zwrot depozytu

hej, mam problem z odzyskaniem depozytu. wynajelam dom od agencji w stanie strasznym - praktycznie nie nadawal sie do zamieszkania. sama za wlasne pieniadze go odremontowalam. teraz gdy sie wyprowadzilam agencja chce mnie obciazyc kosztami malowania scian poniewaz zostaly slady po naklejkach. czy ma prawo do tego w takiej sytuacji....prosze o odpowiedź Moze ktos moglby mi poradzic co mam zrobic badź gdzie sie udac po pomoc.
beti8620 Na pewno musisz mieć zdjęcia jak ten dom wyglądał gdy go wynajęłaś , spróbuj ich postraszyć że do sądu pójdziesz bo masz dowody że to była rudera . Jeśli to nic nie da to bedzie problem odzyskać tą kasę . Mam nadzieję że ci się uda , powodzenia :)
2014-04-08 21:21:07
Pres Enter to save or Esc to cancel
spiderko_2 Czy depozyt byl ubezpieczony (secured)
2014-04-08 21:40:14
m81ichal dzieki za odpowiedz. zdjecia mam i swiadkow tez. a jezeli chodzi o ubepieczenie depozytu to nie wiem czy takie posiadam....a jak to sprawdzic?
2014-04-09 16:30:38
spiderko_2 http://m.england.shelter.org.uk/get_advice/tenancy_deposits/tenancy_deposit_protection_schemes/deposit_protection_and_tenancy_deposit_schemes
2014-04-09 18:27:03
bestb ja mialem podobny problem kilka lat temu z tego co wiem to agencja nie trzyma depozytu u siebie, powinien byc u zewn. instutucji ( nie pamietam jakiej chyba TDS) natomiast ja zworcilem sie o pomoc do coucilu poniewaz moj lanlord olewal moje prosby zwiazane z plesnia. Jednak interwecja councilu oraz email do owej instutucji lacznie z fotkami spowodowaly natychmiastowy zwrot calej kwoty.
Powodzenia

Edytowany przez bestb o 09-04-2014 - 19:10.
2014-04-09 19:09:23
wtk1 Jezeli agencja chce cokolwiek potracic z depozytu musi wykazac ze faktycznie cos zostalo zniszczone. Jedyny sposob w jaki to moze wykazac jest porowanie stanu nieruchomosci w dniu wyprowadzenia ze stanem w dniu wprowadzenia. W dniu wprowadzenia powinienes podpisac inwentaryzacje i dostac jej kopie jezeli agencja tego nie zrobila nie ma zadnych podstaw prawnych zeby cokolwiek potracic Ci z depozytu. Popros agencje o inwentaryzacje i raport spozadzony po wyprowadzeniu. Jezeli agencja tego nie ma nic nie moze zrobic i musi Ci oddac 100% depozytu.
2014-04-09 20:07:04