PIWO piwo Piweczko / Jat to z nim jest naprawdę

Witam, często zaopatruje się w ten jakże ukochany sobie zazwyczaj przez panów i zresztą uważany za najstarszy napój niskoprocentowy, z tzw "Polskiej półki" ale zastanawia mnie czy aby na pewno jest to półka "Polska" czy "Ala europejska"

Jak wiemy będąc na wyspach cenimy sobie w naszych produktach to co w nich najważniejsze "Swojskość" Orginalny smak i aromat podobne doznania mam pijąc piwo np Marki "Żywiec" bo faworyzuje sobie te marke za właśnie niepowtarzalny smak i morze zabrzmi to co najmniej dziwnie ale nawet ciepła kobieca pierś nie układa do snu tak jak schłodzona odpowiednio dawka chmielowego napoju spożywana po ciężkim męczącym dniu tuż przed snem A tu nagle zonk .... cos nie tak jak zwykle butelka nie wymiarowa.... oglądam dokładnie z każdej strony cedzę przez zęby złoty trunek ,,,, i nagle moim oczom ukazuje sie "POLISH PRIZED ORGINAL BEER, TRADE MARK" a jeszcze wczoraj widniał napis "Żywiec orginalne Polskie piwo"

I teraz nasuwa sie myśl a następnie rodzi pytanie czy ta różnica polega tylko na Polsko lub angielsko języcznej etykiecie czy morze to piwo powstaje na terenie UK co nie ukrywam chyba złamało by mi serce.. Nie wiem co o tym myśleć bo odrazu to jakos inaczej smakuje i nasuwa mi sie tylko jedna myśl, czy zaufać jednemu z głównych atutów "Zywca" brzmiącego " Żywiec zawsze tylko z żywca ważone i rozlewane wyłącznie w żywcu"

Jeśli wiecie jak wyglada proceś transportu i dystrybucji polskiego piwa do Angli prosze o poprawke i doinformowanie mnie :) Pozdrawiam
jaculski Niektóre piwa są rozlewane w UK i róznica w smaku jest natychmiastowa. Nie wiem jak to jest z Żywcem bo za nim nie przepadam. Porównaj Lecha angielskiego i polskiego :) To samo jest z Tyskim.

Ogólnie jedyne piwko za jakim naprawdę tęsknie to Kasztelan...jakoś w Coventry jeszcze się na ten rarytasik nie natknąłem :(
2012-03-01 12:12:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
bna Ale rozwiń "rozlewane" czyli co jakiś inny browar produkuje Żywca czy jak nadal nie rozumiem
2012-03-01 15:40:00
krzysiek Zgadza sie. Przed zakupem nalezy czytac etykiete. Polskie piwa bywaja rozlewane chyba gdzies w essex. Jest napisane na etykiecie. Roznica w smaku jest ogromna, oczywiscie "angielskie" jest gorsze.
2012-03-01 16:01:00
maupa sprawa jest prosta trzeba kupowac butelkowe browary u ciapkow upewniwszy sie ze maja polska etykietke w wersji pl a nie exportowej
2012-03-01 17:00:00
tomAsh To Tyskie i Lech mogą być jeszcze gorsze? :-O Od kilku lat po przejęciu tych browarów przez Kulczyka piwo robiło się gorsze i gorsze. W końcu zaklasyfikowałem to jako wyrób piwopodobny i czy w Polsce czy UK nie kupuję tych sików zwanych szumnie Piwem. Jedynie Żywiec jeszcze trzyma się nie najgorzej (z piw korporacyjnych). Ale jeśli są takie historie z rozlewaniem, to polecam raczej Heineken - przynajmniej w większości przypadków oryginalny, holenderski i dużo lepszy niż w Polsce (bo w PL produkuje się Henia w Żywcu:-))
No i zachęcam do degustacji tutejszych lokalnych browarów - fakt jasne piwo Anglicy robią beznadziejne, ale ciemne - rewelacja polecam mój ulubiony browar: http://www.wychwood.co.uk/ zwłaszcza piwko Hobgoblin po 1.29 butelka w Home Bargain:-)
2012-03-01 17:09:00
misiekw po prostu piwo produkowane i rozlewane w Polsce jest lepsze od tego rozlewanego w UK po prstu winna jest woda ,na puszkach i butelkach z Polski napisy sa tylko po polsku a rozlewane w UK sa napisy po angielskich co do piwa u ciapakow to wiekszosci maja piwo rozlewane w UK dlatego maja tansze dlatego trzeba dobrze sprawdzac etykiety,aha i na polskich opakowaniach jest rysunek kluczyki od samochodu i napis nigdy nie jezdze po pijanemu na angielsich tego nie ma
2012-03-01 17:54:00
krzysiek Ostatnio kupilem lecha w butelce, beznadzieja. Smak jak rozwodnione piwo w knajpie z nalewaka. Faktycznie cos w tym co napisal tomAsh jest.
2012-03-01 18:29:00
greg8107 Ja polecam piwo Ciechan lub Kasztelan a nie korporacyjny chlam.
2012-03-01 18:45:00
krzysiek Ciechan jest fenomenalny ! Nie mow ze w Coventry mozna dostac ?????????????
2012-03-01 19:56:00
greg8107 Udallo mi sie kupic kiedys na zamowienie.
2012-03-01 20:05:00
maupa pozatym jesli jestescie smakoszami dobrego piwa polecam lokalne "ALE" cos jak hobgoblin o ktorym wspomnial Tomasz ale bardziej lokalne bo goblin juz tez korporacyjny, jesli ktos chetny to moge dac namiary na fajne puby z real ale, dla niewiedzacych to w promieniu 20 mil mamy chyba z 5 mikrobrowarow produkujacych dobre ale
2012-03-01 21:22:00
marrrcin W jednym z ciapakowych na Foleshill (w ciągu przed bankami) jest piwo Perła, polecam.
2012-03-01 21:58:00
greg8107 Perla tez jest ok.
2012-03-01 22:08:00
jaculski W przypadku lecha sprawa jest prosta: płaska puszka-angielski shit, tłoczona-polski (mniejszy)shit :)

Gdyby ktoś, gdzieś, kiedyś wypatrzył kasztelana to będę wdzięczny za info na PW :)
2012-03-01 22:24:00