benek3
Podłączam się pod pytanie graczyking
Rozważam zakup auta w UK lub przywiezienie swojego z PL i przerejestrowanie.
Proszę o jasne wskazówki.
Z góry dzięki
2014-10-14 12:03:04
Pres Enter to save or Esc to cancel
siepiet
przerejestrowywałem swojego Rama z pl na uk. jeśli auto jest Twoje od dłuższego czasu to składasz deklaracje nova1 w hmrc i tam Ci wylicza zerowy podatek do zaplaty. jak dostaniesz to potwierdzenie to dopiero wtedy możesz zarejestrować w DVLA. musisz zrobić MOT, ubezpieczyć w angielskiej ubezpieczalni uzywajac numeru VIN, wypisujesz formularz z DVLA o rejestracje. zalaczasz tam postal order na road tax za rok z góry, a także od dealera musisz wziasc "certificate of conformity" i tez dolaczyc do podania, chyba ze auto jest starsze niż 10 lat to wtedy samo MOT wystarczy. nie wiem czy zrozumiale pisze, jak cos to pytaj
https://forms.dft.gov.uk/order-dvla-forms/
zamów sobie już formularz z dvla "import pack"
pozdrawiam
Edytowany przez siepiet o 14-10-2014 - 12:25.
2014-10-14 12:22:42
graczyking
i o to mi właśnie chodziło, wielkie dzięki :)
Formę właśnie zamówiłem. Skąd zaopatrzyć się w deklaracje nova 1, na stronie doczytałem, że trzeba do nich zadzwonić a z drugiej strony jest info, że jeśli auto ma ponad 10 lat to kontaktować się z DVLA
Co do ubezpieczenia zauważyłeś czy jest dużo droższe od ubezpieczenia anglika?
2014-10-14 13:00:09
siepiet
nova 1 tylko telefonicznie załatwisz ale szybciej jak się zalogujesz na ich stronie i zlozysz przez internet, od razu Ci wyliczy czy masz cos do zaplaty. jeśli kupiles dopiero auto w PL to taki trik jest na tej stronie ze jeśli podasz ze kupiles np. z komisu i wybierzesz tam opcje ze kupiles od "company" a nie od private to i tak zapłacisz. trzeba tam wpisac nr NIP komisu czy to tez osoby prywatnej, ale rob wszystko jako ze od osoby prywatnej nawety jak z komisu wtedy wyjdzie Ci zero. NIP musi być prawdziwy bo automatycznie sprawdza baze danych i wyskakuje czy się zgadza, nawet pl nr NIP a wyskoczyly mi od razu dane faceta gdzie kupowałem. to ze auto starsze to chodzi wlasnie o to ze nie trzeba tego certyfikatu zgodności zalatwiac, jeśli potrzebujesz to najlepiej do dealera i on po numerze VIN Ci wystawi. koszt około 30 funtow, zależy od dealera. generalnie cene auta podajesz Ty i według tego wylicza podatek wiec mogles go kupic okazyjnie, wiesz o co chodzi.
a co do ubezpieczenia to na początek wyjdzie drożej bo nie wiele firm ubezpiecza wg numeru VIN a tylko tak można zarejestrować. dopiero po zarejestrowaniu masz możliwość wyboru roznych ofert. mi generalnie wyszlo 850f na rok co wydaje mi się na moje auto wcale nie dużo (5.7l silnik)
pozdrawiam
Edytowany przez siepiet o 14-10-2014 - 13:19.
2014-10-14 13:12:40
graczyking
Przyznam, że się pomęczyłem ale znalazłem tą opcję na hmrc. 10 minut wypełniania i wyskoczyło, że 0 do zapłaty.
Teraz czekam na formę z DVLA i będę działał dalej.
2014-10-14 22:47:16
siepiet
Mot juz masz? Czasami trzeba zmienic licznik i swiatla zeby przeszedl. Licznik zeby mial obie skale a swiatla wiadomo zeby kat byl w druga strone chyba ze masz soczewki to wtedy tylko podreguluje i gotowe. A i jeszcze swiatlo mgielne musi byc po prawej lub na srodku. Po lewej nie przepusci.
2014-10-15 12:53:20
graczyking
nie motu jeszcze nie mam. Wiem o tym, ale to nie jest problemem, szrot koło rico zapewnia wszystko :)
A odnośnie tego nova 1 to mam tam numer referencyjny i tylko to mi będzie potrzebne przy wypisywaniu formy z DVLA?
2014-10-15 22:37:42
siepiet
W tej formie z dvla nic nie wpisujesz odnosnie nova1, dvla sprawdza po nunerze vin w swoim systemie czy jest to uregulowane i tylko tyle. Wysylajac forme do dvla musisz dolaczyc certyfikat insurancu. Ja dzwonilem do Adrian Flux, jest to jedna z niewielu firm ktore ubezpiecza uzywajac numeru vin. Od momentu ubezpieczenia masz 2 miesiace na podanie im numeru rejestracyjnego. Dzwonilem tez do churchilla ale oni byli drozsii o jakies 300f rocznie
2014-10-16 16:13:43
graczyking
to super. A jak wyrejestrowałeś auto w PL?
2014-10-17 08:39:42
siepiet
W Polsce nic nie zglaszalem, dvla powinno odeslac im dowod rejestracyjny lub tez poinformowac o rejestacji auta jesli zatrzymaja dowod w swoich archiwach. W PL sie dowiadywalem czy dostarczyc im jakies potwierdzenie to powiedzieli mi ze nic nie musze im dostarczac bo angielski urzad ich poinformuje. Jedyne co to w ubezpieczalni zglosilem ze auto zostalo wyeksportowane zeby nie nekali upomnieniami itd. Gdy zarejestruja Ci auto to na potwierdzenie dostaniesz list w ktorym jest to opisane wrazie gdyby potrzebowali od Ciebie jakiegos dowodu
2014-10-19 20:05:08
graczyking
Niestety cały czas czekam na import pack, dzwoniłem dziś do DVLA i koleś powiedział że powinien w ciągu 10 dni roboczych dojść, zamówił mi jeszcze raz.
A jak akcja zabierania aut? Komuś już zabrali autko?
2014-11-03 15:49:51
siepiet
Sprawdź na ich stronie. Czasami mają wersję do wydruku. To można sobie samemu wydrukować i jest dużo szybciej.
2014-11-05 08:56:27
graczyking
w końcu przyszło.
Jak będę ubezpieczał na podstawie vin, wystarczy że ubezpieczę, dajmy na to na 14 dni? Wtedy jak by mi już przyszedł papier z DVLA to bym sobie gdzieś normalnie ubezpieczył?
2014-11-05 13:55:09
siepiet
Jak chcialem na krotko ubezpieczyc to firma "specjalizujaca" sie tym zawolala ponad 1000f za miesiac. To se dalem spokoj i ubezpieczylem normalnie. Najpierw wedlug vinu potem podalem nr rejestracyjny i przyslali mi tylko nowy certyfikat. Mysle ze jak masz normalne auto to znajdziesz ubezpieczenie w rozsadnej cenie. Zapytaj ile biora za anulowanie umowy, jesli cena bedzie wysoka to zrezygnujesz po zarejestrowaniu i ubezpieczysz w innej firmie. W tym import paku byl chyba podany adres do zwiazku ubezpieczycieli i oni moga Ci podac liste firm ktore ubezpieczaja po numerze vin. Probowalem churchilla i adrian fluxa. Ale napewno jest ich wiecej. Pozdrawiam
2014-11-06 05:06:39