miki82
Droga Alicjo. Jesteśmy w Anglii i mówi się tu po angielsku, w Polsce po polsku. Jeśli przyjechałaś tu bez znajomosci języka to wróć tam gdzie się bedziesz mogła porozumieć. Radziłabym "załatwić" sobie pracę i uczciwie zarobić na utrzymanie, a nie załawtiać benefity. Stało się to przerażająco obrzydliwe, moda na benefity dla biednych Polaków bez języka.
2013-11-02 21:53:22
Pres Enter to save or Esc to cancel
alicja_85
ale to nie o to chodzi. nie o jakies benefity dla niepracujacych. ja chcialabym working tax credyt sobie zalatwic. ja pracuje. a angielskiego nie znam tak super zeby sie dogadac w tej sprawie. srednio znam angielski. chcialabym zeby mi ktos pomogl przy zalatwianiu tego, dlatego sie pytam o jakies biuro gdzie pracuja polacy.
a ty miki nie badz taka cwaniara. ciekawe czy tak swietnie znasz angielski i mowisz tylko po angielsku jak jestes w anglii. ja przyjechalam tutaj niedawno i znalazlam prace a teraz bym chciala working tax zalatwic.
niektorzy tutaj na tym forum to widze po ich wpisach ze zgrywaja takich co to nie ja, strasznie nosa do gory zadzieraja bo sa w anglii a pewnie niektorym z was sloma z butow wychodzi.
2013-11-02 23:05:36
matiej
dlatego sie pytam o jakies biuro gdzie pracuja polacy.
Nie ma takiego.
Ale bodajże przy załatwianiu sprawy working taxu w urzędzie możesz poprosić o tłumacza.
Wątpię aby ktoś tutaj za rączkę Cie poprowadził. Najprosćiej bedzie jak wpiszesz w googla working tax i zobaczyć co trzeba wypełnić.
2013-11-02 23:17:50
anucha
Alicjo podjedz do reveniu przy wejsciu stoja kobiety i tylko im piwiesz working tax i powiedza ci zebys podeszla do telefonu Sa one po lewej stronie tam jest numer taxu i popros tlumacza polskiego i wtedy o wszystko sie zapytasz i musisz mniec przy sobie inszulans ja kiedya tez mnialam taki problem bez jezyka a nie patrz Na nie ktore wpisy Bo polak to lubi co nie ktory dowalic a Sam nie jest lepszy, jezeli chcesz COs wiedziec napisz Na priv. Pozdrawiam
2013-11-03 07:58:06
anirad
Tak naprawde nigdzie nie musisz isc. Wystaczy zadzwonic pod 03453003900. Mozesz poprosic kogos zeby ci towarzyszyl w trakcie rozmowy jako pomoc/tlumacz - wtedy uzyjcie opcji glosnomowiacej i poproscie o wyslanie ci do domu aplikacji tax credit. Na chwile obecna nie ma innej drogi wypelnienia aplikacji WTC i CHTC. Przez telefon poprosza cie o podstawowe dane jak adres,nin,ile godzin pracujesz itp. tlumacz moze caly czas ci pomagac i tlumaczyc.
2013-11-03 08:21:13
Anonim
Nie to zebym chciala byc zlosliwa czy sie czepiac, ale INSZULANS? No ludzie drodzy...
2013-11-03 11:37:52
andrzej91
Alicjo podjedz do reveniu przy wejsciu stoja kobiety i tylko im piwiesz working tax i powiedza ci zebys podeszla do telefonu Sa one po lewej stronie tam jest numer taxu i popros tlumacza polskiego i wtedy o wszystko sie zapytasz i musisz mniec przy sobie inszulans ja kiedya tez mnialam taki problem bez jezyka a nie patrz Na nie ktore wpisy Bo polak to lubi co nie ktory dowalic a Sam nie jest lepszy, jezeli chcesz COs wiedziec napisz Na priv. Pozdrawiam
Przychodzi Polak do Revenue i mowi "tax credit". Pewnie jak do restauracji idziesz to mowisz "am am plis "
2013-11-03 11:46:44
just_live
Nie ma to jak ledwie przyjechac do UK i juz wolac o pomoc w benefitach... Ech...
2013-11-03 12:18:52
krasnal1234
Żałosne jest to, że ludzie na tym portalu potrafią tylko i wyłącznie oceniać i krytykować innych. Tu na obczyźnie powinniśmy sobie pomagać. Swój swojemu. A niestety tak nie jest.
2013-11-03 12:58:16
alicja_85
no wlasnie krasnal1234 ma racje. niektorzy z was potrafia tylko krytykowac innych. sami sa nie lepsi. wywyzszaja sie bo juz sa dluzej w anglii. przeciez pewnie wielu z was tez pobiera jakies tax credyty. to jest normalne ze czlowiek jak wyjezdza za granice, pracuje i ma mozliwosc pobierania jakichs dodatkow to korzysta z tego. przeciez nie zarabia sie tutaj kokosow a kazdy dodatkowy grosz sie przyda. macie dzieci i pewnie bierzecie child benefity. ale jak wy bierzecie to jest super, geby zamykacie nie, ale jak ktos inny sie pyta o benefity i tez by chcial o cos sie starac to juz macie jakies przeciw, potraficie wtedy go obsmarowac. niektorzy z was to sa naprawde zalosni. banda tempakow.
nie oceniajcie ludzi zle. to jest forum na ktorym powinno sie pomagac innym a nie krytykowac za cos.
2013-11-03 13:40:23
Anonim
nie oceniajcie ludzi zle. to jest forum na ktorym powinno sie pomagac innym a nie krytykowac za cos.
forum jest do tego by wyrazac swoje opinie, a ze nie zawsze wszyscy maja zdanie takie jak inni by sobie tego zyczyli to trzeba przyjac na klate. W regulaminie forum nigdzie nie jest zapisane ze jest ono po to by jak to nazwalas pomagac innym. Wszyscy tu wyjechalismy po lepsze zycie, tylko jak juz tu jestesmy warto by bylo troche sie postarac, a nie oczekiwac ze wszyscy wszystko podadza Ci na tacy. Zamiast szukac wszystkiego po polsku warto by bylo zaczac uczyc sie jezyka kraju w ktorym sie mieszka, a juz szczegolnie szukajac pomocy warto by sie bylo nauczyc chociaz poprawnego nazwenictwa, bo jak kolejny juz raz widze INSZULANS to mnie po prostu najzwyczajniej w swiecie szlag jasny trafia. Mnie osobiscie draznia ludzie z tak roszczeniowa postawa ktorzy przychodza i chca zeby najlepiej wszyscy wszystko zalatwili za nich a przy okazji jeszcze naobrzucaja wyzwiskami bo cos im sie nie podoba. Wyzywajac innych od zalosnych tepakow pokazujesz najlepiej jaka postawe reprezentujesz, szkoda tylko ze to Ty potrzebuejsz pomocy a nie te "zalosne tepaki"
2013-11-03 14:02:50
just_live
Zalosne jest dla mnie to, ze ktos kto zaledwie przyjechal do UK to juz chce leciec po benefity. Do Waszej informacji jestem w uk juz trzy lata, od poczatku pracowalam i nigdy ani funta zadnego benefitu nie wzielam i nie mam zamiaru. Bo dopoki zdrowie pozwala mam zamiar pracowac a nie brac kase od panstwa nawet gdy sie nalezy bo dla mnie to bylby wstyd, niezaradnosc zyciowa. I takie jest moje zdanie. Nie musicie sie z tym zgadzac
2013-11-03 14:04:05
Multimegamax
Tax Credit jest częścią brytyjskiego systemu podatkowego i przysługuje niezależnie od znajomości języka :-D
Tu na stronie reklamuje się m.in. Abc Porada, która ma w ofercie również pomoc w tych sprawach, ale nie korzystałem, więc tylko informuję.
Różnych umiejętności, w tym operowania językiem mogą wymagać od Ciebie pracodawcy, jednak nie musisz liczyć się z tymi, którzy chcą, żebyś go znała, a po pierwsze nie są w stanie Ci żadnej pracy zaoferować, a po drugie sami nie najlepiej go jeszcze opanowali ;-)
2013-11-03 14:10:13
matiej
work tax credit to generalnie pomoc dla osób które zarabiają MAŁO pieniędzy -ktoś jarzy tutaj w Anglii że jak człowiek mało zarabia to może należy mu dopomóc - rzecz niesłychana w Polsce - aż tak niesłychana że aż trzeba "zjebać" osobę która się tym interesuje - ot tak profilaktycznie , na wszelki wypadek i gościnnie .....po polsku.
Nie widzę nic złego w tym aby ktoś kto uczciwie pracuje, płaci podatki ale zarabia grosze ubiegał się o taki dodatek - co tu jest nielogiczne? Nie ważne czy mówi "am am plis" czy nie, czy jest zaradny życiowo czy nie. Co ma jedno z drugim ?
Z drugiej strony Alicja ..jak będziesz pisać teksty od niechcenia pokroju "gdzie mozna tam zalatwic sobie jakis tax credyt?" - to nie dziw się pozniej takich reakcji - nikt nie lubi ludzi ktorzy przy zerowym wysiłku chcą iść na łatwizne - a tak Twój byle jaki post można odczytać.
pozdro i peace ; )
Edytowany przez matiej o 03-11-2013 - 16:36.
2013-11-03 16:35:17