madziara5
:-) Witam ,z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie jest tak zle ,sama mam dzieci w wieku 12 i 15 lat teraz ale jak przyjechalismy do uk to mialy 7 i 10,tez nie znaly angielskiego ,poszly odrazu do szkoly i sama nie wiem kiedy sie nauczyly jezyka.W szkolach teraz sa nauczyciele polscy ,ktorzy pomagaj polskim dzieciom.Osobiscie ja jestem bardzo zadowolona [ale to tylko moje zdanie,nie wiem jak inni].Polska szkola jest rowniez ale tylko w soboty,moje dzieci chodzily rowniez ale to tylko byla strata czasu tak ja uwazam ,jest to tylko ok 3 godz.nauki wiec bardzo malo z tej szkoly wynosza[oczywiscie zaraz znajda sie ludzie ktorzy nie benda sie zgadzac ze mna ,ale tak ja uwazam ,mam prawo].Natomiast co do spokojnych dzielnic to juz kiedys bylo takie pytanie na forum i zdania byly bardzo podzielone ,ale mieszklam na Coundon -bardzo spokojnie ,nie bylo problemow,Keresley End zdala od centrum ale rewelka .Przedszkole jest od 3 roku zycia ,jest to przy szkole i tylko 3 godzinki dziennie,od 4 roku zycia 6 godzinek od 9 do 3godz.Wiem tylko o takiej mozliwosci chociaz nie wiem czy nie ma innych opcji.Pozdrawiam i zycze powodzenia napewno wszystko sie uda i nie bedzie tak zle na poczatku. :-)
2011-08-08 08:42:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
inez
Wielkie dzieki :-) Mam nadzieje ,ze wszystko ułozy sie dobrze i dzieci nie beda miały o nic zalu i my nie bedziemy sobie w brode pózniej pluc ;-) Choc z tym wyjazde wiaze sie tyle niewiadomych to i tak wiem ze w GB bedzie nam sie zyło lepiej niz w Pl. Pozdrawiam wszystkich
2011-08-08 08:59:00
inez
No własnie, ponoc zycie jest zupełnie inne, jest łatwiej. A tu masakra , dzwonie do pracy doszefa poinformowac go ze chce przerwac urlop wychowawczy i wrócic do pracy to mi szef powiedział ze nie wie czy mam do czego wracac :-O . W dodatku pytałam sie w inspekcji pracy czy mnie przypadkiem nie obejmuje jakis okres ochronny to ispektor powiedział ze absolutnie nie i w kazdej chwili moze mnie zwolnic . Wiec co mnie czeka w takiej sytuacji. jak dobrze pójdzie zasiłek dla bezrobotnych 500 zł na reke a u jak na złosc czynsz 460 zł i wszystkie ceny zywnosci w gore a z jednej pensji utrzymac 4osobowa rodzine ciezko . A znalezc prace tez nie łatwow małym miescie i lipa troche.
2011-08-08 09:46:00
kuchar9
to 500 juz daj?no no no rzad zaszalal :D.Ja 3 tygodnie temu wrocilem z urlopu z pl.Bylem 2 tygodnie.Po 2 dniach chcialem wracac na obczyzne!!Nie bede sie rozpisywal dlaczego bo nie chce sie kolejny raz denerwowac..Tam sie kurwa nie da zyc krotka komentujac to co sie tam dzieje!!!Ja tutaj nie wydaje tyle pieniedzy co tam przeliczajac na smieszne zlotowki.I to nie tylko moja opinia.Ja tam nastepnym razem pojade jak mnie jakas sytuacja do tego zmusi.A na urlop wole poleciec na jakas wyspe ktora w pl tylko na zdjeciu widzialem.I tak bede mniej stratny niz byc 2 tygodnie w pl.
Uciekajcie jak macie mozliwosc!
2011-08-08 10:08:00
inez
Moze jakby dobrze poszło to spełniłabym w UK moje zawodowe marzenie,zostałabym strazakiem :). Własnie czytałam w necie ze starz rekrutuje do pracy Polaków, i na stronie fireservice tez poczytałam toroche o procesie rekrutacji do strazy pozarnej. Ciekawe jak to wyglada w Coventry
2011-08-08 12:04:00
rosak
Inez, nie zastanawiaj się tylko przybywaj. My mamy dzieci w wieku 4 i 7 lat, przyjechaliśmy 4 mies. temu. Młodszy syn poszedł od razu do przedszkola. Starsza córka do szkoły gdzieś po miesiącu. Oboje po angielsku ani słowa nie umieli. W szkole jak twierdzą trochę się nudzą bo nikogo nie rozumieją ale i tak im się podoba i codziennie chcą chodzić. Sam zarabiam na 4 osoby i jakoś ciągniemy, zdecydowanie lepiej niż w polsce pod względem finansowym. Pod pozostałymi względami to jest jak niebo i ziemia. Poprostu nie mamy za bardzo czym się tu stresować w przeciwieństwie do polski. Np. szkołę/przedszkole załatwiliśmy praktycznie jednym telefonem (ile ja się w polsce nachodziłem, błagałem żeby przedszkole załatwić)...
2011-08-08 13:06:00
rosak
kuchar, ja podczas swojego pobytu tutaj (5 mies) musiałem 2 razy do polski zadzwonić, do lekarza i do ubezpieczyciela od auta. Wystarczyło 20 sekund przez tel. żeby mnie niemal z równowagi wyprowadzić... Masakra...
2011-08-08 13:08:00
inez
Dzieki za te słowa otuch, bo najbardziej w tym wszystkim o dzieci sie martwiłam, tzn o córe bo nie dosc ze nowe srodowisko,szkoła, znajomosc jezyka prawie zadna ( dlatego przez rok chciałabym wziasc sie za jej edu jezykowe zeby mogła pobawic sie z dziecmi na placu i zeby w szkole mniejszy stres był). Z młodym moze tak zle by nie było bo jeszcze nie mówi wiec razem z anglikami jezyka by sie uczył. Mam nadzieje ze i mi uda sie jakas prace dorwac bo chociaz duzo daja benefity to nie chodzi przeciez o to zeby było to podstawa do utrzymania.
Edytowany przez inez o Sie 08, 2011 - 04:09 PM.
2011-08-08 13:46:00
inez
Własnie kupilismy młodej ksiazeczki do nauki ang, jakies kolorowanki etc, bedziemy mieli co robic w deszczowe dni ;-) .
2011-08-08 17:12:00