Pres Enter to save or Esc to cancel
dux
A po co ci advisor? Nie jest aż tak trudno wybrać korzystając z porównywarek i innych internetowych pomocy - ja kupowałem rok temu i advisorów raczej unikałem przy wybieraniu. Jak już sobie wybrałem to tych dwóch których mi się wprosiło (jeden z agencji) a drugi po prostu tak namolny, że w końcu z nim siadłem - nie potrafili mi znaleźć lepszego kredytu. Oni mają niemal dokładnie te same narzędzia - tylko dostają prowizje od sprzedanego produktu, a że nie wiesz od kogo ile, czy kto im tam darmowe długopisy przynosi...
I tak musisz sam zdecydować jak szacujesz sytuacje ekonomiczną i na ile gotowy jesteś na ryzyko i wybrać czy chcesz trackera czy fixed, a jak fixed to na ile lat. Tego ci żaden doradca nie powie. Ja np. jestem bardzo szczęśliwy, że posłuchałem swojego nosa zamiast się sugerować tym co się wtedy 'przewidywało'.
Pobaw się tym na początek:
http://www.money.co.uk/mortgages.htm
Popytaj raczej ludzi o sprawnego i w rozsądnej cenie solicitora
Jeśli byś chciał skorzystać z moich doświadczeń i miałbyś jakieś pytania to wal śmiało.
PS. No i gdzie chata?? :)
2012-05-25 20:51:00
ludzik50
Witam Dux! Generalnie to advisor wcale nie jest mi potrzebny do kredytu bo i tak wiem że w Northern Rock będę miał najlepsze warunki kredytowania, co do rodzaju to i tak tylko fixed na 2 lata praktycznie do wyboru teraz posiadając 12 tyś- 10% depozytu tylko ale właśnie myślałem o advisorze z myślą o full survey, solicitorze, ubezpieczeniu itd- nie wiem nawet gdzie takich rzeczy szukać poza tym nie bardzo mam czas na takie papierkowe pierdoły. Chata...w okolicach Holyhead Road w Coventry- a gdzie dokładnie to mam nadzieję że kiedyś zobaczysz dokładnie przy browarku z nami ;) -i tak ostatecznie się dowiem w poniedziałek czy nasza oferta została zaakceptowana, póki co wszystko wygląda dobrze...
2012-05-25 21:41:00
dux
Survey i tak zwykle jest warunkiem i właściwie częścią procesu kredytu - i zwykle to zlecasz poprzez bank udzielający, dla którego jest to częścią zabezpieczenia spłaty kredytu - możesz co najwyżej zarządać wyższego poziomu sprawdzenia niż wymagany.
Natomiast ubezpieczenie to dokładnie jak z ubezpieczeniem samochodowym - znajdziesz przez porównywarki.
A solicitora to najlepiej z polecenia, ostatecznie możesz poprosić o polecenie z agencji przez którą kupujesz no albo ryzykować 'z książki telefonicznej'.
Edytowany przez dux o Maj 25, 2012 - 10:32 PM.
2012-05-25 22:31:00
dux
Z mojego doświadczenia radziłbym najpierw spojrzeć na oferty HSBC i Halifaxa - bo one są chyba nadal najbardziej aktywne na tym rynku i do nich porównywać inne.
2012-05-25 23:15:00