spiderko_2
TV Licence i kable to dwie niezwiązane ze sobą rzeczy, jeśli chcesz żeby ktoś zrobił z okablowaniem porządek to musisz wezwać fachowca, tutaj masz pierwszy wynik z google:
http://www.coventryaerials.com/
2012-04-09 23:02:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
kamilla
Chcesz zalozyc tv w znaczeniu, ze chcesz podlaczyc telewizor i ogladac telewizje? Jesli tak to powinno sie placic "tv licence".
Ale jesli nie masz zamiaru ogladac telewizji tylko na przyklad filmy z dvd, to nie musisz placic licencji. Jesli twoj dom nigdy nie byl zarestrowany jako odbierajacy telewizje, to raczej nikt nie zajrzy zobaczyc czy rzeczywiscie nie ogladasz. Jesli natomiast tv licence bylo placone poprzednio a teraz chcesz zrezygnowac, to przyjda panowie i pokazesz im, ze telewizor owszem jest, ale podlaczony tylko do dvd playera.
2012-04-10 00:34:00
dux
Ano jak spiderko pisze - tv licence masz tylko powiadomić czy oglądasz, a jeśli tak to płacić. Oni sobie rąk nie brudzą - oni tylko kasują pieniądze.
Natomiast do okablowania i gniazdek musisz sobie znaleźć fachowca, chyba że zakładasz Sky lub Virgin to ci sami wszystko swoje doprowadzą.
2012-04-10 01:02:00
Avalone.
rozumiem-ech....dzieki za porady.:)
przy okazji-czytam wlasnie ten link co mi podales spider-zadzwonie do nich i ciekawe ile zawolaja za instalacje. 8-)
2012-04-10 09:14:00
ludzik50
Avalone- jeśli Twój problem polega jedynie na nakręceniu na te kable odpowiedniej złączki to mogę podjechać w niedzielę i Ci to zrobić za darmo, ale popatrz czy nie masz przypadkiem gdzieś takiego gniazdka z wbudowanym już gniazdkiem antenowym- bo to najprawdopodobniej będzie antena zbiorcza- a te wystające kabelki które opisałaś to bym obstawiał , że ktoś miał wcześniej telewizję SKY i zerwał talerz i obciął kable żeby się nie narobić za dużo (czyli są i tak bezużyteczne)
2012-04-10 19:26:00
Avalone.
ludzik50-dzieki serdeczne chocby za sugestie ww pomocy-tak-jest gniazdko po przeciwnej stronie pokoju-ale to jest BT-czyli na tel np.ja niechce zadnego abonamentu tel czy tez tv(z wyjatkiem tv licence)-mam freeviev i to mi styka ale no wlasnie....jak kanaly odbierac?a te kable..no te kable to tak wygladaja jakby je ktos sieknal nozem i tyle.od strony zew domu ida po scianie inne kable..jakie nie mam pojecia do czego.uhh! wiec tak w telegraficznym skrocie wyglada moj dylemat.dzieki raz jeszcze.:)
2012-04-10 21:13:00
ludzik50
Mi chodzi o takie gniazdko ale z normalnymi okrągłymi wtykami antenowymi- ale to różnie bywa, możliwe że i jakiś tam wiszący jest od anteny naziemnej/zbiorczej. Wtedy tylko podłączasz je do telewizora jeśli jest wyposażony w freeview (bo freeview jest dostępne z tej normalnej anteny) albo jak nie jest wyposażony to dokupujesz dekoder freeview za 30 funtów w argosie i oglądasz (za darmo oczywiście.)
TV Licence to jest abonament telewizyjny i nie ma nic wspólnego z tym skąd i jak oglądasz, ważne dla nich jest tylko że w ogóle oglądasz tv i za to musisz płacić (tak jak w Polsce)
Pozdrawiam!
Edytowany przez ludzik50 o Kwi 10, 2012 - 09:31 PM.
2012-04-10 21:17:00
Avalone.
ja juz mam freeviev-i jak pisalam gniazdka nie mam.:)tyle ze jw nie mam dostepu do kanalow w ogole.wsio sie rozchodzi o nowe mieszkanie-jeszcze mieszkam na starym i ogolem pojecie mam co to jest te tv licence...podkreslam tylko ze niewiem gdzie isc i kogo pytac by mnie nie nabrano na koszta.:)
2012-04-10 21:53:00
TehWiz
TV Licence to nic innego jak oplata abonamentowa (radio telewizyjna) i MUSI ja płacić każda osoba która posiada w domu telewizor , radio lub nawet laptop nie ważne czy działa i się ogląda czy stoi i robi za wystrój pokoju.
Opłaty sa naliczane według lokalizacji i oczywiście rodzaju posiadanego odbiornika.
Nie opłacanie jest karane do 1000 funtow.
Nie musisz sie nawet przejmować, nikt nie przyjdzie do Ciebie do domu, kontrolerzy stana obok twojego domu i odpowiednim urządzeniem zmierza czy któryś z wymienionych powyżej odbiorników posiadasz.
Proszę tylko nie pisać ze to prawda czy tez nie ponieważ posiadam odpowiednia wiedzę w tym temacie aby sie wypowiedzieć.
Pozdrawiam
2012-04-11 18:06:00
info
czytam cały wątek i śmiać mi się chce jak kolejna osoba tłumaczy co to free view czy tv license ;/ chodzi o obciete kable i koniec :D matko..
2012-04-12 11:03:00
Avalone.
wlasnie....ale w porzadku..ludzie chca doradzic.:)
2012-04-12 11:18:00
Avalone.
no i sie dowiedzialam ile mnie bedzie kosztowac zalozenie anteny etc...byl fachowiec i po dokladnym(chyba!)sprawdzeniu zawolal 150 funa.....o maj gaaat!trwac by mial ten caly montaz do 2 godz...zakladam ze mnie nie chcial nabrac na koszta ALE...zlasowal mi chec na tv definitywnie..uhh.!
2012-04-23 22:10:00
greg8107
Nie masz anteny freeview?
Mozesz jeszcze kupic antene wewnetrzna ale nie liczylbym na dobry odbior.Lub sprobuj Virgin lub Sky.Maja tanie pakiety a instalacja jest czasami darmowa.
Edytowany przez greg8107 o Kwi 23, 2012 - 10:21 PM.
2012-04-23 22:14:00
randy
ja również bawię się dobrze czytając niektóre wpisy :lol:
czytam cały wątek i śmiać mi się chce jak kolejna osoba tłumaczy co to free view czy tv license ;/ chodzi o obciete kable i koniec :D matko..
Edytowany przez randy o Kwi 23, 2012 - 11:23 PM.
2012-04-23 23:21:00