agusia.21
Dziękuję bardzo za odpowiedzi...mam jeszcze jedno pytanie czy język angielski jest wymagany????
2011-05-03 16:22:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
agniszkaz
w agencji pracują Polki a w pracy nie jest wymagany angielski 95%ludzi to Polacy w fabryce
2011-05-03 18:36:00
marzena35
jak pytasz o prace w tej agencji musisz mówić po angielsku bo polki w tym momencie udają że nie mówią po polsku :) ( nie wiem czemu).Po wypisaniu aplikacji polka zaprasza cię na rozmowę i wtedy już mówi po polsku :)Powodzenia
2011-05-03 20:59:00
marzena35
ale spokojnie wystarczy jak powiesz po angielsku że chciałbyś pracować przy pakowaniu owoców i powinna Ci dać aplikacje :)
2011-05-03 21:01:00
sylwiab
marzena35 zastanawiasz się dlaczego w agencji nie można mówić po polsku? Przecież jesteśmy w Anglii i angielski to język urzędowy w tym kraju więc dlaczego się wszyscy zastanawiają nad tym że tu czy tam nie można mówić po polsku!?! Ja rozumie że nie wszyscy znają ten język i ja też orłem nie jestem ale nigdy nie liczę na to że wejdę za pracą do jakiegoś biura i będą ze mną rozmawiac po polsku tylko dlatego że pracuje tam polka. Trochę wyobraźni rodacy!!!
2011-05-04 14:53:00
marzena35
ok masz racje ,ale zauważyłam też że na tym forum nie można czemuś się dziwić bo zaraz polak cię zjedzie .Na jaką zakładkę bym nie weszła znajdzie się ktoś kto jest mądzejszy i uświadamia drugich jakby pozjadał rozum .Wiem gdzie jestem wiem jaki język tu obowiązuje byłam tylko zdziwona że poszłam kiedys do tej agnecji i nikt nie rozmawiał ze mna po polsku gdzie otrzymałam taka informacje że pracuje tam polka i nie chciała rozmawiać po polsku i tyle na ten temat . Ja dałam sobie rade i chciałam tylko powiedzeć tej osobie która tam się udaje by się przygotwała na rozmowe po angielsku.Zastanawiam się czy Ty jesteś zawsze taki/ka że nigdy niczemu się nie dziwsz i wiesz wszystko .Więc już nie będę się wypowiadać bo szkoda słów.
Polacy jak zawsze trzymają się razem...:( marzenie
jedne mądrzejszy od drugiego ...
2011-05-04 21:45:00
vintage
cos w tym jest ze rodacy ktorzy sami co dopiero zaczeli ledwie zdania zlozone po angielsku skladac, sa predcy do krytykowania i obsmiewania tych co zaczynaja :) Faktem jest ze wsrod ludzi ktorzy naprawde perfekt szprechaja po angielsku i maja jakis ciekawy poziom nie zdarza sie to zjawisko.
Wiadomo ze tu jest UK i rozmawia sie po angielsku, niemniej zabawny jest ten czesty syndrom wsrod Polakow ze chca byc bardziej angielscy niz anglicy :D
Marzenko- niektorzy polacy trzymaja sie razem ,wszystko zalezy od charakteru.
2011-05-04 21:56:00
marzena35
Masz racje są Polacy na poziomie i znam takich ,ale większość to by cię sprzedała.
Ci którzy znają perfekt język są na poziomie najgorsi są ci którzy jak piszesz nauczyli się składać zadania i czują się bardziej angielscy niż anglicy :) Dzięki za wspierającą odpowiedz bo już straciłam nadzieje myśląc że na tym forum nie ma ludzi normalnych :)
2011-05-04 22:24:00
Anonim
W wielu miejscach poprostu jest tez zakaz mowienia w jezyku innym niz angielski, byc moze tez dlatego polka pracujaca w agencji (czy gdziekolwiek indziej) nie chce mowic po polsku przy wpolpracownikach, bo wewnetrzny regulamin firmy na to nie pozwala.
Rzuciliscie sie na dziewczyne ze sie wymądrza a ona normalnie odpowiedziala na pytanie i nikogo nie objerzdzala, chyba jestescie nieco przewrazliwieni
2011-05-04 22:32:00
vintage
calkiem mozliwe ze jest zakaz albo przynajmnije zle widziane, w koncu to UK, chociaz pewnie w dramatycznych przypadkach panna funkcjonuje jednak jako tlumacz. Skoro w urzedach i szpitalach jest tlumacz to czemu nie, sama jestem przeciwna rozwiazanim rozleniwiajacym do nauke jezyka. NIestety tylko proby rozmawiania przynosza efekt.
Pozdrawiam
PS: straszna nerwowka tu panuje
2011-05-05 07:57:00
sylwiab
ewela119 własnie dokładnie o to mi chodziło. Akurat agencja o której mowa ma taki wewnętrzny regulamin. A to tylko dlatego że ludzie którzy pracują w agencjach chcą sprawdzić Twój mój nasz poziom komunikatywności w języku angielskim. Jestem osobą z dobrą lecz nie perfekcyjną znajomością języka angielskiego tzw. samoukiem ale to wcale nie znaczy że robię się bardziej angielska niż anglicy. Zstanówcie sie nim cos napiszecie kompromitując czy krytykując innego człowieka.
2011-05-05 18:05:00
Anonim
Poziom komunikatywnosci jest bardzo wazny, mi to kiedys w agnecji w ktorej chcialam dostac prace tlumaczono tak ze kazdy pracownik z ktorym nie mozna sie porozumiec bo nie zna jezyka chociaz minimalnie jest zagrozeniem i problemem. Zagrozeniem bo moze spowodowac wypadek bo czegos nie zrozumial, problemem bo jest nieefektywny kiedy nie wie co ma robic lub w razie wypadku i ewakuacji moze nie zrozumiec polecen co ma robic na czym moze ucierpiec on sam badz inni a taka rozmowa jest wlasnie najlepszym sposobem by te umiejetnosci jezykowe sprawdzic, taka wersje przedstawila pracownica agencji, juz nie pamietam ktorej
2011-05-05 18:44:00
vintage
:) to co pisalam o byciu bardziej angielskim niz anglicy to pisalam ogolnie o polakach, nie mialam zamiaru nikogo urazic tutaj takze przepraszam w razie co. No i mialam na mysli calosc zachowan (znam sporo takich ludzi ktorzy tu siedzieli po pare lat i wrocili do pl z niczym, nie umiejac nawet jezyka lepiej, no ale strasznie angielscy ;) )
Wiadomo ze jakas podstawowa komunikatywnosc musi byc, po co komu pracownik, ktory nie rozumie podstawowych polecen, to dla mnie oczywiste :) ALe fakt ze bardziej zawile niuanse czasem trudno wyartykulowac, ja od przyjazdu dopiero teraz szukam pracy, bo dopiero teraz sie odwazylam gadac w tym jezyku i codziennie spedzam 1-2 h uczac sie serio intensywnie (sama, z ksiazek, netu itp, budujac w glowie sytuacje zyciowe i ukladajac do tego w glowie rozne dialogi, pytania itp.)
CO prawda jestem pedagogiem miedzy innymi i latwo mi opracowac jakis skuteczny system uczenia sie, niemniej samo do glowy nie wejdzie bez zacisniecia posladow :D
2011-05-05 19:26:00
dux
Wiem wiem - nudny już jestem, ale chciałem tylko przywitać w Cov kolejną osobę kwalifikowaną do pisania 'ogólnie o Polakach' - i jak 500 pozostałych udzielających się tu doktorów socjologii, którzy zaszczycają forum błyskotliwościami, jest to zawsze 'wszyscy Polacy to to i tamto' i zawsze jakimś cudem z wyłączeniem piszącego. To teraz ja, żeby mnie kolejka nie ominęła - ogólnie Polacy (choć oczywiście nie ja!) uwielbiają się wypowiadać ogólnie i negatywnie o Polakach (tych innych of kors).
Witamy - nie ma to jak świeża krew
2011-05-05 21:59:00
greg8107
Faktem jest ze Polak za granica to najgorsza rzecz.
2011-05-05 22:54:00