Paszport

Czy, żeby wyrobic nowo narodzonemu dziecku paszport trzeba jechac bezposrednio do Londynu czy mozna zrobic to droga listową?
arahja Trzeba zarejestrować się internetowo na wizytę w konsulacie i jechać do Londynu, żeby wyrobić paszport. Obecnie czeka się na niego około 7 tygodni. Przy składaniu wniosku o wydanie paszportu jest możliwość dopłacenia, aby został on przysłany na nasz adres pocztą, listem priorytetowym poleconym.
2013-04-06 22:57:39
Pres Enter to save or Esc to cancel
pop123 Dziekuje za odpowiedz, a jak z wizyta? Jak dlugo trzeba czekac ?
2013-04-07 08:24:58
keramer aby wyrobic dziecku passport nie trzeba jechac do Londynu, mozna do Manchesteru albo poczekac na duzur konsularny w Birmingham.
do Londynu albo Manchesteru jedzie sie tylko gdy chodzi o passport dla osoby pełnoletniej.
2013-04-07 08:47:55
alis chyba ze Ty lub drugi rodzic macie w UK przepracowane 5 lat i p60 na potwierdzenie tego to mozna zlozyc wniosek o paszport angielski. Nigdzie nie trzeba jezdzic, tylko wniosek z Post Office wziac i wszystko zlalatwiacie poczta - koszt ok £80 (wliczajac oplaty za special delivery i sprawdezenie wniosku)
2013-04-07 14:25:15
AnnaAnastazja 5 lat przepracowane przed urodzeniem się dziecka, a to czyni różnicę
2013-04-07 17:47:26
Anonim
keramer
aby wyrobic dziecku passport nie trzeba jechac do Londynu, mozna do Manchesteru albo poczekac na duzur konsularny w Birmingham.
do Londynu albo Manchesteru jedzie sie tylko gdy chodzi o passport dla osoby pełnoletniej.

Nasz "rewir" jest w Londynie i w Manchesterze nie zalatwisz sprawy. Na stronie konsulatu jest wypisane z jakich miast zalatwia sie w Londynie a z jakich w Manchesterze i my podlegamu pod konsulat w Londynie. Do Bham zeby sie zalapac trzeba miec farta bo zazwyczaj "numerki" rozchodza sie jak swieze buleczki, aczkolwiek warto probowac.

Przed chwila wyczytalam ze konsulat z Manchasteru robi dyzur konsularny w Leicester, nie wiem tylko czy my jako ze nie podlegamy pod ich "rewir" bedziemy mogli skorzystac. Podaje link do info jak sie zapisac:

http://www.manchester.msz.gov.pl/pl/aktualnosci_nowe/dyzur_konsularny_w_leicester

Edytowany przez ewela119 o 08-04-2013 - 00:10.
2013-04-07 23:10:50
julabed5 Do Londynu tez mozna jechac i wyrobic dziecku paszport, pierwszy paszport dla swojego syna wyrabialam wlasnie w Londynie.Natomiast drugi paszport 5 letni jechalam do Birminhgam. Adres : Polish Millennium House Bordesley Street Birmingham B 5 5PH Tel. 0121 643 3577 .To jest adres w to miesjce ale proponuje zeby tam zadzwonic i zapytac sie kiedy bedzie nastepne spotkanie z konsulem.Ja bylam teraz w marcu i paszport odesla mi do domu.Dzwonilam tez do Ambasady w Londynie czy wiedza kiedy bedzie spotkanie w Birmingham.Tak jak pisala Ewela Manchester to nie nasz rewir.Wysylam ci linka zeby umowic wizyte w londynie https://secure.e-konsulat.gov.pl/.powodzenia.
2013-04-08 08:00:34
keramer tak jak pisałem Londyn,Manchester albo dyzur konsularny w Birmingham....jezeli jesteście nie doinformowani to prosze nie wprowadzac innych w blad, w celu doinformowania sieie prosze sobie tam zadzwonić :)
2013-04-08 10:39:12
anirad keramer jak zawsze ma duzo do powiedzenia w temacie o ktorym nie ma pojecia. Cytat ze strony konsulatu :
UWAGA: Zgodnie z właściwością terytorialną Konsulat Generalny RP w Manchesterze, załatwia sprawy konsularne dla obywateli polskich zamieszkałych na terenie Wielkiej Brytanii w następujących hrabstwach: Northumberland, Tyne and Wear, County Durham, Cumbria, Lancashire, North Yorkshire, East Riding of Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire, Greater Manchester, Merseyside, Chesire, Derbyshire, Nottinghamshire, Lincolnshire, Rutland, Leicestershire, Staffordshire, Shropshire, Isle of Man oraz całość obszaru Walii.

Osoby nie zamieszkałe w okręgu konsularnym Konsulatu mogą zwrócić się w zależności do miejsca swojego zamieszkania do Konsulatu Generalnego RP w Londynie (pozostałe hrabstwa Anglii), oraz Konsulatu Generalnego RP w Edynburgu (Szkocja i Irlandia Północna).
Jednocześnie przypominamy, że miasta takie jak Wolverhampton, Birmingham, Gloucester, Hereford mimo swojego bliskiego położenia – leżą w okręgu konsularnym Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie.

Coventry znajduje sie w West Midlands i nic tego nie zmieni. Konsulat w Londynie, dyzur konsula w Birmingham albo poczta jezeli spelniacie warunki uzyskania dla dziecka angielskiego paszportu.
2013-04-08 11:28:41
keramer zadzwon sobie do manchesteru albo londynu a nie tu jakies stare bzdety wklejasz
2013-04-08 11:57:26
beatab Zapisac si e mozna bo mi ostatnio pozwolono jak wizyta byla w Wellingborough. Kwestia inna jest wazniejsza. moja corka ma juz paszport 5 letni i musimy wyrobic kolejny i tma na m powiedziano ze mozna u nich skladac wnioski tylko dla dzieci do lat 5. po cala reszte niestety nalezy jechac do londynka. ile w tym rpawdy nie wiem nie konsultowalam wiem napewno ze zaaplikuje o brytyjski paszport dla corki bo mozna go wyslac poczta a nie sie na wk...............
2013-04-08 12:27:47
anirad to nie sa stare bzdury. mozesz sobie umowic wizyte w Manchester przez internet, pojechac, a wniosku i tak nie przyjma. strata czasu i pieniedzy.ale ty przeciez wiesz lepiej...moze sam wnioski zacznij przyjmowac?

link do strony :
http://manchester.msz.gov.pl/pl/aktualnosci_nowe/informacje_o_konsulacie/

Edytowany przez anirad o 08-04-2013 - 15:41.
2013-04-08 15:38:48
zubek_4 Witam , ja tez sie dokleje do watku , my tez zalatwialismy paszport z Konsulacie dyzrurnym w Leeds a jak wiadomo niby nie nalezymy do niego ale zlozek zlozylismy i paszport przyszedl za niedlugo ,i jak sie rozmawialem z pania z Konsulatu to mi powiedziala ze te okregi juz sa nie wazne i kazda sprawe zwiazana z paszportem czy czymkolwiek innym mozna zalatwic w konsulacie dyzurnym w poszczegolnych miastach. na sam koniec dodam ze zlozylismy wniosek o tymczasowy paszport na rok i nie musielismy jechac do Londynu tylko zostalismy przyjeci bez zadnego problemu w Leeds a to bylo w Lutym , jak ktos ma jakies pytania to prosze pisac
, pozdrawiam

Edytowany przez zubek_4 o 08-04-2013 - 15:48.
2013-04-08 15:44:26
anirad zubek - zgodnie z nowelizacja ustawy paszportowej ze stycznia tego roku, odzialy konsularne "moga" przyjac wniosek paszportowy od osob zamieszkalych poza danym okregiem. Ale nie musza. W przypadkach bardziej skomplikowanych ( jak np pierwszy paszport, brak polskiego aktu urodzenia) - i tak musza sie skontaktowac z konsulatem wlasciwym ze wzgledu na miejsce zamieszkania. wszystkie inne sprawy ( zwiazki malzenskie itp - nadal obowiazuje pelna rejonizacja). Dlatego to czy przyjma wniosek poza rejonem zalezy od "normalnosci" osoby na ktora trafisz. mieliscie szczescie ;-)
2013-04-08 16:06:08