dux
Wyrabiałem przed Świętami. Zakładając, że wszystkie papiery sa OK to czeka sie zaskakujaco niedlugo - jakos 10-14 dni. Problem w tym, ze sa teraz bardzo drobiazgowi, a wręcz kazali mi dosylac papiery, o ktorych nie napisano w przewodniku do paszportów.
Nie tylko te pokrywające 5 ostatnich lat, ale również z pierwszych 6 miesięcy po przyjeździe, łącznie z WRSem z tamtych czasów. Popraw mnie jeśli się mylę, bo nie zaglądałem już później do książeczki, ale tam chyba tylko pisali o ostatnich 5 latach.
2016-02-15 20:52:30
Pres Enter to save or Esc to cancel
katt
z tego co wiem to wymagane jest minimum 5 lat, i mam nadzieje ze okolo 7 tyg czasu wystarczy na to aby paszport doszedl
2016-02-15 21:09:47
zamol
Aplikacje na paszport dostac mozna w wybranych punktach Post Office. Wraz z wypelniona aplikacja potrzebny tez jest podpis i dane kontaktowe osoby posiadajacej aktualny paszport brytyjski, majacej zatrudnienie i stale miejsce zamieszkania, najlepiej Anglika, ktory zna Cie przez minimum 3 lata. Wysylaja tej osobie dokument na adres miejsca pracy. Musi ona podipsac ten document i odeslac na wskaany adres. Aplikacja z paszportami rodzicow i podpisanym przez Anglika zdjeciem dziecka itd powinna byc sprawdzona przez pracownika Post Office (tylko wybrane punkty i kosztuje to pare funtow) zanim zostanie wyslana do biura paszportowego. Czeka sie roznie, od kilku do kilkunastu tygodni w zaleznosci od tego czy wszystko jest klarowne, znajomy Anglik sie pospieszyl, w buirze maja busy, ochote, dobre samopoczucie itd. Pozdro!
2016-02-16 11:39:43
misiowo
Ja wyrobilam synowi pol roku temu, ze wszystkim czekalam 6tygodni. Jesli chodzi o podpis znajomego to moze to byc Twoj menadzer, team leader czy ktokolwiek kto ma british passport i zna Cie ponad 3 lata, mi podpisal znajomy w post office. Najlepiej ktos kto ma dobra pozycje np. lekarz, nauczyciel dziecka w szkole (tak naprawde to nie chodzi o trzy lata znajomosci tylko czy masz kogos kto bez psioczenia pomoze Ci tak zwana przysluga). Moj znajomy mieszka w uk od 9lat i ma sklep od roku i podpisal jednemu czarnemu papiery, a znali sie trzy miesiace Tak wiec wszystko w rekach dobrych znajomych.Powodzeenia
2016-02-17 18:05:47