Świąteczne Święcenie Pokarmów

Brudny film zamiast rodzinnej atmoswery.., tylko tak mogę skomentować sobotni seans filmowy w kościele, a przecież wielu z nas było tam z dziećmi dla których Wielkanoc powinna kojarzyć się z czymś zupełnie innym... Każdy może być ojcem, ale trzeba być kimś wyjątkowym by być Tatą. Jako tata mostu bym nie opuścił. Zapraszam do dyskusji, dyskusji, która z pewnością była na wielu polskich ustach w okresie świątecznym.

Edytowany przez tomekipaulina o 01-04-2013 - 19:42.
dux Zaintrygowaliście mnie - możecie coś więcej napisać co to za brudny film pokazano dzieciom w kościele? Widziałem w życiu parę brudnych filmów ale tego chyba akurat nie, więc ciężko mi zrozumieć te przemyślenia o ojcu/tacie, moście, i w ogóle oburzenie. A muszę przyznać, że pobudziło to moją ciekawość. Pliz - więcej szczegółów.
2013-04-02 11:38:30
Pres Enter to save or Esc to cancel
marzena35 Witam!! Jeśli chodzi o film był ok ,chciali nam pokazac ze bóg własnie umarł za wszystkich złych ludzi i ze w życiu trzeba podejmowac trudne decyzje . Jeśli chodzi o most ja i mój mąz jesteśmy zgodni że nie poświecilibysmy dziecka i most nie został by opuszczony . Bardziej zbulwersowała nas wypowiedz osoby świeckiej,że mowimy wszyscy że bóg jest wszedzie i modlimy sie w parku ,na placu zabaw itp. ,a jak swiecic pokarmy to przyszlismy do kosciola do ksiedza ,a czemu nie poszlismy do parku !? to wywołało moje oburzenie ,a pismo świete mowi tak gdzie kolwiek sie modlisz ja tem jestem ,podniesiesz kamien ja tam będe z tobą wiec pytam czy ten pan nie zna pisma świeta ze twierdzi że modlic mozemy sie tylko w kosciele i tam gdzie jest ksiądz !!!! Wiec podsumowując film był ok ,ale pan na ambonie darowałby sobie umoralnianie nas bo to nie ten czas .Zapraszam do czytania pisma świetego teog właśnie pana :) pozdrawiam
2013-04-02 12:20:38
barykukurydza nawracam sie...........................................................spozniny ale PRIMA-APRILIS
2013-04-02 12:52:33
liquid27 Co do święcenia pokarmów to pewnie sporo z nas słyszało o polskiej tradycji kiedy to pokarmy swięci się nie tylko w kościele ale ksiądz święci je w terenie.... i tak np odkąd ja pamiętam święcenie zawsze odbywało się na naszym podwórku, przed moim rodzinnym domem i oczywiście nie tylko. Było i nadal jest kilka punktów gdzie ludzie przychodzą święcić pokarmy i nie muszą wcale iść do kościoła!!!!!!! Niestety w Coventry nie ma takiej możliwości.....Więc także nie rozumiem "wywodu" Pana Macieja z ambony. Mało tego pokusiłabym się o pytanie dlaczego w piątek praktycznie nie było kolejki do księdza proboszcza do spowiedzi ???????? czy tylko ja mam wrażenie, że ksiądz proboszcz skutecznie zniechęca ludzi do kościoła?? pzdr
2013-04-02 14:01:09
nathan Moim zdaniem film byl swietny i panu Maciejowi tez nie mam nic do zazucenia ale zrozumie to tylko ten kto rozumie znaczenie tych wlasnie Swiat Tez w kosciele bylam z dziecmi ale zadnej traumy nie przezyly poniewaz u nas rozmawia sie o pewnych sprawach i nasze dzieci rozumia ze Jezus poniosl jeszcze wieksza ofiare za nas wszystkich (takze i za was moi drodzy wiec moze stad to wasze poruszenie ze ktos wkoncu powiedzial o czyms o czym probujemy w grzesznym zyciu nie pamietac) . A Ksiadz moim zdaniem wspanialy czlowiek skoro wpadl na taki pomysl zeby pomoc glebiej przezyc Swieta, ize to nie swieta koszyczka a Bozego Zmartwychwstania Nadziei dla nas wszystkich . Pozdrawiam wszystkich i przesylam link do filmu tym ktorzy go jeszcze nie widzieli http://www.youtube.com/watch?v=ttttp9jR9-E
2013-04-02 15:08:14
PRZEMO_DM wszyscy ci ktorzy krytykuja wypowiedz pana Macka i film ktory byl pokazany w WIELKA SOBOTE pewnie sa osobami niewierzacymi, ktorzy nie chodza do KOSCIOLA i przede wszystkim nie modla sie. Modle sie za nich PANIE PRZEBACZ IM BO NIE WIEDZA CO CZYNIA
2013-04-02 15:35:59
ediaro Moze film powinien byl byc wyswietlony w Wielki Piatek - wowczas oddalby tragedie ojca poswiecajacego zycie swego syna, nie w sobotnie swiecenie pokarmow.....ale frekfencji w sobote nie mozna porownywac do piatkowej. Mnie osobiscie film zbulwersowal i bardzo wstrzasnal- nie czas i miejsce na tego typu sztuke. Rowniez pan z ambony przemawial zupenie nieprzygotowany , bez skladu, ladu i zupelnego sensu- " bracia i siostry", "bracia i siostry".Dla mnie totalny niewypal .
2013-04-02 15:47:02
atam A dlaczego film ten określany jest jako "brudny"? Takie tragedie się zdarzają, a człowiek często musi wybierać między mniejszym i większym złem/dobrem... Wydaje mi się, że przesłanie filmu, jeśli jest odpowiednio zrozumiane, powinno przemawiać do wielu, zwłaszcza tych, którzy określają się wzorowymi katolikami. Słowa to jedno, a czyny to zupelnie inna kwestia...
2013-04-02 16:24:08
tomekipaulina Użyłem słowa "brudny", aby wywołać intrygę i nakłonić do dyskusji. Film był dobrym przekazem, ale nie dla małych dzieci, które przyniosły z rodzicami malowane jajeczka w wielkanocnym koszyczku. Święta Wielkiej Nocy, to dla wielu czas przemysleń, ale i bardzo rodzinny czas, gdzie wszystko dookoła budzi się na nowo do życia. Mam nadzieję, że też macie już dość tej zimowej, ponurej atmoswery. Jak więc wytłumaczyć dwulatkowi przekaz sobotniego filmu..? Świecki Bracie nie czas i miejsce oraz bardzo słabe przygotowanie. Film miał grunt, ale urosła na nim kontrowersja.

Edytowany przez tomekipaulina o 02-04-2013 - 22:05.
2013-04-02 20:55:37
marzena35 To co piszesz PRZEMO_DM to wnioskuje jedno ze tylko ten kto chodzi do kosciola jest wierzący i Bóg jest tylko w kosciele.Wiec powiedz mi co z ludzmi chorymi modla sie w domu to co oni sa już nie wierzący bo modla sie w domu ?? Poczytaj co piszesz potem się wypowiadaj .Dla mnie Bog jest wszedzie i mogę modlic się gdzie chcem ksiadz jest tylko jego posłancem a nie Bogiem !? A słowa pana Maciej po co przyszliscie do koscioła swięcic pokarmy idzcie do parku był nie na miejscu .Nie będe wiecej pisac bo napisze za dużo ....
Co do filmu dał dużo do myślenia !!
2013-04-02 21:09:28
tomekipaulina Pisz Marzena, pisz, pisz, pisz! Morze wkońcu zrozumieją... Film był bardzo dobrą wrzutą, ale nie na miejscu i o bardzo złym czasie. Rano pojechałem na fermę po jajeczka, potem je z synem malowaliśmy, rodzinne święcenie pokarmów, obawiam się, że on tego nie zrozumiał...
2013-04-02 21:31:36
agula2408 Ja jestem tego zdania, ze film byl puszczony w zlym czasie. Osobiscie poszlam do kosciola z moimi corkami na swiecenie pokarmow, I myslalam, ze w polowie filmu wyjde poniewaz moja trzy-letnia corka zaczela plakac I mowic ze nie chce tego ogladac bo to jest zle. A po filmie, juz jak ksiadz wyszedl poswiecic pokarmy, to ja juz to nie interesowalo poniewaz nadal przezywala film I to zeby jak najszybciej wyjsc z kosciola. Mi bylo bardzo ciezko jej wytlumaczyc o co chodzilo. Teraz jak slyszy slowa: idziemy do kosciola? To mowi ze niechce bo tam jest niefajnie.
2013-04-02 22:05:35
tomekipaulina Nie jedno dziecko płakało...
2013-04-02 22:17:43
anna.coventry Jednym słowem : beznadzieja. Bezmyślne zmuszanie wiernych do oglądania tego typu filmów. Film powinien ( jeśli już ) być wyemitowany po poświeceniu pokarmów, dając możliwość wyboru: zostać i obejrzeć lub wyjść.
To było niepotrzebne i bezmyślne!!!
Ten "brat", który przemawiał to tez jakaś pomyłka, no chyba ze to był jakiś alternatywny performans...mimo wszystko nietrafione !
2013-04-02 22:28:36