia.
2012-05-02 19:26:00
dux
Bo i praktyka jest taka, że zwykle jeśli pracodawca życzy sobie CRB, to zamawia go sam i sam za niego płaci. Jednak jak rozumiem rozmawialiśmy o sytuacji kiedy osoba chce wyrobić go sobie sama...
A o tym żeby policja wydawała CRB i to jeszcze bezpłatnie to nigdy nie słyszałem, o ile wiem jest do tego osobna instytucja, ale z drugiej strony nigdy osobiście nie musiałem za tym chodzić/dzwonić - zawsze szło to przez pracodawcę. CRB przychodzi szybko, 2,5 miesiąca to czekałem na CTC.
2012-05-02 19:42:00