piotrek019
W sumie wszystko co my tutaj to są tylko spekulacje. To jest jak w piłce nożnej, kiedy nawet wiesz, że mecze są "ustawiane" to nie wiesz dla kogo, więc nadal możesz się tym emocjonować. Wiem, że sytuacja dotyczy, czegoś większego, ale dla uczciwie pracujących ludzi i nieżyjących ponad stan nie powinno się to jakoś źle skończyć. Co najwyżej jakimiś dylematami konsumpcyjnymi.
Chociaż sytuacja jest ciekawa :)
2018-11-19 21:26:50
Pres Enter to save or Esc to cancel
kaik
Nie no oczywiście, że spekulacje i w sumie to sam nie wiem, czy to jest tylko wykorzystane do pogrania sobie na kursie funta, czy coś grubiej, czy w ogóle nie ma kontroli i wszystko płynie powiedzmy jak liść w potoku... ciężko wyczuć i dlatego ten wątek i pewnie na stronach w uk jest taki nie jeden :)
Co do uczciwie pracujących hmm ludzie rozsądni mają oszczędności i pewnie sobie jakoś poradzą choćby nawet z powrotem, czy zmianą kraju... ludzie nierozsądni heh ich i tak niesie wiatr więc dla nich to też nie jest problem... chyba najgorzej będzie dla tych co są gdzieś po środku...
2018-11-19 22:38:14
kaik
Więc, temperaturka brexitowa idzie w górę... w zeszłym tygodniu Teresa May przegrała kilka głosowań, między innymi głosowanie o udostępnienie pełnych ocen prawnych dotyczących wynegocjowanej umowy. Z drugiej strony Nigel Farage zrezygnował z członkostwa w partii UKIP i chodzą pogłoski o nowej partii. W Londynie trwają manifestacje zwolenników jak i przeciwników.
Czekamy na głosowanie, które ma się odbyć 11 grudnia we wtorek. Wg wszystkich ten deal nie przejdzie jednak... poczekajmy na głosowanie :)
2018-12-09 20:37:10
zwierzak
Może wtrącę swoje trzy grosze.
Unia Europejska to rak. Biurokratyczny moloch pod Niemickim butem, który z dnia na dzień bardziej przypomina ZSRR niż związek wolnych, demokratyczynych państw. Obywatele UK podjęli dobrą decyzję, że zagłosowali za wyjściem. To co się dzieje teraz to gra UE i brytyjskich proeuropejskich biurokratów żeby udowodnić reszcie Europy i obywatelom UK, że wyjście z Unii się nie opłaca. Oni za wszelką cenę muszą pokazać, że proces wyjścia to koszmar- zeby zniechęcić inne kraje do podobnych kroków.
Ich najgorszym snem jest scenariusz w którym UK wychodzi z UE, obniża podatki, podpisuje umowy o wolnym handlu z USA, Australią, Nową Zelandią, Japonią i Chinami i w ciągu kilku lat staje się dynamiczną i diabelnie konkurencyjną gospodarką wysysającą inwestycje z kontynentu. Bo gdzie będą inwestować firmy- tam gdzie są ogromne podatki i biurokracja czy tam gdzie są niskie podatki a państwo sprzyja inwestorom?
Media straszą, że hard Brexit to koszmar bo będziemy musieli handlowac na zasadach WTO. Nie zastanowiło was nigdy dlaczego nikt nigdzie nie wyjaśnie co to są za zasady WTO? Jak handel będzie wyglądał gdy one wejdą? Jakie są stawki ceł w zasadach WTO? No właśnie. Nie mówi się o tym bo gdyby się o tym mówiło to okazałoby się, że w momencie Hard Brexitu AUTOMATYCZNIE pojawiają się nowe zasady, które porządkują i systematyzują handel oraz stawki celne. Z góry. Z automatu. Fakt- trzeba wypełniać więcej papierów, pewnie na początku będą zastoje na granicach, ale prędzej czy później wszytsko wróci do normy.
Większość ludzi o tym nie wie: dziś jak coś sprowadzasz spoza UE to płacisz cło, które w całości idzie do... Brukseli. UE sprzedaje w UK więcej niż UK w UE. Stąd- będą musieli płacić ogromną kasę wprost do kieszeni Londynu. Z tym, że po Hard Brexicie funt runie więc... produkty UK staną się atrakcyjne w Unii, a Unijne zajebiście drogie w UK. Kto traci?
Osobiście jestem optymistycznie nastawiony do Brexitu. Wiem, że będzie zadyma, ale w długiej perspektywie Uk wyjdzie na tym znacznie lepiej niż zostają w Unii. Szczególnie jeśli premierem zostałby Borys Johnson. Będąc merem Londynu udowodnił, że jest doskonałym liderem, bo za jego czasów była niska przestępczość, boom inwestycyjny, niezywkle udane, doskonale zorganizowane igrzyska. To może być taki nasz mały Trump- lewactwo go nie lubi bo (przyznaje to bez bicia) czasem zachowuje się jak buc i palnie głupotę, ale jest patriotą i doświadczonym managerem z ogromną charyzmą.
Od lat jestem członkiem Partii Konserwatywnej i nie widze w tym kraju nikogo, kto mógłby mu się równać. Stąd wnioskuje, że "szychy" w partii już się umówiły, że Mayowa idzie do odstrzału i bierze na siebie cały syf, a po niej na scene wjedzie Boris Johnson. Mayowa wiedziała co robi gdy rozpisywała wcześniejsze wybory- dzięki temy Torysi mają mandat do rządzenia co najmniej do 2022- do tego czasu wszystko się uspokoi, a może nawet okaże się, że Brexit był strzałem w dziesiątkę i Torysi wygrają wybory ponownie.
Bo jaka jest alternatywa? Labour party i ich lider Corbyn, który twierdzi, że Wenezuela jest przykłądem dla całego świata jak powinno być zorganizowane państwo? Prosssszzzzzz.....
2018-12-10 05:14:40
piotrek019
Zwierzak. W sumie w samo sedno: Dokładnie takie same mam odczucia. Będzie "no deal" i dopiero po wyjściu będą negocjować nowe relacje z UE, (ale w sumie kogo obchodzi UE - to nie pępek świata), ale przede wszystkim z resztą świata. Technologicznie US mają więcej do zaoferowania niż UE, a jeszcze są Chiny i inne cenowo bardzo konkurencyjne kraje.
2018-12-10 20:28:08
kaik
Hehe no może i nie jest pępkiem świata, ale jest jednym z dużych graczy na świecie, gdzie liczą się tylko duzi gracze.
Co do tekstu zwierzaka to nie ma sensu się nawet odonosić do niego specjalnie - stek bzdur...
.
WTO to jest koniec kilku dużych gałęzi gospodarki w UK - i jeśli chodzi o atrakcyjność produktów UK w EU po hard brexit to na pewno nie będą one tańsze niż obecnie dostępne produkty z reszty świata... więc nie wiem co to jest za argument, co do umów z USA I innymi państwami zobaczymy bo to będzie minimum dwa lata!... dwa lata na WTO wykasuje UK kompletnie... gospodarczo... będzie musiała mieć takie same warunki dla każdego kraju na import export więc może albo podnieść cła i wtedy wszystko będzie drogie, albo obniżyć cła i dać się zalać tanim badziewiem z reszty świata, kasując przy tym gospodarkę i miejsca pracy...
Więc wszelkie osoby, które uważają, że brexit zrobi z UK kraj jak kiedyś - gdzie była "godna praca dla Angllika" i gospodarczy boom to się grubo myli... będzie mniejsza płaca, większe ceny, oraz brak jakichkolwiek benefitów i innych udogodnień...
A i Unia nikogo niczym nie karze i nie musi nic pokazywać... nie chcesz się ściepnąć na pizze to nie jesz, to chyba normalnie nie? o wódce nie wspomnę... Dlaczego angole mają mieć takie same warunki, a nawet lepsze po wyjściu z EU?
A tak jeśli chodzi o wielkość Unii Europejskiej gospodarczo, to z około 30-kilku rozwiniętych gospodarek z całego świata 20 kilka znajduje się w EU, albo jest z nią ściśle powiązane (Skandynawia) - cała Afryka z diamentami i złotem to połowa gospodarki Francji (tak tej Francji w kryzysie)...
Jak dla mnie Hard Brexit skończy się wielkimi problemami nikt tego nie ogarnie, ludzie wyjdą na ulicę i będzie wejście do EU na gorszych warunkach, albo umowa jeszcze gorsza od obecnej :)
A tak btw to Teresa May właśnie dostała info o wotum nieufności...
Dla anglików to była idealna opcja gdzie na ich dobrobyt i benefity pracowała biedniejsza część europy... no, ale... chyba nie tylko Polak mądry po szkodzie :D
Btw dużo jeszcze jest pod znakiem "zobaczymy" jednak wszelkie wskaźniki na niebie i ziemi potwierdzają, że Brexit to błąd, natomiast nie można ukryć, że są osoby, które idą w zaparte z tezą, że brexit będzie dobry... dlatego zobaczymy :)
2018-12-12 14:23:38
piotrek019
Stawiam, że będzie no deal... czy jak tam hard brexit
2018-12-12 20:36:11
kaik
Niewykluczone, też uważam, że hmm jest duża ilość osób, które chcą z samej ciekawości sprawdzić co się stanie bez względu na jakiekolwiek konsekwencje.
Btw May przeżyła wotum nieufności :D hehe to całe głosowanie to mogła być zagrywka z jej strony o tym napiszemy chyba newsa bo dość ciekawy temat to jest.
2018-12-12 21:19:14
bella.
Witam
Przede wszystkim chcialam podziekowac Tobie Kaik za ciekawy pomysl postu.- i wam tu ktorzy dosc obszernie i precyzyjnie swoje poglady opinie przedstawiaja. Wazne to dla mnie z jednego powodu- widze jak ludzie sa zabiegani a moze nawet zastraszeni cala ta wizja nadchodzacych zmian pod nazwa brexit. Ludzie sie boja przyszlosci, boja sie o prace o dalszy sens zycia tu na wyspie. Boja sie odezwac, walczyc o swoje- ba! nawet nie wiedza o co pytac i kogo. Raz z braku znajomosci swoich praw emigranta, dwa z braku znajomosci jezyka a trzy- no coz- dyskryminowani przez te wlasnie braki i przecietnosc . Ludzie z rodzinami , dziecmi, single, ludzie korzystajacy z tzw pomocy socjalnej, osoby chore , starsze , osoby majace kredyty na dom, wreszcie i podsumowujac OGROM ludzi ktorzy zostawili wszystko w ojczyznie albo nie majac nic- tu w Anglii zaczeli nowe zycie , dajac sobie rade mniej lub bardziej- to tylko tu widza przyszlosc i swoje dalsze zycie. Ludzie ktorzy posiadajac rezydenta UK , stalego rezydenta- mimo wielu czynnikow im niesprzyjajacych- nie beda mogli starac sie o obywatelstwo brytyjskie. Co z tymi ludzmi wiec bedzie? Wizy?....
Zaczelam od strony praktycznej. Chcialabym jesli jest mozliwosc by wspomniec tez o tym a nie tylko o politycznych aspektach tego zamieszania pt BREXIT.
2018-12-16 17:14:14
bella.
Do zybstar i wielu zaintersowanych.
Zdaje się szykuje się dla każdego chcącego pozostać wypełnienie aplikacji i opłata 65 F.
Tak i tu podaje link:
https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families
Mysle ze bez wzgledu na decyzje koncowa dealu pomiedzy UE a Wlk. Brytania - przymus wypelnienia aplikacji jak i oplaty nie ulegna zmianie. Pisze to z pelna swiadomoscia, uwzgledniajac porade prawnika, zajmujacego sie sprawami emigracji .
2018-12-16 18:19:08
bella.
Tutaj i teraz chcialabym przedstawic, byc moze niezbyt elokwentnym jezykiem - swoj poglad i opinie na temat Brexitu.
Warto wspomniec o kilku istotnych sprawach decyzjach ktore zapoczatkowaly Brexit....a bynajmniej dlaczego rozlam ktory nastapi wkrotce bedzie miec wplywa na tysiace ludzi.
ZAnim mielismy szanse i mozliwosc zyc mieszkac pracowac legalnie w Anglii, kosztowalo to nasza ojczyzne , naszych rodakow, wiele kompromisow, ponizania, cierpienia. To byly czasy przed wstapieniem Polski do UE. Urzednicy Home Office , sprawdzali domy, mieszkania , by wyselekcjonowac nielegalnych emigrantow. Ludzie pracujacy sezonowo bez ( jednak prawa pobytu- tzw wiza turystyczna) chowali sie za zaslonami, na balkonach w ogrodkach, istne pieklo. Nie bylo prawa do: edukacji, opieki medycznej, pomocy socjalnej, ubezpieczen. Polskich sklepow, tlumaczow...nie bylo na pewno strony pt MOJE Coventry...;)...Nic nie bylo a zyc trza bylo.
Zastanawiajace jest jedno, pewnam ze znacie takich ludzi , byc moze znacie to wszystko z wlasnego doswiadczenia- teraz dzis trzeba o tym pisac ...to naprawde istotne. Tym z mlodszym stazem da to szanse zrozumiec i uszanowac jaka szanse dostali od zycia.-- i co maja z nia zrobic dalej.
cdn
2018-12-16 19:04:33
bella.
zwierzak
Imperium Wlk Brytanii to przeszlosc. Madrze sie wypowiadasz, pracowales w konkretnym sektorze prawda? Dziwi mnie jedno, uskuteczniasz jakis odreb nazizmu publicznie z czym sklonna bylabym sie zgodzic, masz doswiadczenie...ale nie masz prawa wrzucac wszystkich do jednego wora. W tej dyskusji niestey jestes dla mnie tzw persona non grata ;) Jesli sie myle to zastrzel mnie...heh- choc w sumie to Ty raczej z plebsem nie rozmawiasz.? ps pytanie retoryczne.
2018-12-16 20:39:01
kaik
@Bella hmm wiesz zwierz pisze lekko mówiąc głupoty na temat brexitu, ale on tak uważa, znam go osobiście i no i wiem, że lubi być kontrowersyjny, ale nie jest persona non grata, hmm Ty mi się wydajesz pisać pod wpływem, księżyca ;P, jakoś nie mają Twoje wypowiedzi ładu, też nie jesteś persona non grata!
Natomiast masz rację, znalazłem ją w tym co napisałaś :) to jest wątek stricte związany z polityką od samego początku był plan, że jeśli pojawią się wiadomości odnośnie co mamy robić to będziemy dzielić wątek i będą dwa.
Dodałaś też ciekawy aspekt jak się wszyscy czujemy z powodu Brexitu i to jest dobra sprawa, podejrzewam, że mogą być osoby, które czują się "osaczone" sytuacją... więc można się tutaj w miarę anonimowo* wypowiedzieć i podzielić z problemami jeśli sklei się więcej osób więcej niepolitycznych aspektów podzielimy wątek.
Na razie nic nie wiadomo masz racje, jest ta cała aplikacja jednak, nikt nie jest w stanie powiedzieć co będzie, wiec lepiej poczekać do 29 nic się nie stanie w sumie chyba.. bo można też wyobrazić sobie, że UK się będzie mścić za no deal i przestanie respektować "status", ale wtedy skąd weźmie pracowników? - to są już ekstrema naprawdę porównywalne z działaniami wojennymi.
*anonimowość na MC jest jeśli chodzi o innych użytkowników natomiast jeśli, policja w jakiejś sprawie się do nas zgłasza, no to nie ma :)
2018-12-17 02:45:34
bella.
Witam
Z tym okresleniem persona non grata to bylo pol zartem, jednak jesli ktos i to rodak- rzuca swoich jak mieso na pozarcie- albo neguje tych ktorzy sa biedniejsi i potrzebuja-korzystaja z opieki socjalnej- niemozliwym jest milczec a co dopiero tolerowac. Mnie poglady takie gleboko raza bo uderzaja w osoby niewinne i uczciwe ROWNIEZ.
To raz, dwa faktycznie czesto chaotycznie sie wypowiadam, bo nienawidze pisac- starej daty jestem huh to wole porozmawiac glosowo- jesli jednak uraze kogos itd sklonnam przeprosic. Z tym ksiezycem przesadziles, hehe choc w sumie- faktycznie- wole noc niz dzien ;)
Tak to gleboko polityczny temat, az tak obyta nie jestem- choc angazuje sie dosc w ten caly BREXIT, interesuje mnie doslownie wszystko z nim zwiazane. To tez moja przyszlosc-hmm..
I tu wlasnie mam na mysli jedna sprawe, troche dziwne ze nikt jeszcze z was tego nie poruszyl- mianowicie Traktat w Lizbonie( Treaty of Lisbon) . Umowa miedzynarodowa reformujaca prawa i obowiazki czlonkow UE.
Tutaj zaczynaja sie schody- bowiem jesli wziasc po uwage historie EWG a teraz UE- nikt wczesniej nie opuscil czy tez nazwijmy nie wyszedl z grypy panstw czlonkowskich. Anglia jest pierwszym panstwem- Stad wg mnie caly ten chaos, przepychanki, brak klarownych decyzji, generalnie nic nie wiadomo - a ludzie przeciez spolecznosci na tym niejako cierpia, idzie mnostwo pieniedzy, istnieje nawet mozliwosc czy nie bedzie drugiej ,, Argentyny ,,- ludzie wyjda na ulice postulowac itd itp.. Jestesmy przeciez swiadkiem histyorycznego wydarzenia? Zatem traktat ww nie wspomina , nie precyzuje - warunkow na jakich podstawie nalezaloby sie pozegnac z UE. Zostalo 3 MCE -a prognozy sa raczej bezlitosne.
Zgadzam sie kiedy mowisz ze spekulacje nam pozostaly wylacznie, jednak trzeba by bylo byc naiwnym- wierzac ze cokolwiek zostanie postanowione NIE * odbije sie gl na emigrantach w GB, i owszem anglikach mieszkajacych na terenie UE, nie mowiac nawet o tym jak beknie gospodarka europy i Anglii zreszta tez.
Juz widac zmiany, PRODUKCJA LAND ROVERA DISCOVERY W SOLIHULL ZOSTANIE PRZENIESIONA DO CZECH, SETKI LUDZI STRACI PRACE.
https://www.theguardian.com/business/2018/jun/11/jaguar-land-rover-to-move-production-of-discovery-from-uk-to-slovakia-jobs-solihull
The Labour MP Madeleine Moon, who is a member of the pro-remain campaign group Best for Britain, said: “This is truly shocking news. The automotive industry has been warning of the dangers facing their sector and now it appears the reality of Brexit is setting in.
Tu podaje link, dosc ciekawie przedstawione - posiedzenia UE odnosnie brexitu i nie tylko.
https://www.consilium.europa.eu/pl/
Edytowany przez bella.* o 17-12-2018 - 12:37.
2018-12-17 12:21:49
piotrek019
A propos... Chyba Grenlandia wyszła z EWG, chociaż jest autonomicznym terenem zależnym od Danii.
W sumie to Polska dołączyła do Wspólnoty Europejskiej, Unia Europejska istnieje od 2009 roku. Następny etap to pewnie Stany Zjednoczone Europy :D Państwo Federalne, z własną armią...
Edytowany przez piotrek019 o 17-12-2018 - 20:04.
2018-12-17 19:58:35