Gdzie się podziały te pieniądze?

Witam. Dostałam P45 z którego wynika, że przez 5 miesięcy pracy zabrali mi na taxa 25F. Co jest nie zgodne z payslipami które dostawałam. Przykładowo przy 40h pracy w tygodniu zabierali mi 13,24 na taxa i insurance łącznie. Jednak w ramce obok TOTAL DEDUCTIONS wynosi aż 28,66. Dla lepszego zobrazowania wrzucam screena payslipa:
https://zapodaj.net/ae56f384df6be.jpg.html

Na ostatnim payslipie którego dostałam i na P45 pisze, że zabrali mi na taxa 25F i około 100F na insurance. Jednak podliczając wszystkie TOTAL DEDUCTIONS z payslipów zabrali mi łącznie ponad 350F. Czy to jest ten nadpłacony podatek? Dlaczego te pieniądze nie są nigdzie uwzględnione?
drono nie latwiej bylo by zadzwonic do Revenue i sie zapytac ? albo chociaz sprobowac obliczyc zwrot podatku na ich stronie ? ( to nie jest sarkastyczna odpowiedz )
2016-06-03 01:03:10
Pres Enter to save or Esc to cancel
ewa321 Nie wiem czy uda mi się im to wytłumaczyć. Sprawdzałam ale co z tego jak tam wpisuję te 25F to niby tylko tyle do zwrotu, a reszta tych pieniędzy nie jest nigdzie uwzględniona w P45 tylko na payslipach.
2016-06-03 08:47:03
bella. Ewa zostawilam Tobie wiadomosc na priv.
2016-06-03 17:55:01
kamilla Workers reward £2.5 wyglada na odciagana skladke na emeryture. TO nie podatek zatem.
2016-06-06 07:46:44
ewa321 Dostałam dziś pismo z Revenue i tak jak się bałam dostałam tylko zwrot tych 25F. Pracowałam tam 5 miesiecy zabrali mi na taxa 25F reszte pieniedzy te które są uwzględione w tym oknie poza tabela nie wiem gdzie sobie zabrali.
https://zapodaj.net/ae56f384df6be.jpg.html

Patrzac na to ze w prawie kazdym tygodniu zabierali mi po 12,60F na taxa to przez 5 miesiecy nazbieralo sie tylko 25F to chyba troche niemozliwe. Przykładowo teraz pracuje w normalnej agencji i przez 2,5 miesiaca zabrali mi na taxa 100F. I nigdzie nie odprowadzaja jakos na lewo pieniedzy. Co mozna z tym zrobic da sie odzyskac jakos te pieniadze?
2016-06-23 08:37:42
spiderko_2 Z Twojego Payslipa wynika ze PAYE (Pay As You Earn Tax) wynosi £12.60, pozostala kwota to NI (National Insurance) i Worker Reward (nazwa dziwna, zwlaszcza ze to potracenie), Revenue moze Ci zwrocic tylko nadplate z PAYE.
Jak mozesz to sprawdz kwoty na P45 i podlicz kwoty PAYE z wszystkich payslipow czy sie zgadzaja.

Edytowany przez spiderko_2 o 23-06-2016 - 12:12.
2016-06-23 12:11:22
lemmy czy jestes pewna ze nie bylas w tej agencji poprzez ich "umbrela company" ?
popatrz do umowy czy poza nazwa agencji nie ma tam drugiego podmiotu.
to by sprawe wyjasnialo, niestety nie na korzysc.

Edytowany przez lemmy o 23-06-2016 - 18:22.
2016-06-23 18:08:41
beatab Sprawdz sobie kopie umowy
jest to potracenia na ktore byla przez ciebie wydana zgoda ...jest to skladka miesieczna odprowadzana
https://www.gov.uk/guidance/employee-incentive-awards
2016-06-23 20:43:40
ewa321 Na ostatnim payslipie w tej tabelce year to date PAYE wynosi 27F i tak jest napisane na P45 ale dodając wszystkie PAYE które są uwzględnione poza tabelka wychodzi 141F i to zostało mi zabrane. Taka sama sytuacja jest z NIN na ostatnim payslipie w tabelce Year to date pisze 96F a dodając wszystko z poza tabelki co zabrali mi na NIN wychodzi 180F.
Niestety nie posiadam żadnej umowy nic takiego tam nie dawali.

@LEMMY dokładnie nie wiem ale na piśmie z REVENUE jako nazwa tej agencji użyta jest nazwa Umbrella LTD.
2016-06-23 23:08:02
lemmy Umbrella company dzialals w ten sposob ze korzystali z luki (zlikwidowanej w tym roku podatkowym)ktora umozliwiala obnizenie kwoty opodatkownia o koszty podrozy do pracy. W idealnym swiecie powinnas zarobic I odprowadzic podatki jak w tej czesci pay slip a poza ramka I kozystac z tego odliczenia za podroz, ale zamiast tego dostalas to co w ramce czyli 240 z potraceniami jak w ramce. Czyli zamiast odpowiedniego podatku uzyli sobie czegos co nazwali contractor adjustment zeby mniej wiecej wyszlo na jedno lub minimalnie wiecej u ciebie w banku.

Mozesz probowac w citizen advise podajac za powod break umowy Wiec brak informacji o sposobie rozliczania( jesli podpisana przez ciebie kopia gdzies nie lezy u nich w biurze) hmrc tez powinien byc zainteresowany bo teraz temat dokladnie takich ominiec podatkowych jest u nich na topie.

Edytowany przez lemmy o 24-06-2016 - 15:45.
2016-06-24 15:45:01