dux
Spróbuje sobie artykuł znaleźć, bo sam rozważam od jakiegoś czasu tą opcję
Miałem tylko jedną sytuację, w której przydałby się brytyjski paszport - miałem możliwość pracy w obiekcie rządowym FCO (min spraw zagranicznych) i niestety mogłem to robić tylko czasowo i w ograniczonym zakresie ze względu właśnie na brak brytyjskiego paszportu.
Poza tym, jedynym plusem jaki widzę to ułatwienia w podróżach do niektórych krajów i lepsza opieka dyplomatyczna.
Na chwilę obecną nie widzę innych zalet. A że ubieganie łączy się z wydatkiem 1200(?) funtów to temat pozostaje w poczekalni, do momentu aż się pojawią jakieś nowe okoliczności.
2012-04-28 12:38:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
Avalone.
wiec ten artykul moze uswiadomic jeszcze inne plusy paszportu GB.
1200..hmm-czyli zdrozalo.niedawno bylo ok 800f.
2012-04-28 13:07:00
dux
Nie jestem pewny tych 1200, być może niezbyt dokładnie pamiętam, bo już chwilę temu badałem temat. Może ktoś ma jakieś aktualniejsze dane...
2012-04-28 13:23:00
Avalone.
ja mam!widzisz jaka jestem dobra?.....stawiasz mi piwo albo hmm..sok pomidorowy.(zarcik)
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/cost/
2012-04-28 13:38:00
dux
a to tyle to ja też właśnie znalazłem :P
tylko, że do tych 851 trzeba doliczyc jeszcze koszty jakiegoś tam egzaminu (ew. kursu) i jeszcze parę opłat przeróżnych, które właśnie wpychają cenę dobrze ponad 1000f
2012-04-28 13:42:00
Avalone.
no tak tak-i jeszcze sie ladnie ubrac-a pozniej oblac ze znajomymi paszporcik.:P ech ..musialam zartobliwie ujac.....ty wybaczysz.
2012-04-28 13:48:00
Avalone.
a przy okazji.....gratuluje listu w gazecie*- :-)
2012-04-28 13:50:00
ludzik50
a można wciąż mieć podwójne obywatelstwo? Bo samego angielskiego nie bardzo bym chciał mieć...
2012-05-01 22:02:00
covboy12
po co wam to obywatelstwo,nie lepiej wrocic do Pl a nie sie przebranzowic na angola,itak nigdy nie bedziesz jednym z nich
2012-06-13 11:27:00
misiekw
a kto ci powiedzial ze chce byc angolem po prost paszport brytyjski moze troszke ulatwic zycie chocby jak napisal dux w kwesti podrozy np do USA
2012-06-13 12:39:00
barykukurydza
do USA stad nie ma problemu jechac,wiem bo sie wybieram i dzwonilem do ambasady USA dwa razy,bo nie wiedzialem czy nie musze sie starac o wize w polandi,otoz nie,wypytali mnie ile tu jestem(5lat)czy pracuje,czy mam karte kredytowa?czy mam mortgage czy wynajmuje dom(wynajmuje),zaznaczylem tez ze nie jestem oficjalnie rezydentem(nie mam swistka)na co odpowiedzial mi kolo ze skoro jestem tu 5lat to dla nich jestem rezydentem skoro tu pracuje,wynajmuje dom i zyje,koszt aplikacji to cos okolo 130$ podaje sie mu numer karty i aplikacje wysylaja po wypelnieniu odeslac trzeba i czekac na wezwanie do ambasady max 6 tyg. i facet mowi ze wiza jest na100%,nie mowilem ze mam tam rodzine zeby nie mysleli ze chce zostac(bo nie chce), wyjazd turysyczny New Yok itp.
2012-06-13 17:26:00
ludzik50
barykukurydza- temat dla mnie dość ciekawy, napisz lepiej jak już wrócisz o swoich przeżyciach (o ile w ogóle uda Ci się wyjechać, bo to że jakiś tam gość przez telefon Ci mówi że no problem to nic nie znaczy)- masz już paszport biometryczny?
covboy12- masz 12 lat?
2012-06-13 19:07:00
Avalone.
ludzik50-mozna miec obywatelstwo podwojne -czyli i pl i brytyjskie.
mam znajomych co maja obywatelstwo i pl i gb ..wiec jet ok.znajde jakis rzetelny link i ci podesle.;)
2012-06-17 21:43:00