lemmy
Kaik prosil zeby nie przeklinac, wiec po kolejnym Twoim nielogicznym potoku slow, niestety nie moge odpowiedziec tak jak by sytuacja tego wymagla.
Kazdy logicznie myslacy widzi roznce miedzy infomacjami, ktore podalem cytujac uprzednio kazda Twoja "rewelacje"
Kolokwialnie mowiac w dupie (mam nadzieje ze to przejdzie, Dupa jest w slowniku PWN) mam potyczki slowne I nie mam ani checi ani potrzeby przekonywac kogokolwiek do czegokolwiek , z Toba na czele, poprostu mierza mnie takie bzdury w przestrzeni publicznej. A numer telefonu czy link, kazdy sobie sam znajdzie, a jak nie potrafi znalezc , to I tak mu sie nie przyda. Robisz z siebie bohatera a bzdury opowiadasz z data wyjscia wlacznie I straszysz niezorientowanych.
tym razem tylko jeden Twoj cytat ale za to autodiss level max
"Diametralne zmiany zaczna sie od 29marca o polnocy.. nie 30 marca . Badzmy precyzyjni."
2019-03-13 20:28:10
Pres Enter to save or Esc to cancel
kaik
Mini newsik związany z całym tym cyrkiem jest taki, że wczoraj speaker (John Bercow) wydał oświadczenie, w którym poinformował, że Teresa May nie może trzeci raz poddać pod głosowanie tej samej umowy. Co to oznacza hmm... teoretycznie, że na stole pozostały tylko opcje no deal. przedłużenie lub odwołanie Brexitu. Chociaż jest też opcja "atomowa" i można by "zresetować" obecny rząd i jutro wystartować z tym samym od nowa i wtedy można by tą umowę jeszcze raz głosować jednak jest to opcja bardzo ryzykowna bo wymaga ona głosowania, które nie jest pewne w obecnej sytuacji.
Btw John Bercow, który pełni rolę speakera zaczyna zyskiwać na popularności zwłaszcza jego "ORDaaaaaa" i ogólnie styl prowadzenia obrad. Napiszemy o nim oraz o roli speakera jaką on sprawuje artykuł/newsa, bo jest to bardzo ciekawa postać.
Poza tym dzisiaj jest 19, czyli jeszcze 10 dni :D...
2019-03-19 10:59:06
tomAsh
Coraz weselej. Dramatyzm wydarzeń przypomina mi czasy w Polsce, a konkretnie dodatek telewizyjny jednego z dzienników, gdzie była specjalna kolumna pod tytułęm "Klan w pigułce" :-) Albo... czekaj, może by tak na MC zrobić na głownej coś podobnego: Brexit w pigułce i krótkie informacje z mijającego tygodnia :-)
2019-03-19 19:54:39
kaik
Zobaczymy co się stanie 29tego i wtedy będę myślał nad tym więcej :) W zasadzie już to zaczęliśmy robić to znaczy dodawać informacje o brexicie w paczkach tygodniowych tak żeby nie zaśmiecać strony tylko i wyłącznie brexitem teraz praktycznie codziennie coś się dzieje w tym temacie... drugi taki temat to przypadki ugodzeń nożem też nie ma sensu pisać codziennie o jednym lepiej pisać podsumowania tygodnia niestety :(... jeszcze wracając do Brexitu i całego tego cyrku to Brytyjski Parlament jest bardzo interesujący bo to nie jest taki zwykły parlament jak u nas, a naprawdę pomieszanie demokracji z monrarchią (paradoksalnie unelected bureaucrats) i zaszłościami dokładnie takimi jak ten przepis z 1604, którego użył Bercow.
W ogóle cały Brexit to jest naprawdę alternatywna linia czasowa jakaś... jak można zrobić referendum, które prawnie nie było wiążące, następnie zostało ono uznane za "sfałszowane - nielegalnie finansowane" i teraz najlepsze - gdyby było wiążące to by je trzeba było powtórzyć, a że nie jest wiążące to poszły tylko jakieś kary finansowe w wyskokości tysiąca lub kilku tysięcy funtów. Jednak parlament zagłosował nad wywiązaniem się z referendum i w sumie w ten sposób zostały ominięte wypracowane przez te x wieków zabezpiecznia...
Dla mnie to wszystko jest po prostu śmieszne, mam jakieś dziwne przeczucia jakiegoś gwałtownego zwrotu akcji w najbliższych dniach nie wiem, czy to będzie wycofanie art, czy brak przedłużenia i no deal coś jeszcze się stanie na grubo w tym temacie :) Wiesz wyobrażam sobie, że 28 May wycofuje art 50 i jak gdyby nigdy nic tematu nie było :D cisza i spokój lool, albo EU nie daje przedłużenia UK się buntuje i strzela sobie w stopę no dealem no naprawdę nawet kosmitów nie wykluczam z tego tematu teraz :)
2019-03-19 21:31:17
zwierzak
Widzieliście to? POLECAM!!! Hiphop Mayowej nt Brexitu
Reese Mogg wymiata refreny :D :D :D :D
A co do samego Brexitu- ale Mayowa sperXXXXXoliła. Takiej zadymy nikt się nie spodziewał. Powinna przygotować kraj na Hard Brexit a ta głupia koza uparła się na beznadziejny deal, którego nikt nie chce...
2019-03-20 18:54:45
piotrek019
Z grubsza lemmy ma rację. Minus za język, ale ma rację. Nie rozumiem cały czas tego "strzału w stopę". To jest jak u Goebbelsa "Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą", albo u Gombrowicza "Słowacki wielkim poetą był!" I nie dyskutuj chłopcze. UE to nie jest pępek świata. To jest nadaj bogate miejsce na ziemi, ale to już się zmienia i do tego ze sporymi problemami. Jeszcze do dzisiaj ludzie powtarzają, że w Chinach za miskę ryżu pracują. Pracował ktoś z Chińczykiem na magazynie w UK? To jak to jest ze w centrum jest ich tylu i jeszcze całkiem niezłymi samochodami jeżdżą. Przestańcie podniecać się tym co mówią politycy. Jedyne czym można się kierować oceniając Politów jest to co robią. Generalnie na dzień dzisiejszy jest no deal. Cła już ustalone, porty się przygotowują,, settled status uregulowany. Generalnie Teresa ma bardzo niewdzięczną rolę bo wszystko będzie na nią. Pewanie z góry się na to zgodziła. Z góry zakładali że się nie da czegokolwiek sensownego wynegocjować z UE. Sensowne negocjacje zaczną się po 29 marca. Już jako państwo trzecie, bez oglądanie się tylko na UE. Boris będzie pewnie premierem po Brexicie.
2019-03-20 20:42:01
piotrek019
Jeszcze jedno. Świat się zmienia i to bardzo dynamicznie.
2019-03-20 20:50:11
kaik
piotrek019 ok wszystko fajnie brzmi jak się napisze powtórzone też jak od Gebbelsa "sensowne negocjacje zaczną się po 29", brzmi tak biznesowo tak mocno... Pytanie jest jakie negocjacje? czego? UK to jakieś 60 mil ludzi, kraje z jakimi będą negocjować to USA 350 mil, chiny 1,5+B Indie 1,2+B, EU 0,5B, no i Rosja 130mil i teraz... po wyjściu UK nie ma żadnych umów, chce mieć umowy, jak zamierzasz negocjować to coś za coś, musisz coś dać nie? USA już powiedziało obniżenie standardów dla produtków żywnościowych to jest pierwszy krok, w kuluarach NHS to drugi, jakoś nie słyszę, żeby UK stawiało warunki jakiekolwiek, a wiesz czemu? bo nie mają do tego pozycji... UK nic nie ma po wyjściu... ba nie dość, że nic nie ma to jeszcze ciekawe co zrobią z cłami bo jak seryjnie pójdą w zerowe cła to już w ogóle, będą mieć pozycję... nadającą się tylko do jednego...
HongKong to całkiem inna sprawa oni są/jeszcze są portem pomiędzy Chinami i innymi krajami z tanią siłą roboczą, a krajami zachodnimi (taki bufor kulturowo-gospodarczy, ale też już powoli przejmują tą rolę specjalne strefy w Chinach jak Shenzhen), UK prawie z każdej strony jest otoczone EU albo krajami ściśle współpracującymi z EU... Myślisz, że EU pozwoli sobie na to, żeby UK było Hongkongiem pomiędzy EU, a resztą Świata? lol jeszcze z niskimi podatkami itp... zwłaszcza z wchodzącym prawem o zakazie unikania płacenia podatków w EU przez firmy działające w EU, no nie rozumiem jak Ty to widzisz... EU ma umowy preferencyjne z wszystkimi, ma wysokie standardy i jeszcze je śrubuje, bo może, bo EU jest bardzo bogate... USA też nie jest głupie uważasz, że USA się zgodzi na to żeby ich firmy uciekły do UK i płaciły tam niskie podatki, a trzepały hajs z USA?
Masz rację Świat się zmienia i to dynamicznie, zmniejsza się dzięki technologii dlatego tworzą się kontynenty gospodarcze, które swoją grawitacją wciągają małe kraje na swoją orbitę, teraz wydaje się, że raje podatkowe to jest idealna sprawa być takim krajem, ale to się powoli skończy, tak samo jak unikanie płacenia podatków przez Amazon oraz inne tego typu wały. I to z prostego powodu, kraje potrzebują pieniędzy, mają te pieniądze z podatków, myślisz, że długo będą patrzeć jak firmy wyciągają pieniądze od ich obywateli nic nie zostawiając dla kraju (zwłaszcza takie co jeszcze nie zatrudniają ludzi, tylko automatyzują)? EU jakoś nie bardzo się to podoba, dlatego nowe prawo, USA już zaczyna się upominać o swoje, jak zobaczą, że w EU to działa, a będzie działać to zrobią to samo.
Powiedz mi jak Ty to widzisz bo ja Ci powiem, że cieżko mi popatrzeć na to wszystko z Twojej perspektywy. Jak dla mnie ostatnie 3 lata negocjacji z EU mówią wszystko x ministrów od Brexitu, x głosowań w parlamecie T -8 dni, a oni proszą o przedłużenie... no nie chcesz mi powiedzieć chyba, że to jest sukces... a miała to być najłatwiejsza umowa w dziejach a jest gebbelsik... no ale powiedzieć można wszystko, w Polsce zrobić międzymorze i rządzić światem wystarczy tylko broszkę wysłać niech głosuje przeciwko Tuskowi i co broszki nie ma, a Tusk jest dalej na stanowisku... tak właśnie wygląda cała ta propaganda prawicowo populistyczna, a tego co nie widać to pieniądze i podatki interesy a na zewnątrz jest nacjonalizm, take back controll czemu Farrage jak tylko leave wygrało od razu się z 350 baniek dla NHS wypucował bo to było kłamstwo tak samo jak cała reszta... nie ma nic za darmo, nie ma krajów kompletnie suwerennych to są bajki, dla naiwnych... ale zobaczymy już niebawem co jest 5
2019-03-21 16:44:29
kaik
Btw właśnie trwa w Brukseli rozpatrywanie wniosku Teresy May o przedłużenie, krótkie-techniczne Brexitu. Z informacji jakie spływają nie ma pełnej zgodności co do daty, natomiast podobno przedłużenie ma być bezwarunkowe. Jutro zrobimy podsumowanie całego tygodnia w tej sprawie. Cieżko będzie w najbliższych dniach unikać tematu Brexitu bo dużo się dzieje, jest petycja przeciwko, planowane są protesty związane z przedłużeniem, a na weekend planowany jest marsz przeciwko brexitowi...więc hmm będzie się działo w tym temacie...
2019-03-21 21:03:07
piotrek019
Lata komunistycznej propagandy robią swoje... Wcześniej CCCP teraz SZRE i nikt nie wie po co się pracuje i po co się handluje. Jak Chiny będą prowiadzić dumping cenowy i będą zalewać rynek UK prawie darmowymi produktami to czy lepiej jest to brać prawie za bezcen czy "chronić Brytyjskich producentów"?
2019-03-21 22:23:15
piotrek019
Opóźnienie jak najbardziej warunkowe. Tylko podwarunkiem przepchnięcia przez Teresę "Jej" dealu, który już dwa razy został odrzucony i chyba poddawanie go kolejny raz pod głosowanie jest nielegalne. Oczywiście Juncker Drunker nie był tak "hardy" jak m.in. Merkel i Macron i dopuszcza jakieś rozwiązanie "last minute"
2019-03-21 22:31:37
piotrek019
Aha Hongkong rozwijał się już bardzo szybko kiedy w regionie była bieda, a w Chinach wzór Unio Europejskiego komunizmu (Maoizmu)
2019-03-21 22:35:10
kaik
Nie czaję tego z CCCP przecież nikt do EU nikogo nie zmusza chcą wychodzą, w przeciwieństwie do CCCP... jakoś im to wychodzenie nie wychodzi bo im szkoda tego co stracą... dzięki temu, że jesteśmy w EU mamy warunki, których w życiu byśmy nie wynegocjowali sami, no ale gebbelsik, EU niewybrani biurokraci... ino ciekawe co to za wybory będą niebawem... a tak btw USA to też jest CCCP? przecież to są stany oddzielne, niektóre w zasadzie niezależne jak Cali albo Texas, ale jakoś im lepiej razem.
Dumping no pewnie, że chronić producentów... ceny dumpingowe są właśnie po to, żeby wykasować konkurencje, a później podniosą ceny i cała kasa jaka krążyła wcześniej w kraju jest z niego wyprowadzana... w zasadzie takie ataki dumpingowe pomiędzy krajami jest traktowane jako agresja gospodarcza... dlatego są właśnie umowy handlowe itp itd.. właśnie na tym polega cały bajer, że jako EU można sobie pozwolić na rozmowę z Chinami, sama UK dla Chin to w sumie mała wioska jest, jeszcze może te uniwersytety to trzymają, po wyjściu z EU... UK sama dla Chin to nie jest partner do rozmów... może jakaś kurtuazja będzie na zewnątrz, ale za drzwiami ich wyśmieją...
No z tym opóźnieniem to kurcze nie wiadomo cieżko wyczuć, są informacje, że będzie bez warunków, techniczny, ale czekamy do jutra na oficjalne wiadomości i podepniemy wszystko razem to znaczy to co ustalą + wszystkie planowane marsze + protesty + petycje btw petycja ostatnie nie wiem 4h i milion osób podpisało obecnie jest 2 miliony osób najs :)
Jaki maoizm EU seryjnie nie czaję EU może jest duże i ma swoją inercję w pracach i ma czasem głupie propozycje bo takie są składane przez różne grupy społeczne i każda jest rozpatrywana i głosowana... ale słyszy się tylko, że unia chce wprawdzić nie wiem memów chce zakazać, a jak się temu przyjrzeć to okazuje się, że to jest jedna propozycja lobbowana przez firmy i to jeszcze będzie głosowane wraz z wieloma innymi propozcyjami, no ale jak pisałeś gebbelsik wystraczy półprawda jakaś i można ludziom wmawiać, że EU prostuje banany...
Troszkę mnie to śmieszy bo to, że kupując coś musi to spełniać standardy to jest komunizm, to że nie wiem uregulowana jest kwestia gromadzenia danych osobowych przez firmy to jest komunizm, to że nie wcinamy wszysycy chlorowanych kurczaków ze stanów to jest komunizm... ciekawe co by było jakby tego komunizmu brakło i każda większa firma mogła by nie wiem, kasować za roaming jak jej się podoba, sprzedawać hurtem na jana trefne jedzenie itp...
Nie wiem czemu wiele osób ciągnie do takiego kapitalizmu jak był 19 oraz na początku 20 wieku i wszystko co udało nam się zbudować standardy i poziom życia to jest "komunizm" i w ogóle no nie wiem jak dla mnie ludzie to stworzenia socjalne, kapitalizm jest spoko, ale też nie można pozowlić na to żeby jeden drugiego wyzyskiwał bo wtedy to co to jest za społeczeństwo panów i niewolników...
i tak teraz ciekawe jak kapitalizm sobie poradzi z automatyzacją zero pracy dla ludzi same automaty i ogromne firmy co nie płacą podatków nie zatrudniają nikogo i jeszcze zbierają tylko pieniądze od ludzi bardzo jestem ciekaw jak to się skończy...
2019-03-21 23:31:03
piotrek019
Ale nie brać nawet za darmo? Przecież to grzech i marnotrastwo :D. Z CCCP poczekaj aż nastąpi federalizacja "Unii" z własną armią to czy będzie tak łatwo wyjść?
2019-03-24 23:12:46
tomAsh
Zdaje się, że doszliśmy do sedna sprawy: Jeśli wspólna Europa to według czyjej wizji: jednego z jej załozycieli Roberta Schumana, czy zwolennika "długiego marszu przez instytucje" Altiero Spinellego. Jeśli to drugie - dziękuję. To juz nawet nie byłby podobne nawet do literatury Orwella, ale raczej potworno - surrealistyczny świat z filmu Terryego Giliama Brasil. Nawiasem mówiąc polecam wszystkim.