pytanie...

Witam.
Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie można zgłosić nieuczciwego pracodawcę? Przyleciałam do Anglii w połowie kwietnia. Pracowałam przez 2 tygodnie jednak nie doczekałam się do dnia dzisiejszego umowy. Jedyne czym dysponuję to payslip za kilka dni pracy ( zahaczyłam kilkoma dniami o dwa okresy rozliczeniowe) nie wiem czy otrzymam drugi :( Pracodawca miał wypłacać wynagrodzenie za wszystkie godziny co dwa tygodnie okazało się jednak że wypłaca połowę i to jeszcze ze źle naliczonych godzin.
Druga sprawa to szukam pracy :( mój poziom języka jest bardzo niski. Czy możecie doradzić do których agencji w Coventry mogę się udać i gdzie przymykają oko na braki językowe? A może ktoś z forumowiczów szuka pracownika?
Pozdrawiam wszystkich.
spiderko_2 Citizen advice bureau moze pomoc, link -> tutaj, popros o tlumacza jesli nie dasz rady z jezykiem, najlepiej przynies dokumentacje i przygotuj sobie kartke z przygotowanym opisem calej sytuacji. Jak bedzie lamana angielszczyzna to sie nie przejmuj.
Z umowa to bym sie tak bardzo nie martwil, bardziej istotne sa zaleglosci z wyplatami.
2017-05-02 23:29:02
Pres Enter to save or Esc to cancel
ludzik50 CAB- u nie polecam, oni są ' do wszystkiego, czyli do niczego'
Złóż sprawę do ACAS, oni się takimi rzeczami zajmują bardzo sprawnie i za darmo.
2017-05-04 07:45:34
motylek4don Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.
2017-05-04 10:23:32
rosak CAB Ci powie "eee tam 500 funtów to można sobie odpuścić..." (wiem z autopsji).
Takie sprawy to Employment Tribunals- szybko i sprawnie.
2017-05-05 03:01:58
brodaty Chce wspomniec ze ACAS to biuro pojednawcze przedsadowe. Nie kazdy przypadek jest jednak akceptowany przez ACAS. Ale pewne jest to ze zeby dotargac firme do Employment Tribunal w Birmingham musisz najpierw prowadzic mediacje poprzez ACAS. (wymog prawny) . Istnieje jeszcze jedna opcja taka jak kontakt z prawnikiem ktory pisze do danej firmy pismo i zazwyczaj na tym sie klopoty koncza.
Pamietajcie ze mamy prawo walczyc o swoje prawa pracy i nie tylko za pomoca Sadu Pracy (Employment Tribunal Birmingham)
2017-05-05 12:28:37