andzia1303
proponuje jabłka ,regulują wszystko
2011-10-20 19:15:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
maja112
Jablka niby tak, ale same nie wsytarcza, w kazdym razie mi nie pomogly...plus fermentuja i moga nasilac mdlosci (wiem na wlasnym przykladzie)
jedz suszone sliwki, kup otreby i posypuj nimi jedzenie, razowe pieczywo, brazowy ryz i makaron, duzo wody. generalnie jedz produkty zaiwerajace duo blonnika.
Osobiscie nie siegalabym po zadne tabletki typu blonnik bez konsultacji z lekarzem/polozna.
2011-10-20 22:32:00
czarnotka
no wlasnie ten blonnik to nie sa tabletki tylko jest skruszone to co podalam w skladzie to nawet nie jest proszek tylko kawalki siemia lnianego, sliwek suszonych i calej tej reszty, za tydzien ide do lekarza moze jakos jej sprubuje to wytlumaczyc, a jesli chodzi o jedzenie tych produktow pelnoziarnistych to mam problem bo jak narazie wogole mnie od jedzienia odrzucilo , sniadanie z rana i juz wiecej nic zjesc nie moge przez caly dzien az do nastepnego ranka :-(
2011-10-21 09:43:00
kinia26
czarnotka jak nic nie pomaga ci na zaparcia to idz do swojego GP,ja mialam ten sam problem i przepisali mi Movicol to sa saszetki do picia,mozesz stosowac je w ciazy bez problemu.Ja uzywalam je przez cala ciaze
2011-10-21 13:53:00
aniasagoo
przede wszystkim trzeba pic duzo wody, ja wlasnie urodzilam dwa dni temu :-) . W czasie ciazy mialam bardzo podobny problem. Wazne zeby jesc duzo warzyw i owocow. Z siemieniem lnianym bym uwazala bo ma bardzo duzo mineralow i witamin a z tym tez mozna przedawkowac. Jak wspomnialam mi osobiscie czysta woda pomogla - nawet sobie przypomnienie wpisalam w telefon pilam regularnie szklanke wody co godzine. A tak po za tym dokladnie to co wspomnialy wyzej dziewczyny. Jeżeli sposób odżywiania nie musi posiadać cechy diety łatwostrawnej powinno się spożywać produkty, które zawierają większe ilości błonnika: pieczywo razowe, chleb chrupki, otręby, warzywa, surowe owoce. Dzienne zapotrzebowanie kobiety w ciąży na tą substancję odżywczą wynosi około 30 gramów.Norma dla kobiet karmiących waha się od 20 do 40 gramów tego składnika pokarmowego na dobę. Źródłem błonnika są między innymi zboża pełnoziarniste, otręby pszenne, płatki kukurydziane, ryż niełuskany, warzywa (np. marchew, groszek, brokuły) oraz owoce (przede wszystkim jabłka, banany, rodzynki czy gruszki).Błonnik powoduje uczucie sytości, usprawnia perystaltykę jelit (zapobiega zaparciom), hamuje wchłanianie cholesterolu oraz glukozy.
Edytowany przez aniasagoo o Paź 21, 2011 - 12:59 PM.
2011-10-21 13:55:00
czarnotka
Ania gratuluje dzidzi, ja to juz w 2 miesiacu sie trzese na slowo porod :-) I dzeki za odpowiedzi, bede kombinowac na wszystkie sposoby :-) wody zawsze pilam duzo i przed ciaza pomagalo. za 3 dni do lekarza moze cos poradzi.
Edytowany przez czarnotka o Paź 22, 2011 - 10:24 AM.
2011-10-22 11:23:00