lalala
Szukam pracy, najpewniej udam się do jakiejś agencji. Mój angielski jest przeciętny. Tzn. dogadam się po angielsku, ale jednak nie wszystko rozumiem i można powiedzieć, że miewam problemy w komunikacji. Oczywiście zapisałam się na porządny kurs angielskiego z anglikami i myślę, że dzięki solidnej pracy w tym kierunku szybciej się go naucze jednak praca potrzebna mi na teraz. Nigdy nie byłam w agencji pracy i nie wiem jak to wygląda. Mam wejść i powiedzieć, że szukam pracy, tak? Na wstępie powiedzieć mam, że mój angielski jest mocno przeciętny? Czy to będzie duży problem? Wiem, że to ograniczenie co do pracy, ale czy znajdzie się jakaś mimo takiego angielskiego? Może głupie pytania, ale proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
2015-05-12 18:58:29
Pres Enter to save or Esc to cancel
gregor90
Jestem tutaj od zeszłego piątku, byłem już w kilku agencjach więc mam świeże informacje. Wygląda to tak, przychodzisz i mówisz, że szukasz pracy. Następnie pytania z ich strony to:
- jakiej pracy szukasz
- gdzie pracowałaś poprzednio
- jakie były twoje obowiązki
- czy jesteś zarejestrowana
Jeśli nie jesteś to na 90% wyznaczą ci termin na dzień później, dlatego aby nie tracić czasu i nie chodzić dwa razy polecam umówić się na rejestrację telefonicznie.
Przy rejestracji dostajesz do wypełnienia sporo różnych papierów odnośnie twoich danych osobowych oraz głównie historii zatrudnienia oraz kwalifikacji. Oprócz tego masz do wypełnienia test z angielskiego oraz pseudo matematyczno-logiczny bardzo łatwy.
Następnie masz krótkie interview z pracownikiem agencji. Osoba ta zadaje Ci przeważnie pytania odnośnie twojego dotychczasowego zatrudnienia, miejsca zamieszkania, jakiej pracy szukasz na jakie zmiany, czy masz transport itp. Następnie przedstawia Ci oferty pracy jeśli coś ma, jeśli nie to mówi, że zadzwoni jak coś się trafi albo, żeby pytać później.
Aby zarejestrować się w agencji musisz mieć konto w banku oraz przeważnie chcieli minimum potwierdzenie, że aplikowało się o NIN a w jednej dodatkowo chcieli potwierdzenie adresu.
O swoim poziomie angielskiego nie ma sensu wspominać, osoba rekrutująca i tak sama to oceni podczas interview oraz na podstawie testu.
Teraz pytanie z mojej strony. Pisałaś, że uczęszczasz na kurs angielskiego. Możesz napisać gdzie są takie kursy organizowane, czy są płatne (jeśli tak to ile) oraz jak wyglądają.
Edytowany przez gregor90 o 12-05-2015 - 21:37.
2015-05-12 21:25:47
bella.
gregor90
Teraz pytanie z mojej strony. Pisałaś, że uczęszczasz na kurs angielskiego. Możesz napisać gdzie są takie kursy organizowane, czy są płatne (jeśli tak to ile) oraz jak wyglądają.
Witaj
Odnosnie kursow j.ang.-istnieja dwa:
Jesli Twoj poziom jezyka jest slaby mozesz uczeszczac na tzw ESOL-English for Speakers of Other Languages-to nauka dla obcokrajowcow, tenze program jest podstawowy. Drugi zas English Skills -Themed English Awards, posiada 3 poziomy , tutaj jednakze wymagana jest znajomosc komunikatywna w mowie i pismie. Po jego ukonczeniu otrzymujesz certyfikat, po ukonczeniu zas ostatniego poziomu mozliwosc do ubiegania sie o studia na terenie Wlk Brytanii( jeden z najwazniejszych plusow ). Oba te programy sa sponsorowane przez UE , zatem sa darmowe , dla pracujacych jak i tych bez pracy ( wyjatek jest jeden , jesli przekroczysz limit zarobkow zapewne bedziesz cos placic, jednakze ile o to juz musisz zapytac na miejscu).
Jak natomiast wyglada organizacja? podam link:
http://coventry.cylex-uk.co.uk/company/numidia-academy---coventry-19291583.html
Na podany nr tel (02476 632942) dzwonisz i umawiasz sie na wstepna rozmowe, to tam zapadnie decyzja po krotkim tescie online^jaki kurs bedzie dla Ciebie odpowiedni.
Numidia Academy znajduje sie kolo dworca kolejowego, kilka metrow. Godziny to 9-16.30, mozesz sobie wyznaczyc dogodne Tobie.
Polecam , b sympatyczni nauczyciele ,nauka w systemie online .(Wyjatkiem jest ESOL , tutaj sa lekcje w klasie, natomiast ES wylacznie online).
Jakie sa wymagane dokumenty? dowod i(lub) paszport, jesli pracujesz potwierdzenie zarobkow.
Powodzenia.
PS. mozesz tez zapisac sie na IT kurs komputerowy, Windows 7-Microsoft Outlook, polecam moze sie przydac.(oba kursy zarowno j, ang jak i IT odbywaja sie w jednym miejscu).
wiecej info na:
http://www.learndirect.com/maths-english-it
Edytowany przez bella.* o 13-05-2015 - 09:56.
2015-05-13 09:35:52
lalala
Co do kursów...
Oprócz tego co napisał już ktoś wyżej są jeszcze kursy organizowane przez niemal każdy callege. Moi znajomi polecali mi bardzo Henley College- ponoć najlepszy poziom. :) Są tam całoroczne kursy full-time (po 19h tygodniowo, od poniedziałku do piątku, także w lipcu i sierpniu), ale także są kursy 3-4 miesięczne, oraz takie które są dopasowane do osób pracujących. Dokładniejszy harmonogram zajęć itd. znajdziesz na stronie wybranego collegu. Dla osób dorosłych są one jednak płatne, ale ponoć dobre. Ceny są różne zależnie od wybranego kursu (dokładnych cen także należy szukać na stronie). Na takich zajęcach jesteśmy uczeni przez anglików, ale uczeszcza na nich dużo obcokrajowców z całego świata dzięki czemu oswajamy się ze zróżnicowanym akcentem, a takich w Anglii sporo. Aby na taki kurs się zapisać należy złożyć 'podnie' w danym collegu lub online. Następnie umawiamy się na wizytę i dostajemy test sprawdzający lub przechodzimy krótką rozmowę wstępną na podstawie której sprawdzą Twój poziom angielskiego i przypiszą Cię do odpowiednio zaawansowanej grupy.
Załącze pare linków, może się przydadzą:
http://www.henley-cov.ac.uk/international-students/english-courses/
http://www.henley-cov.ac.uk/subjects/esol/english-for-speakers-of-other-languages/esol-%E2%80%93-summer-term/
http://www.henleycol.ac.uk/henleycollege/courses/part/english/main.html
Z tego co wiem miejscowe cuncile także organizują takie kursy, są one często bezpłatne.
Oczywiście też można się uczyć od odoby prywatnej- to jednak pewnie wiesz. Zapewne najdroższa opcja. :)
Edytowany przez lalala o 13-05-2015 - 09:58.
2015-05-13 09:53:41
bella.
tak,Henley jest tez dobry i ogolem kursy w collegach ale.........>>> tam jest scisly hormonogram uczeszczania, natomiast w learn direct o czym wspomnialam wyzej mozna sobie ustalic godziny. Jesli ktos pracuje i ma rodzine czesto gesto godziny ulegaja zmianom, jesli zas ktos niepracuje w miedzyczasie szuka pracy, mozliwe ze ma spotkania z przyszlym pracodawca i tu znow bywa klopotliwe, spoznienia tlumaczenia sie itd. Oczywiscie wazne by byc kompetentnym jednak dla wszystkich wazne jest wpierw byc dobrym pracwnikiem a pozniej zdyscyplinowanym uczniem. Ciezko pogodzic jedno z drugim.
Lekcje prywatne hm...odradzalabym kompletnie, nawet jesli szkoli nas fachowiec max. College i wszelkiego rodzaju instytucje ktore zajmuja sie nauka jezyka, wydaja certyfikaty a te z kolei sa wiarygodne i daja ogromna mozliwosc na uzyskanie lepszej pracy. Chocby w takim CV ktore wpierw wysylamy,nasze doswiadczenie i ogolem zarys to pierwszy krok by miec etat, jezyk pomaga sporo ale najczesciej wtedy gdy mamy teoretycznie i praktycznie dowod na poziom jego znajomosci.
2015-05-13 10:22:45
lalala
Dobrze wiedzieć, dzięki.
Swoją drogą mam jeszcze jedno pytanie odnośnie konta bankowego :) "Aby zarejestrować się w agencji musisz mieć konto w banku (...)."
Nie mam jeszcze konta bankowego, natomiast chcę je założyć. Jednak z tego co się orientowałam obecnie wszędzie chcą potwierdzenia adresu w Anglii. Mieszkam u kogoś więc żadnych rachunków na swoje nazwisko itd. nie posiadam, a słyszałam, że w Anglii takie coś jak zameldowanie nie istnieje. Słyszałam, że może w tym pomóc list od pracodawcy? Czy to prawda?
Jednak rejestrując się w agencji nie miałabym jeszcze żadnego pracodawcy więc czy konieczne jest posiadanie konta bankowego 'na już' podczas rejestracji w agencji? :))
2015-05-13 10:31:35
bella.
hm, Barclays, idz tam i zapytaj, z tego co wiem oni nie sa tak restrykcyjni co do zakladania konta. Nie ma meldunku w anglii chyba ze masz juz swoje lokum . jednak z adresem widze jest klopotliwa sprawa. Agencje wymagaja wiele i to zrozumiale, bo przeciez gdy znajdziesz prace jak zaplaca? jednak powiedz im ze czekasz na zalozenie konta. jeszcze raz podkreslam idz do BARCLAYS'A, umow sie na spotkanie, smsem powierdza date i to juz dowod na to , a adres hm czy osoba u ktorej mieszkasz nie moze ci go na pismie wystawic?
2015-05-13 10:40:02
pionek
Konto w Lloydsie na sam dowód, nie rozumiem czemu ludzie wciaz doradzaja Barclays skoro tam wołają o potwierdzenie (i sami dodaja ze sa restrykcyjni). Osoba wyraznie pisze ze nie ma zadnego potwierdzenia, ale nie - idź do Barclaysa. Zlitują sie co nie?
http://sw.co.uk/local/main/property-3765.jpg
To jest ta uliczka za Starbucksem i Deichmannem w centrum.
Edytowany przez pionek o 13-05-2015 - 17:04.
2015-05-13 16:59:16
gregor90
Konto w Lloydsie na sam dowód, nie rozumiem czemu ludzie wciaz doradzaja Barclays skoro tam wołają o potwierdzenie (i sami dodaja ze sa restrykcyjni). Osoba wyraznie pisze ze nie ma zadnego potwierdzenia, ale nie - idź do Barclaysa. Zlitują sie co nie?
http://sw.co.uk/local/main/property-3765.jpg
To jest ta uliczka za Starbucksem i Deichmannem w centrum.Edytowany przez pionek o 13-05-2015 - 17:04.
Potwierdzam to co pisze kolega, w Lloyds wystarczy sam dowód osobisty.
2015-05-13 17:39:05
lalala
Tzn osoba u której mieszkam myślę, że bez problemu potwierdziłaby, że tam mieszkam jednak hmm... Ma po prostu napisać na piśmie, że mieszkam tam i tam i się pod tym podpisać? :)
Aczkolwiek skoro w Lloyds wystarczy dowód no to będzie problem z głowy. Po prostu słyszałam, że zaostrzyli wymagania i myślałam, że wszędzie teraz jest wymagany. Dzięki :))
2015-05-13 19:19:11
bella.
ok, skoro w Lloyds nie wymagaja , wczesniej wymagali, jak widac zmiany gonia zmiany, przy okazji wspomne ze to Barclay's do niedawno zakladal konto na najb dogodowych waunkach : patrz- tylko dowod, teraz ww Lloyds.
Apropos adresu, tak powinno wystarczyc takie poswiadczenie na pismie , z takowym chocby udaj sie do agencji pracy.
jednak nie rozumiem jednego hmm....jesli bank nie potrzebuje twego adresu to gdzie wysle tobie karte i pin.
tak czy owak dzieki za sprostowanie.:)
2015-05-13 20:49:11
marianna
hm, co do potwierdzenia adresu - mi wszędzie jako potwierdzenie akceptowali jakikolwiek list (nawet z amazon.com) wysyłany pod "mój" adres na moje imię i nazwisko.
2015-05-13 21:34:07
pionek
@bella czytaj ze zrozumieniem nie potrzebuje potwierdzenia adresu. czyli mozesz mieszkac ze znajomymi lub wynajmowac pokoj, nie masz pisma od landlorda ani nic takiego - oni ci wierzą na słowo że tak powiem. Podajesz im adres i tyle.
Jak mowiłem chodzi mi o ten konkrenty oddział Lloydsa jak jest w innym nie wiem, słyszałem że moga byc problemy ale w tym małym oddziale zakładają na sam dowód. Zmieniałem nawet adres miesiąc temu bez zadnego dokumentu. Dodam że jak dobrze trafisz to moze bedzie nawet Polka w okienku.
2015-05-14 05:11:18
gregor90
gregor90
Witaj
Odnosnie kursow j.ang.-istnieja dwa:
Jesli Twoj poziom jezyka jest slaby mozesz uczeszczac na tzw ESOL-English for Speakers of Other Languages-to nauka dla obcokrajowcow, tenze program jest podstawowy. Drugi zas English Skills -Themed English Awards, posiada 3 poziomy , tutaj jednakze wymagana jest znajomosc komunikatywna w mowie i pismie. Po jego ukonczeniu otrzymujesz certyfikat, po ukonczeniu zas ostatniego poziomu mozliwosc do ubiegania sie o studia na terenie Wlk Brytanii( jeden z najwazniejszych plusow ). Oba te programy sa sponsorowane przez UE , zatem sa darmowe , dla pracujacych jak i tych bez pracy ( wyjatek jest jeden , jesli przekroczysz limit zarobkow zapewne bedziesz cos placic, jednakze ile o to juz musisz zapytac na miejscu).
Jak natomiast wyglada organizacja? podam link:
http://coventry.cylex-uk.co.uk/company/numidia-academy---coventry-19291583.html
Na podany nr tel (02476 632942) dzwonisz i umawiasz sie na wstepna rozmowe, to tam zapadnie decyzja po krotkim tescie online^jaki kurs bedzie dla Ciebie odpowiedni.
Numidia Academy znajduje sie kolo dworca kolejowego, kilka metrow. Godziny to 9-16.30, mozesz sobie wyznaczyc dogodne Tobie.
Polecam , b sympatyczni nauczyciele ,nauka w systemie online .(Wyjatkiem jest ESOL , tutaj sa lekcje w klasie, natomiast ES wylacznie online).
Jakie sa wymagane dokumenty? dowod i(lub) paszport, jesli pracujesz potwierdzenie zarobkow.
Powodzenia.
PS. mozesz tez zapisac sie na IT kurs komputerowy, Windows 7-Microsoft Outlook, polecam moze sie przydac.(oba kursy zarowno j, ang jak i IT odbywaja sie w jednym miejscu).
wiecej info na:
http://www.learndirect.com/maths-english-it
Edytowany przez bella.* o 13-05-2015 - 09:56.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych kursów. Jak dokładnie wygląda nauka on line w kursie English Skills -Themed English Awards. Czy jest to na zasadzie kontaktu przez skype z nauczycielem czy też opiera się na korzystaniu z jakiegoś programu?
2015-05-17 12:47:56
druzynaa
Witamy, niedawno przyjechałyśmy do Coventry w poszukiwaniu pracy na wakacje.
Jesteśmy we cztery i średnio u nas z językiem. Pytanie do Was: możecie nam polecić miejsce pracy bądź jakąś agencję, w której dogadamy się po polsku?
Bardzo prosimy o pomoc :)
ew. jakby ktoś z Was szukał opiekunek do dzieci czy tam posprzątać dom, to polecamy się. Każdy pens się przyda :D
2015-07-08 09:04:42