randy
nie wiem jaki jest wasz obecny wydatek za pokój , ale zapewne wynajęcie flata będzie większym wydatkiem . opłaty te które są teraz x 2 , są też inne dobre tego strony płacisz więcej ale robisz co chcesz , jak masz ochotę pobiegać na golasa to biegasz , puścić bąka to puszczasz , sorki że tak ująłem ale taka jest prawda , mieszkasz u kogoś to zawsze są jakieś ograniczenia jak by nie było :)
2012-03-16 20:54:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
Wiosna22
Witam . Rachunki mniej więcej wyglądają tak samo np: woda ok 15 fun miesięcznie, gaz to zależy jak będziecie ogrzewać my np płacimy ok 100 fun miesięcznie , ale jak jużbędzie cieplo to nie powinno być więcej niż 40 fun , prąd 30 fun , a co do councilu to zależy w jakiej dzielnicy będziecie wynajmować , czy mieszkanie będzie umeblowane itd , do tego jeszcze dochodzi oplata licencji TV roczna oplata wynosi 145 fun można to rozłożyć na kwartał albo miesięcznie wtedy wychodzi to troszkę więcej później musicie doliczyć sobie internet jak będziecie chcieli.
Pozdrawiam.
2012-03-16 20:55:00
randy
Wyglądają tak samo ?
ale jak to możliwe ?
jeśli średnia cena za pokój dla pary wynosi 300 f to czy można za tyle wynająć flat? Gdzie są takie ceny ? To ja zaraz tam idę he he .
Witam . Rachunki mniej więcej wyglądają tak samo np: woda ok 15 fun miesięcznie, gaz to zależy jak będziecie ogrzewać my np płacimy ok 100 fun miesięcznie , ale jak jużbędzie cieplo to nie powinno być więcej niż 40 fun , prąd 30 fun , a co do councilu to zależy w jakiej dzielnicy będziecie wynajmować , czy mieszkanie będzie umeblowane itd , do tego jeszcze dochodzi oplata licencji TV roczna oplata wynosi 145 fun można to rozłożyć na kwartał albo miesięcznie wtedy wychodzi to troszkę więcej później musicie doliczyć sobie internet jak będziecie chcieli.
Pozdrawiam.
2012-03-16 21:12:00
ciewronka
ja wynajmujac wczesniej dom a teraz flat rachunki mam praktycznie takie same zmienil sie tylko czynsz i rachunki za wode bo nie wiem jakim cudem mam teraz wieksze ale place ryczaltowo a nie na licznik wiec nie mam wyboru.
2012-03-16 21:24:00
Wiosna22
Wybacz mi , ale ja miałam na myśli , że prawie u każdego mieszkającego samemu wyglądają tak samo. Zresztą opisałam jakie sa mniej więcej opłaty i oczywiście trzeba doliczyć cenę flatu .
Pozdrawiam.
2012-03-16 21:24:00
Avalone.
hm...wiosna-tutaj to dosc ciezki temat poruszylas-przede wszystkim zacznijmy od tego ze rachunki wew mieszkania to zalezy tylko od tego ile bedzesz uzywac z partnerem-gaz swiatlo prad ogolem o tym mowie-council to juz stala oplata zalezna od tzw bandu,warto sprawdzic w jakim wiec bandzie zalicza sie twoj flat,woda i tu wlasnie jest spora dylema-tez zalezy od miejsca gdzie sie mieszka i ile osob-mowie o oplatach miesiecznych lub co 3 mce tzw period-trymestr-(wiadomo ze nie mowa tu o licznikach),rent to juz trzeba liczyc ok 450 funa za flat 1 bed.osobna kuchnia ,pokoje z osobnym wejsciem.teraz oplaty manipulacyjne czyli jesli wynajmujesz przez agencje 1 miesiac rentu ,depozyt.plus oplata za kontrakt-nacisk klade na to i chcw was pouczyc ze to b wazne na przyszlosc-KONTRAKT.nie zadne slowne i obiecane pisma lub umowy najmu,mnostwo sie okazuje pozniej klopotow jesli cos nie gra...zakladam wiec ze na wejscie trzeba by bylo miec na flat no 1100 funa..plusy wiadomo jak randy okreslil -wolnosc i swoboda-oczywicie w granicach rozsadku-sasiedzi przeciez tuz obok.;Pjesli dwie osoby wynajmuja flat to naprawde ekonomiczna sprawa-tz dwie pensje i da rade tez odlozyc sobie deko kasy .wynajmuje flat juz dosc dlugo stad pozwolilam sobie poradzic tobie deko.jesli masz wiecej pytan to zapraszam na priv.pozdrawiam i zanim sie zdecydujecie wynajac ,ostroznie szukajcie no i co najw ..by nie popelnic samobojstwa finansowego-to jednak kosztuje.pa.
2012-03-16 21:32:00
Avalone.
ups sorki...to mialo byc do rugby..:)
2012-03-16 21:43:00
rugby14
Dzieki za info.Avalone mozesz mi powiedziec od czego zalezy band?I jakie sa roznice w cenach?Czy mozna sprawdzic band na danej ulicy?Chcemy wynajac i mieszkac samemu ze wzgledu na komfort alejeszcze myslimy.chlopak ma stala prace a ja pracuje przez agencje i roznie to z tym bywa.Raz ide do pracy a raz nie.
A odnosnie tego gazu to czy £100 miesiecznie na gaz to nie za duzo?Sorki ale kompletnie sie nie orientuje :)
2012-03-16 21:46:00
kamilla
Tu (strona rzadowa)
mozna sprawdzic w jakiej strefie ("bandzie") dom jest, potrzebny jest kod pocztowy
pozdro
2012-03-16 21:54:00
Avalone.
rugby-wg mnie to b duzo=bo ktoto uzywa jesli oboje pracujecie?no wiadomo..sa rozne firmy tzn southern gaz,npower,british gaz-firmy ktore wam dostarcza ten gaz-rozumiesz?odnosnie bandu-musialabym sprawdzic-ale z tego co pamietam tu sie sklada wiele czynnikow-czyli lokalizacja,wielkosc mieszkania i najw0czy twoj flat to mieszkanie w bloku?czy tez flat z osobnym wejsciem czyli tzw maisonette...ja wlasnie mam takowy-czyli mam swoje smietniki dwa i stad place wiecej anizeli gdybym miala flat w bloku czyli rozumiez...zsyp .a jeszcze cos waznego...oplaty za gaz-jesli masz ogrzewanie gazowe to taniej wychodzi ale uwaga!!!ogrzewanie takie ktore ty sobie regulujesz -czyli waczasz sobie timer na godzine i ci grzeje i jest cieplo..a nie cale 24 h -tu tez zwroce uwage -ja sobie wlaczam na godzine tak od jesieni do teraz -ze 3 razy dziennie i rachunki mam ok 100 funtow za 3 mce-a gdy cieplo to dostalam rachunek 30 funa za 3 mce-czyli reasumujac-za cieplejsza pore za gaz i swiatlo zapolace 60 max za 3 mce a zima max 150 za 3 mce...sounds good?tzn no wg mnie super kwota.no i jeszcze cos ..osmiele sie polecic southern gaz and electric****-mialam racxhunki z innych firm i raczej przeginali pale...co jeszcze hmm...pytaj to odpowiem.:)
2012-03-16 22:03:00
Avalone.
kama...niestety nie jest tak do konca-bowiem kazdy council nijako rosci sobie prawa do naliczania kwot wg bandu-coventry city council-stronka*tam sa wszystkie dane.
2012-03-16 22:22:00
Avalone.
http://www.coventry.gov.uk/info/1010/council_tax-charges/479/your_council_tax_bill/2
2012-03-16 22:25:00
kamilla
Avalone absolutnie tak! W dwoch roznych miastach band B moze kosztowac zupelnie inaczej. Strona, ktora podalam pokazuje tylko jaka strefa jest przypisana do jakiego adresu (A, B, C, D, E, gdzie A jest najdrozsza) w bazie danych do ktorej wszyscy maja dostep.
Oraz przypominam, ze sa kategoria osob takie jak samotne, niepelnosprawne i studenci maja znizki lub nawet sa zwolnieni od tego podatku.
2012-03-16 22:28:00
Avalone.
tak kamila..czyli tzw singiel occupancy discount-dla osob ktore mieszkaja same.no ale to juz szerokie pole manewru.
2012-03-16 22:34:00