benefity

cześć, mam problem z benefitem na dzieciaczki.w poniedziałek minęło 6 miesięcy od złożenia wniosku o benefity i nie dostałam żadnej pisemnej odpowiedzi. dzwoniliśmy dzisiaj żeby dowiedzieć się ocb. i przemiły ktoś w telefonie powiedział, że musimy czekać kolejne 5 dni. w tym czasie ma się z nami ktoś skontaktować telefonicznie. czy dostaniemy odpowiedż nie wiem bo tego nam nie powiedziano.
czy ktoś z Was miał taką sytuację? wiecie co to może znaczyć? proszę o jakieś info jeśli ktoś coś wie.

pzdr Iwona
marzena35 Witam!!My czekaliśmy prawie 5 miesięcy ,a nasi znajomi czekali prawie rok i w końcu dostali.Nie przysyłali żadnych papierów dopiero jak już nam przyznali ,przysłali papier decyzyjny .Nie martw się od dnia złożenia wniosku do przyznania wszystko Ci nadpłacą :)pozdrawiam
2012-03-27 22:02:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
spiderko_2 Najlepiej spytać o powód zwłoki, oni muszą określić na jakim etapie jest proces przyznania. W najgorszym przypadku warto się zgłosić do biura swojego MP, taki nacisk zawsze działa - nam pomogli w uzyskaniu decyzji odnośnie CTC i WTC na który czekaliśmy blisko roku.
2012-03-27 23:39:00
iwonar co to jest to Mp? ktoś tam na linii stwierdził, że w systemie widzi, że termin minął więc decyzja zapewne została podjęta. nie ma info jaka więc musimy czekać 5 dni roboczych na kontakt tel. :(
2012-03-28 10:48:00
razgotra MP to Member of Parliament. Ja również miałam podobną sytuację. Czekałam kilka miesięcy i wciąż nie było wiadomo kiedy decyzja zostanie podjęta. Pomogło dopiero pismo do MP. Niecały miesiąc później otrzymaliśmy benefity. Zatem polecam.
2012-03-28 11:44:00
rosak Iwona, ja to przerabiałem dokładnie 2 miesiące temu. Dzwoniłem, mówili że do 5 dni ktoś się odezwie i nic, po tygodniu dzwoniłem i znów to samo, 5 dni i nic. Tak 3 razy mi obiecywali że ktoś się odezwie i nic. Benefity dostałem po ok miesiącu od daty kiedy powinienem je dostać. Spiderko- oni własnie na helpline tłumaczą że wszystko jest w systemie ok, że mają wszystkie dokumenty i że nie znają powodu zwłoki, dlatego ktoś się z państwem skontaktuje do 5 dni aby wyjaśnić powód zwłoki. W międzyczasie na forach czytałem że zawsze tak mówią i nigdy nie dzwonią. Tak więc Iwona, radzę poczekać cierpliwie jeszcze z miesiąc, i nie trać czasu na dzwonienie bo to nic nie daje.
Pozdrawiam
2012-03-28 16:19:00
spiderko_2 Tutaj znajdziesz Twojego MP:
http://findyourmp.parliament.uk/
2012-03-28 22:46:00
iwonar śliczne dzięki.
2012-03-29 08:10:00
arahja Dziwi mnie, że tak długo czekacie na "dziecięce" benefity... :-? Ja swój wniosek złożyłam w lutym i po 5 tygodniach już miałam decyzję o przyznaniu, tak samo moja koleżanka. I to zarówno Child Benefit, jak i Working Tax Credit i Child Tax Credit...
2012-03-29 08:56:00
iwonar no widzisz :/ a na tax jeszcze sobie poczekamy bo podobno dokumenty utknęły gdzieś w pl i to już 2 miesiące temu. dzwonimy co tydzień żeby się dowiedzieć co i jak i nadal nic :/ tak więc tax to zupełnie inna historia :( szok! na hausing czekaliśmy może 3 tyg...
2012-03-29 10:03:00
rosak arahja, pewnie składałaś kilka lat temu, teraz na claimie o Child Benefit jest informacja że czeka sie minimum 26 tygodni, mimo że odpowiedź z polski dostaną po miesiącu (tak było w moim przypadku) to i tak trzeba czekać te 26 tyg. Iwona, co do tax, oni nie wysyłają nic do polski. Ja czekałem ok 2 miesięcy, natomiast Child Tax- zgubili paszporty moich dzieci, musiałem wyrobić nowe ale potem wyplacili mi wstecz tylko 90 dni. Odwoływałem się 2 razy, raz complaint a później appeal, w końcu dziś dostałem wyrównanie za okres od daty złożenia wniosku.
Pozdrawiam
2012-03-29 13:33:00
iwonar rosak, szczęściarz z Ciebie :p ja 3 razy dziennie sprawdzam stan konta :/ mój mąż składał też wniosek na dziecko które jest w pl więc sprawdzają czy matka tego dziecka nie pobiera tam świadczeń. i właśnie na tym etapie utknęły dokumenty.no ale umówmy się, że po 2 miesiącach już powinno coś się ruszyć a za każdym razem jak dzwonimy mówią nam, że dok są jeszcze w pl :/ węszę jakiś spisek ;D
2012-03-29 18:00:00