kaik
Witaj,
Tak naprawę to możesz zacząć działać bez załatwiania czegokolwiek od razu zacząć zarabiać następnie do 3 miesięcy musisz zarejestrować działalność np najpopularniejsza forma to:
Samozatrudnienie, firma jednoosobowa, solo trader - ściągasz formularz z internetu 2 strony A4 wypełniasz i wysyłasz i to jeśli chodzi o rejestrację.
Prowadzenie firmy: Tak więc musisz opłacać sobie insurance i to jest szczerze mówiąc, powinno być około 10GBP na miesiąc, ale to akurat nie jest problem ja czasem nie wiem ile i kiedy mi pobierają mam z nimi direct debet i szczerze mówiąc czasem widzę to na statemencie, a tak normalnie to nie myślę o tym.
2 Sprawa to rozliczenie podatkowe w sumie rozliczam się przez internet praktycznie rzecz biorąc łatwiejsze od rozliczenia podatkowego w Polsce i nie mówię tutaj o rozliczeniu firmy w Polsce.
3 sprawa to prowadzenie firmy, czyli to co zależy od Ciebie i to co będzie wpływać na to, ile pieniędzy zarobisz i jak firma się będzie rozwijać tutaj ty jesteś szefem, do Ciebie należy ostateczna decyzja nad każdym problemem jaki napotkasz i to ty (twój biznes ) poniesie tej decyzji konsekwencje i to jest najtrudniejsze :)
2010-01-16 20:33:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
agnieszkal30
wielkie dzięki Kaik za info!!!
jesteś bardzo pomocny we wszystkich sprawach,jesteś super!!!
a wiesz może gdzie mogę poczytać na temat własnego biznesu w necie???znasz moze jakieś ciekawe stronki???
jestem laikiem w tej sprawie a chciałabym coś robić w tym kierunku.
piszcie ludzie bo to jest bardzo ciekawy temat o tym napewno nie tylko ja bym chciała się dużo dowiedzieć.
2010-01-17 09:15:00
scalony
Dobrze jest też mieć osobne konto bankowe. Trochę to ułatwia twoje rozliczenia i wprowadza pewną systematykę w wydatkach. Ostatnio właśnie zakładałem konto firmowe w Barclays, jest darmowe przez pierwsze 12 miesięcy i praktycznie zakładają je na podstawie paszportu.
To wszystko to tylko formalności najważniejsza sprawa to czy będziesz miała klientów i jaki będziesz miała popyt na takie usługi. Jeżeli zdobędziesz jakąś bazę klientów i ludzie będą zadowoleni z twoich usług to pewnie pocztą pantowlową będą przekazywać sobie o tobie informacje i biznes będzie się rozwijał. A początek będzie na początku na pewno najtrudniejszy.
Proponuję żebyś w jakiś sposób opracowała swoją ofertę opisując jakie usługi zawiera każdy z pakietów.
2010-01-17 22:42:00
leda
Przydatne informacje znajdziesz tez na:
http://go-getter.info
po polsku i po angielsku).
napisany przez: leda, 26-01-2010 - 16:59
2010-01-26 17:56:00
agnieszkal30
dzieki za wszystkie info.
a macie moze jakies namiary na dobre polskiej biuro ksiegowe???
prosze pisac.
i bardzo prosze jak ktos zna o podanie mi strony służacej do rejestracji firmy on-line.
dzieki bardzo i czekam na info
napisany przez: agnieszkal30, 01-02-2010 - 16:31
2010-02-01 14:56:00
szamac
certax w northampton. tel 01604 212 482
2010-02-01 17:49:00
agnieszkal30
wielkie dzięki za info .
2010-02-03 11:53:00
agnieszkal30
a kto wie jak dlugo sie czeka na potwierdzenie załozenia działalnosci?czy to informują listem czy jak?
2010-02-09 21:21:00
wieskouk
A ja mam pytanie,jesli zakladam firme i do 3m-cy nie musze nic zglaszac to jak beda wiedziec kiedy tak naprawde zaczalem dzialalnosc?
2011-07-10 19:59:00
samoszczescie
Nie czeka sie 3 miesiace( przepisy zmienily sie juz rok czy dwa lata temu) teraz rejestruje sie jako samozatrudniony w monencie kiedy zaczyna sie swoj biznes, po zarejestrowaniu on line przychodzi mail z potwierdzeniem, ze dokonano rejestracji, nastepnie w ciagu 4-6 tygodni listy z HM Revenue dotyczace rozliczen rocznych i skladek NIN. Wtedy kiedy rejestrujesz sie on line na stronie jest pytanie od kiedy twoj bizness dziala stad wiedza kiedy zaczales dzialalnosc.
2011-07-12 15:41:00
wieskouk
Moze ktos wie czy jest ogolna nazwa dzialalnosci dla handlu roznymi artykulami uzywanymi cos jak bazarek i naprawa handel samochodami uzywanymi?, zeby miec na to jedna dzialalnosc,zwlaszcza ze to dorywczo biznes...
2011-08-03 13:17:00
K.G.
Witam!
Poszukuje firm projektanskich, designerów wnetrz ,architektów w Coventry i okolicach.
pozdro.
2011-08-04 22:43:00
randy
Jeśli biznes w anglii to musi być strona internetowa . Każdy biznes nawet najmniejszy potrzebuje promocji a strona www jest jedną z opcji gdzie możemy sprzedać swoje usługi .
Potrzebna strona pisz.
Edytowany przez randy o Sie 04, 2011 - 11:08 PM.
2011-08-05 00:08:00