massivenrg
Powiem tak. Praca w Coventry jest zawsze. Jesli chodzi o samo Coventry to uwazam ze jest to jedno z najbardziej brzydkich miejsc w Anglii. Nie ma tu niczego co mogloby przyciagac i sie podobac. Wyjatkiem sa dwa parki. Osobiscie kazdy weekend uciekam gdziekolwiek idziej, chocby 15 mil i mozna znalezc serio piekne miejsca. Nie ma zadnych fajnych miejsc do kotrych mozna by sie wybrac po raz drugi a idac gdziekolwiek po raz pierwszy jedyne co odczuwasz to rozczarowanie. Oczywiscie jest to moja osobista opinia i byc moze wywolam nia gownoburze ale nic nie poradze ze po trzech latach mieszkania tu mam taka opinie. Widze tylko jedyny plus mieszkania w tej dziurze - wszedzie masz wzglednie blisko jak lubisz podrozowac - a jak sprowadzisz sie do Cov to polubisz :) Na wwybrzerze w trzy kierunki max 3h drogi. W samym warwickshire jest sporo miejsc do zwiedzenia i wartych do obejrzenia. Jesli mialbym mozliwosc to na bank nie wybralbym Cov, moze okolice ale na bank nie coventry
Pozdrawiam
2017-05-18 11:58:21
Pres Enter to save or Esc to cancel
pablito
Dzięki wielkie za odpowiedź bo już zwatpilem że ktokolwiek odpisze ,a przecież komuś taki temat też sie może przydać tym bardziej że ostatni taki post był chyba 2 lata temu. Wracając do tematu, wybór padł na Coventry ponieważ tam mamy kawałek rodziny ;) nawet mi się nie rozchodzi o widoki tylko głównie o tą pracę ... Wiadomo przeprowadzka to spore wyzwanie bo tak jakbys zaczynał od zera wszystko...
2017-05-18 14:57:20
tomAsh
I wywolales gownoburze:-) Od siebie dodam, że spokojnie 70% miasta nie polecam, jako miejsce do zamieszkania. No i centrum miasta jest przeurocze z połową sklepów "to let". Gdybym miał jeszcze raz wybierać i miałaby być to Anglia oraz niedrogie miasto, to może lepiej jakies Gloucester czy np Shrewsbury. Z pracą naprawdę jest tu nie najgorzej, West Midlans i Warwickshire mają dużo możliwości. Z mieszkaniem do wynajęcia - ostatnio znacznie podrożalo, można spotkać kompletne rudery za 1500, bo przecież tylu bogatych ludzi z Chin przyjeżdża na studia :-) Aczkolwiek bogaci Chińczycy ostatnio chyba nie zabijają się o te urocze rezydencje z grzybica wewnątrz i szczurami na zewnątrz XD Sporo pobudowalo się i wciąż buduje mieszkań dla studentów, więc rynek sam się ureguluje. Ogólnie na wynajęcie domu z 3 sypialniami w przyzwoitym standardzie i akceptowalnej dzielnicy musisz liczyć od 800/ miesięcznie
2017-05-18 19:31:15
bella.
Witaj
Coventry to przede wszystkim miasto studenckie, z ta praca hm moge wrecz polemizowac- wcale nie jest tak lekko znalezc stala /pelen etat . Te wszelkie warehousy znajduja sie zazwyczaj poza Cov a tzn ze bez auta to raczej ciezko z dojazdem ( niemozliwe to bo nocna komunikacja tu nie istnieje). Reszta czyli sklepy ,urzedy faktycznie skupione w jednym miejscu, banki maja swoje oddzialy praktycznie na kazdej dzielnicy. Co do kwestii wypoczynku - i tu sie nie zgodze: Coombe Abbey Park, Stoneleigh Park, niedziela np spacer kolo katedry, przyjemnie tam jest, niedaleko puby, kawiarnie itd. Coventry MUseum tez nie lada gratka, plus pokazy aut kilka razy do roku. Zblizajacy sie Moto Fest w czerwcu ( jak co roku), Fargo Village z roznymi atrakcjami, FEstival Lady Godiva..jest tego sporo , co kto lubi. Niestety nad czym ja ubolewam osobiscie zero dostepu do np morza- 3h trzeba jechac(Walia-Borth np). A to ze Coventry jest brudnym miastem, mimo ze wladze Councilu dbaja- to chyba juz inny temat- wlasciwie to zalezy od ludzi. Tak czy owak to nie Yorkshire czy Kent ;)NIedaleko jest Kenilworth ,Warwick, (zamki+ tzw fireworks kazdego listopada)Stratford Upon Avon-miasto Szekspira .Zwlaszcza cieplejsza pora super jest tam pospacerowac itd. zatem da sie zyc calkiem ok. POwodzenia Wam zycze , szczescie mimo wszystko ze przeprowadzacie sie razem i troche juz znacie kulisy zycia w anglii , zatem nie do konca to jest start od zera, raczej jestescie na polmetku ;)
Edytowany przez bella.* o 19-05-2017 - 15:50.
2017-05-19 15:45:50
tomAsh
@bella.* wdam się w polemikę. Coventry to nie jest miasto studenckie, to miasto, które chce bardzo pretendować do miana "studenckiego". Studenckie miasto to może być Manchester, Edynburg, Bristol i oczywiście Oxford. Szczerze współczuję wszystkim studentom z daleka, którym przyszło tu studiować i na dodatek muszą tu mieszkać przez cały akademicki rok. Mówiąc oględnie (...) z grzybnią. Władze Cov City Council wcale nie są zainteresowane dbaniem o czystość miasta - polecam uwadze sterty wyblakłych opakowań po napojach słodyczach itp (leżą tam sobie od co najmniej roku) w pobliżu Ikei (w szczególności w chwastach na rogu Queen Victoria Road). Urzędnicy są głownie zainteresowani przeprowadzką do biurowców klasy A+ na Friargate, niż dbaniem o estetykę miasta. Przypomniałem sobie nasze refleksje z oglądu centrum miasta - "no ale u nas na ulicy śmieci nie ma, widocznie tu sprzątają, w końcu council tax płacimy po 170 funtów" - "wszyscy tu sprzątamy i po prostu nie śmiecimy, sam ostatnio po ostatniej wichurze pomagałem zbierać zawartość wywróconego niebieskiego kosza sąsiada, a serwis sprzątający pojawia się 2 razy do roku" Co jest faktem....
2017-05-19 22:58:10
maupa
friargate to poinna byc nazwa afery bo CCC przewalił grube miliony na tym projekcie. ale nie ma sie co martwić- zapłacimy! My bo gnidy na benefitach nie zapłaca a bogacze wynieśli sie do Cotswolds albo Warwickshire.
2017-05-20 00:58:09
bella.
tomAsh zgoda co jednak mialam na mysli to to, ze miasto inwestuje najbardziej w ,,budowe akademikow,, , ktore powstaja non stop. Co do czystosci miasta i jw wspomnialam a Ty zaznaczyles ze nie inwestuja nic- niezggodze sie- nie mowie o patologii gdzie syf jest wiekszy niz ustawa przewiduje. TAm poprostu spolecznosc ma wyrabane na czysta okolice itd. Ale ale sa dzielnice o ironio ,,socjalne,, gdzie regularnie podwyzsza sie standard mieszkan, publicznych terenow zielonych ;) np Willenhall. Tak i wlasnie tu dobrze podkresliles, gdzie wyzszy Council tam oczywisscie jest czysciej, brzydko powiem- tam brudas zbyt dlugo nie wytrzyma przeca ;) I juz tak na marginesie powiem jedno: Coventry wole o 1000 % niz Londyn.
pozdrawiam
2017-05-20 10:28:43
pablito
Dzięki wszystkim za odp ;) tak jak napisałem najbardziej mi chodzi o pracę ,aktualnie tu gdzie mieszkam robię jako kierowca vana na kontrakcie (40h), ogólnie nie jest źle ale już mi zbrzydla trochę ta okolica ...Mimo wszystko dalej ceny Londyńskie a rynek pracy tu ..Szalu nie ma..tak jak wyżej napisaliscie, może to nie będzie start a taki pół metek ;) oby nam się udało !
2017-05-21 16:51:51