spiderko_2
...czy to jest dobry plan?
Plan jak plan, napewno lepszy niz siedzenie w pracy ktorej sie nie lubi.
1. W Coventry jest teraz sporo pracy, co jakis czas slychac o duzych firmach ktore robia rekrutacje. Gdybym mial teraz wybierac, wybralbym Coventry ponad Birmingham.
2. Dlaczego od razu mieszkanie? Wynajmij pokoj, bedzie o wiele taniej niz mieszkanie. Pozatym zadna agencja nie zapeni ci umowy najmu przez telefon z Polski.
3. Po pierwsze zalatw sobie NIN - > https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number, w nastepnej kolejnosci bedziesz musial otworzyc sobie konto bankowe, prawdopodobnie nie obedzie sie bez "proof of address" (list od pracodawcy, pismo z Home Office w zwiazku z zalatwianiem NIN, itp.)
5. Pytaj tu na forum, szukaj w internecie, duzo tematow bylo walkowanych po milion razy.
2015-03-27 08:11:58
Pres Enter to save or Esc to cancel
daroxxl
W Lloyds otwierają konto praktycznie na dowód. To fakt że łatwiej i taniej załatwić pokój gdzieś z Polakami, większość pomoże przy okazji się ogarnąć w nowym kraju, coś podpowie, poradzi. Popularne "polskie" średnie dzielnice to Stoke, Radford, Holbrooks, Longford, Tile Hill, Foleshill ( małe Indie / Pakistan ) Lepsze to: Stivichall, Cheylesmore, Whitley ( spokojne, posh ) Raczej odradzam: Willenhall, Bell Green, Wood End ( głównie solcjane slumsy ) Sorry jeśli ktoś kto tam mieszka poczół się urażony, to moja prywatna opinia. Pokoje można znaleźć na MojeCov w ogłoszeniach, transport tak samo ( szukaj dowozy na lotniska ). Blabla nie jest pewne ale możesz próbować. Ja sam mógłbym Cię podrzucić do Coventry za ok. £50 ale zależy od dnia i godziny czy nie pracuję.
2015-03-27 08:45:25
tuluk
Pisząc mieszkanie miałem na myśli właśnie miejsce.
2015-03-27 10:48:27
natasza412
zanim tu przyjedziesz zabezpiecz sie finansowo bo to ze ktos przez agencje zaklepal Ci prace nigdy nie jest pewne... agencja dziala na zasadzie jak jest robota to pracuj az wyprujesz flaki a jak nie ma to umieraj z glodu
po drugie zanim zaczniesz pracowac zrob NIN bo bez tego mozesz miec problem
ja osobiscie odrazam przyjazd do coventry lipa z robota moj maz szuka porejestrowany po agencjach wysyla cv i lipa czeka na telefon...(ang zna transport ma kurs na wozki widlowe )
przyjechalismy do coventry pol roku temu i to byl najgorszy blad w naszym zyciu
jednym sie udaje drugim nie znam wiele osob siedzacych w domu czekajacych na telefon z agencji pracy..
ps. co do transportu z lotniska do coventry to spokojnie znajdziesz za £30 polska tax znajdziesz oferty na tej stronie
powodzenia
2015-03-27 13:39:52
jarucha
dziwne, mi sie wydaje że pracy jest aż nadto, a sezon sie chyba nie rozpoczął jeszcze.
2015-03-27 13:44:44
spiderko_2
...po drugie zanim zaczniesz pracowac zrob NIN bo bez tego mozesz miec problem
Cytat ze strony ktora podalem wczesniej, strona rzadowa:
You can start work before your National Insurance number arrives if you can prove you can work in the UK. You should tell your employer that you’ve applied for one, and give it to them when you have it.
2015-03-27 15:16:08
natasza412
na stronie rzadowej moze sobie pisac idz do jakiejkolwiek agencji sie zarejestrowac i powiedz ze nie masz jeszcze NIN
to co pisza nie zawsze idzie w praktyce;)
2015-03-27 20:18:59
ludzik50
ja osobiscie odrazam przyjazd do coventry lipa z robota moj maz szuka porejestrowany po agencjach wysyla cv i lipa czeka na telefon...(ang zna transport ma kurs na wozki widlowe )
jednym sie udaje drugim nie znam wiele osob siedzacych w domu czekajacych na telefon z agencji pracy..
lol- nie mają pracy a siedzą w domu i pierdzą w stołek...
Rozumiem że Twój mąż wysłał CV na każdą z 238 pozycji ze strony jobcentre? :
https://jobsearch.direct.gov.uk/JobSearch/PowerSearch.aspx?rad=20&rad_units=miles&pp=25&sort=rv.dt.di&vw=b&re=3&setype=2&tjt=forklift%20driver&where=coventry&q=&pg=1
Rozumiem że obszedł wszystkie zakłady pracy w każdej z industrial areas w Coventry i okolicach i porozdawał CV? Bo chyba nie powiesz mi, że poszedł do agencji podpisać papierek i siedzi teraz i pierdzi w stołek razem z resztą swoich bezrobotnych znajomych?
2015-03-28 08:04:17
daroxxl
Też nie zgodzę się z tym żeby jakoby nie było pracy. Gospodarka ruszyła i jest w najlepszej kondycji od recesji 2008. Oczywiście dużo zależy od chęci, umiejętności, języka, zaradności czy szczęścia ale przyjęcia są praktycznie wszędzie
Edytowany przez daroxxl o 28-03-2015 - 08:52.
2015-03-28 08:50:13
natasza412
do ludzik 50 ty zaskocze cie nie korzysta ze strony job ceneter plus ale wiesz co powiem mu zeby to robil pobieral zailek dla bezrobotnych juz nam przyznali inne benefty nie oplaca sie robic lepeij zeby taki prostak jak ty nas utrzymywal z podatkow:)
2015-03-28 13:21:52
ludzik50
Stronki job ceneter to akurat sam nie znam, ja również nie wiem czym jest 'zailek' (pewnie dlatego, że jestem prostym człowiekiem czy też 'prostakiem' jak to określiłaś) -jednak również Cię zaskoczę -już ponad 7 lat płacę podatki na takie nieporadne życiowo osoby jak Ty tak więc zdążyłem się pogodzić z tym faktem :D
2015-03-29 05:47:13
roksi89uk
Sama straciłam prace wraz ze swoim chłopakiem w pierwszej połowie lutego. Biorąc pod uwagę poprzednie lata, oboje byliśmy zaskoczeni, że aż tyle jest ogłoszeń. U niego wystarczyło wrzucić CV na jedna ze stron i "praca" sama do niego dzwoniła. U mnie z kolei wystarczył jeden tel do agencji i po 3 dniach pracowałam znowu. Wystarczy trochę chęci :)
2015-03-29 08:32:30
maszroom
Tak własnie. Jak ktoś chce pracować to pracować będzie.
2015-03-29 20:35:10
samuelsachs
Nie wiem skąd natasza3437 bierze informacje o braku pracy w tym mieście ale chyba z powodu lenistwa jej maz jej wkreca ze roboty nie ma, bo praca jest tylko trzeba ruszyć tyle i mózg.
2015-03-30 09:13:45