ubranie robocze - czy są jakieś wymagania?

Witam,
czy są jakieś wymogi/przepisy dotyczące ubrania roboczego? Pomijam oczywiście takie firmy/stanowiska, na których obowiązuje specjalne ubranie ochronne, jakieś "zakładowe" itp wydawane wtedy przez pracodawcę. Pytam o taką 'zwykłą' pracę gdzieś na linii produkcyjnej, pakowaniu, magazynach itp., do której chodzi się we własnych ubraniach.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
litera23 Ponawiam pytanie. W jakich ubraniach chodzicie do pracy? Czy mogą to być jakieś robocze dzinsy, czy muszą być np. dresy? Czy są jakieś określone wymagania, kolor, długość np. czy mogą być krótsze nogawki [bo podobno bywa, że ze względów bezpieczeństwa nie mogą? - nie wiem, ochrona skóry, ochrona przed zahaczeniem o coś itp]. Czy jakieś rękawice robocze itp.
2013-08-15 08:29:19
Pres Enter to save or Esc to cancel
robert_aga Dlaczego mnie Pani nie zapytała na priv:) Do pracy wymagają hi-vis vest kamizelki odblaskowej, za 2-3 funty i butów roboczych, czasem rękawic. Pozostałą odzież pracodawca ma obowiązek zapewnić, chociaż i kamizelkę bardzo często dają za friko. Buty to podstawa. Niektóre firmy wymagają spodni nie jeansowych np. dresowych lub coś w rodzaju roboczych, materiałowych, t-shirta, czasem w barwach czarnych lub navy. Najczęściej nie czepiają się ubrania i mogą być "dżinsy".
https://www.google.pl/search?q=hi-vis+vest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=9BUNUtK5I-6a1AWW5ID4Cw&ved=0CDIQsAQ&biw=1280&bih=638
2013-08-15 17:56:23
litera23 Dzięki:) Już nie chciałam znów głowy zawracać:) Myślałam, że o takiej prostej sprawie, to już szybko się na forum dowiem. Ale jak widać, na forum też tylko na Ciebie mogę liczyć:)
2013-08-15 18:18:38
robert_aga Nie ma sprawy. Nawet jak pytania będą wydawac się z pozoru kłopotliwe czy banalne pomogę o ile będę znał odpiwiedz =)
2013-08-15 19:58:25