spiderko_2
Spróbuj w agencji http://www.hays.co.uk/, oni mają sporo prac biurowych. Twoje doświadczenie się przyda w UK wbrew pozorom, nie popadaj w kompleks niższości, dużo firm poszukuje tymczasowych pracowników do biura, ja praktycznie otrzymywałem telefony z tej agencji co kilka dni z propozycjami aż załapałem się do działu finansowego NHS, a mój angielski nie jest doskonały.
Z samej wypłaty może być cieżko się utrzymać z dziećmi, ale pracując możesz się ubiegać o Child/Work Tax Credit oraz Child Benefit.
Masz zamiar sam przyjechać czy od razu z rodziną?
2014-08-05 07:20:17
Pres Enter to save or Esc to cancel
basiama
Witam,
Ja jestem w Coventry od 2,5 tygodnia.Doświadczenie w wielu kierunkach z Polski w niczym nie pomaga...wszędzie wołają o refencje z UK- przynajmniej roczne...nie jest wesoło póki co...
Ja zaryzykowałam,ale zawsze mogę wrocić...chociaż kasa topnieje :-(
2014-08-05 14:36:56
zlosnnica
Niestety początki zawsze są ciężkie, ale trzeba wykształcenie i doświadczenie z PL wsadzić sobie w kieszeń i zacząć pracę na warehousie gdzieś... a ofert z tego co widzę nawet na mojecoventry.pl jest wiele....
2014-08-05 15:57:34
tomAsh
Tak czy owak to, czy posiadane umiejętności wykorzystasz zależy od Ciebie. Napisz sobie CV i już teraz zacznij aplikować przez internet. Początki bywają straszne i śmieszne:-) Zwłaszcza niektóre panienki z agencji rekrutacyjnych potrafią powalić intelektem i kompetencjami. Nie zapomnę jak kumplowi sugerowano, że w Polsce mamy inne komputery i systemy operacyjne:-)) Ja natomiast spowodowalem kiedyś u jednej revolution of the mind, bo powiedziałem, że hardware Mac- a i PC, tudzież zasada działania są te same, różnica polega głównie w systemie operacyjnym:-)))
2014-08-05 17:41:29
ludzik50
chrisinternetmaster -poszukaj sobie ofert na indeed, np junior web developer:
http://www.indeed.co.uk/jobs?q=junior+web+developer&l=coventry
pokazuje 200 posad więc źle nie jest.
Jako portfolio pokaż im strony które już masz, to jest Twoje doświadczenie, na początek dużo nie zarobisz, 20, może 25 tyś, ale jak masz talent to szybko Cię rzucą na wyższe stanowisko i dostaniesz 35-40 tyś wtedy już możesz ściągnąć rodzinę bo tyle wystarczy na ich utrzymanie.
Ofert jest mnóstwo, doświadczenie z Polski jest w większości przypadków brane pod uwagę, oferty pracy w warehousie olej ciepłym moczem chyba że to był żart.
Jak masz talent do sprzedaży to z doświadczeniem możesz spróbować 'sales' na indeed, tyle że tu jest najczęściej na prowizji więc wszystko zależy tylko od Ciebie.
2014-08-05 19:21:12
tomAsh
Dokładnie, tak jak @ludzik50 Ci napisał. Na początek możesz nawet wziąć coś w rodzaju data entry. Niekoniecznie praca w warehouse i perspektywa zawrotnej kariery z możliwością awansu na WAJSERA:-)) W kwestii finansowej przy zarobkach w granicach 16000 rocznie przy dwojgu dzieci możesz liczyć na jakieś 150 funtów tygodniowo child benefit i child tax credit.
Edytowany przez tomAsh o 05-08-2014 - 22:16.
2014-08-05 20:26:51
chrisinternetmaster
Dzięki wam za praktyczne wskazówki.
Z samej wypłaty może być cieżko się utrzymać z dziećmi, ale pracując możesz się ubiegać o Child/Work Tax Credit oraz Child Benefit.
Masz zamiar sam przyjechać czy od razu z rodziną?
spiderko_2: dzięki za podpowiedź z hays.co.uk. Sprawdzę ich.
Plan mam taki żeby przyjechać samemu, ale chciałbym ściągnąć rodzinę max szybko - np. w ciągu miesiąca. Oczywiście warunek że będziemy w stanie się utrzymać. Najpierw praca, potem benefity i mam nadzieję że skromnie żyjąc damy radę w 4-kę tu być razem.
Ja jestem w Coventry od 2,5 tygodnia.Doświadczenie w wielu kierunkach z Polski w niczym nie pomaga...wszędzie wołają o refencje z UK- przynajmniej roczne...nie jest wesoło póki co...
basiama - a jakie masz doświadcznie w PL, jak twój angielski i jak szukasz pracy?
Napisz sobie CV i już teraz zacznij aplikować przez internet.
tomAsh - taki mam plan tylko pytanie: gdzieś tu na forum ktoś radził żeby wysyłając cv z PL i kontaktując w sprawie pracy podawać adres angielski (np. u znajomych) i w razie konkretów przylecieć na rozmowę. Czy to faktycznie może pomóc waszym zdaniem, czy można bez ściemy podać że dopiero planuję przyjechać?
chrisinternetmaster -poszukaj sobie ofert na indeed, np junior web developer:
http://www.indeed.co.uk/jobs?q=junior+web+developer&l=coventry
pokazuje 200 posad więc źle nie jest.
Jako portfolio pokaż im strony które już masz, to jest Twoje doświadczenie, na początek dużo nie zarobisz, 20, może 25 tyś, ale jak masz talent to szybko Cię rzucą na wyższe stanowisko i dostaniesz 35-40 tyś wtedy już możesz ściągnąć rodzinę bo tyle wystarczy na ich utrzymanie.
Ofert jest mnóstwo, doświadczenie z Polski jest w większości przypadków brane pod uwagę, oferty pracy w warehousie olej ciepłym moczem chyba że to był żart.
Jak masz talent do sprzedaży to z doświadczeniem możesz spróbować 'sales' na indeed, tyle że tu jest najczęściej na prowizji więc wszystko zależy tylko od Ciebie.
ludzik50 - wielkie dzięki za te konkrety. Już mi parę razy twoje posty pomogły w innych wątkach. Trochę przerażają kwoty zarobków żeby utrzymać rodzinkę. Liczyłem że jak bym miał 2000 P/miesiąc + benefity to mieszkanie wynajmiemy za ok. 700P/m i za resztę się skromnie utrzymamy, a na miejscu moja żona rozejrzałaby się i coś do budżetu dołożyła, lub ja poprawił dochody...
Dokładnie, tak jak @ludzik50 Ci napisał. Na początek możesz nawet wziąć coś w rodzaju data entry. Niekoniecznie praca w warehouse i perspektywa zawrotnej kariery z możliwością awansu na WAJSERA:-)) W kwestii finansowej przy zarobkach w granicach 16000 rocznie przy dwojgu dzieci możesz liczyć na jakieś 150 funtów tygodniowo child benefit i child tax credit.
tomAsh - dzięki za podpowiedź dot. benefitów.
Jeszcze raz dzięki za wskazówki
2014-08-06 07:30:45
basiama
Cześć
Angielski- 22 lata nauczyciel angielskiego, wiec chyba bez problemu
poza tym byłam PRowcem w firmie, prowadziłam firme ogrodniczą, florystykę, sklep wielobranzowy, byłam menagerem projektów miedzynarodowych przez ponad 11 lat, pracowałam 2 lata w banku, znam sie co nieco na komputerach...chyba dosyć dużo... a jednak- chyba tysiące aplikacji na róznych stronach, ciągłe wizyty w agencjach, telefony itp... bez rezultatu
Co do pracy innego rodzaju - jesli mam mysleć o pozostaniu tutaj na dłużej, to muszę ściągnąć córkę.A niestety praca dorywcza i za takie pieniądze jakie oferują nie da sie zapewnić stabilizacji dziecku...
Takie są moje przemyślenia...Jechałam z nadzieją,że cos sie znajdzie...ale teraz mam coraz czrniejsze myśli...
2014-08-06 07:53:16
naomisell91
A moim zdaniem - jesli ktos naprawde chce pracowac, chce tu zostac, chce sobie dac rade, to da.
I mam na to przyklady siebie samej i moich znajomych, ktorzy czasami rowniez sami wychowuja dziecko lub utrzymuja cala rodzine.
To taka mala dygresja.
A co do doswiadczenia z Polski, to faktycznie na poczatku na to nie patrza, jakby chcieli sprawdzic nas jako czlowieka od poczatku, ja zaczynalam na warehousie, a teraz pracuje za biurkiem, bo wkoncu ktos dostrzegl moje CV.
Jasne, ze sie da.
2014-08-06 08:18:52
tomAsh
Cześć
poza tym byłam PRowcem w firmie, prowadziłam firme ogrodniczą, florystykę, sklep wielobranzowy, byłam menagerem projektów miedzynarodowych przez ponad 11 lat, pracowałam 2 lata w banku, znam sie co nieco na komputerach...chyba dosyć dużo... a jednak- chyba tysiące aplikacji na róznych stronach, ciągłe wizyty w agencjach, telefony itp... bez rezultatu
Głównym problemem są referencje z UK, bez tego rzeczywiście ciężko ruszyć, czasami trzeba zrobić krok w tył, zanim pójdziesz do przodu. I tylko od Ciebie zależy, czy utkniesz na etapie tego "kroku w tył", pogodzisz się z myślą, że "wyżej nie podskoczę" i uznasz wyższość "managerów" chavs w jakimś warehouse, bo przecież nieważne, że ledwo zdali GCSE oni są u siebie i tu rządzą:-) Później powstają pocieszne opowieści że "Angole som gupi" -)
3 tygodnie to bardzo krótko, zabrzmi to jak pitolenie, ale musisz uzbroić się w cierpliwość. Życzę powodzenia.
2014-08-06 10:16:14
chrisinternetmaster
Cześć
Co do pracy innego rodzaju - jesli mam mysleć o pozostaniu tutaj na dłużej, to muszę ściągnąć córkę.A niestety praca dorywcza i za takie pieniądze jakie oferują nie da sie zapewnić stabilizacji dziecku...
Takie są moje przemyślenia...Jechałam z nadzieją,że cos sie znajdzie...ale teraz mam coraz czrniejsze myśli...
Pamiętam jak czytałem twoje posty pisane przed przyjazdem. Kibicowałem i nadal ci kibicuję :)
Możesz napisać gdzie szukałaś do tej pory (jakie agencje, strony www) i jakie miałaś propozycje? Wysyłałaś CV przed przyjazdem?
2014-08-06 19:07:07