Certyfikat IELTS / Part Time Studies

Hey :-)

Chcialbym zaczac studia w Coventry - ze wzgledu na prace part time. W wymaganiach uniwerku jest certyfikat IELTS mial ktos z nim stycznosc ? Wiem ze to test ktory dostosowuje sie do naszych umiejetnosci wiec mozemy go robic na kazdym poziomie, jednak cos wiecej ? Poziom trudnosci itp ?

Moze zna ktos jakas strone na ktorej mozna wypelnic przykladowy test ? Albo jakas szkole jezykowa / nauczyciela do ktorego moznaby sie przejsc i sprawdzic swoj poziom jezyka zeby nie bac sie ze zawali sie wejscie na studia przez jezyk :-)

Co do mojego jezyka to hmmm 3 lata podstawowka, 3 gim, 4 techinikum , 2 lata studia ;p Troche sie tego uzbieralo matura na 99% , B2 na studiach na 95%, a teraz w pracy biurowej nie mam problemow , ani na codzien tez z jezykiem - ale nie wiem jak to wszystko sie ma do tego certyfikatu.

A wlasnie ma ktos doswiadczenie z part time studies na coventry university ?
dstepien7 Witam :)

Ja miałam styczność z tym certyfikatem. Sama go robiłam, zdałam na 6 pkt.
Jeżeli chodzi o poziom trudności, myślę, że można go określić jako pre-intermediate/intermediate. Trzeba mieć sporo wiedzy, ale jeszcze więcej umiejętności.
Koszt egzaminu w PL wynosi 640zł. Egzamin składa się z 4 części (słuchanie, pisanie, czytanie i rozmowa z native speaker'em). Rozmowa odbywa się jednego dnia, drugiego dnia są same testy, czyli pozostałe 3 części. Każda z nich oceniania jest osobno, ostateczna ocena to średnia arytmetyczna punktów.

http://www.ielts.org/ Na tej stronie jest sporo informacji. Wystarczy właściwie wpisać w google IELTS i wyskakuje bardzo dużo informacji.

Co do szkół/nauczycieli można sobie w PL wykupić jakieś lekcje, można też wykupić coś przez Internet, ale sporo kosztuje.

Największym wrogiem tego testu jest brak czasu.

Słuchanie odbywa się bodajże przez 40 minut, jest kilka zadań, ale co najważniejsze - słucha się tylko raz. Zadaniaa ułożone są wg stopnia trudności. Pierwsze z tego co pamiętam dot. uzupełnienia informacji z dialogu na temat wynajęcia łódki. Ostatnie zadanie to była rozmowa 2 inżynierów o maszynie, którą stworzyli. Trzeba było podpisać części tej maszyny, które były zaznaczone na obrazku. Przydałoby się tutaj znać jakieś techniczne słownictwo.

Na czytanie ma się ok. 50 minut + 10 minut na przeniesienie odp. na kartę. Czytania jest bardzo dużo. (ok. 4 stron) Pytań 40.

Pisanie to 2 formy wypowiedzi: krótka i długa. Masz na to 60 minut. Na pierwsze zadanie niby ok. 20 (jest to opisywanie grafów, wykresów, danych z tabel). Trzeba porównać jakieś 2 schematy. Wydaje się banalne, ale stwarza najwięcej problemów, bo wymaga fachowego słownictwa. Na tej stonce powinny być przykłady. :)
Druga część pisania to rozprawka.

Rozmowa to ok. 10 minut. Na początku takie luźne pytania, później dostaje się temat, ma się 1 minutę na przygotowanie i przedstawienie go + odpowiedzenie na pytania egzaminatora.

Mam nadzieję, że pomogłam. W razie czego proszę pytać ;))
2013-06-19 18:21:43
Pres Enter to save or Esc to cancel
fir3wall Super wyczerpujaca odpowiedz :-) Dzieki bardzo

W UK widzialem ceny to ok 130 funtow, hmmm o techniczny aspekt sie raczej nie boje (mam kilka certyfikatow IT / Technicznych ktore zdawalem w ANG).

No coz chyba sciagne sobie jakis przykladowy test z neta uzupelnie i pojde na zywiol - trza sie uwinac bo mi jeszcze rekrutacje na studia zamkna.

2013-06-19 19:49:24
dstepien7 Jeżeli chcesz go pisać w miarę szybko proponuje zapoznać się na tej stronie, która wcześniej podałam z terminami egzaminów.
Nie wiem jak jest tu (ale za pewne podobnie), ale w PL egzaminy są ok. 3 razy w m-cu, egzamin odbywa się jak zgłosi się jakaś min. liczba osób (bodajże 10). A na wyniku czekasz chyba 13 dni, są dostępne w necie, ale musisz tam podać taki kod, który bedziesz wpisywal na egzaminie, powiedzmy 00010. Warto go sobie spisać wychodząc z egzaminu. Nam tego nie powiedzieli i jak chciałam wyniki spr to strzelałam z tym kodem, bo coś tylko kojarzylam :) oficjalny certyfikat przychodzi pocztą.

Powodzenia! :)

Teraz ja o coś zapytam. Studia na uniwerku? Sama jestem tym tematem zainteresowana :) jedyne co przeraża to te opłaty... Bierzesz może ten kredyt studencki tutaj czy jakoś inaczej to ogarniasz jeśli można wiedzieć? :)
2013-06-20 05:44:03
fir3wall Dzieki za info - na przyszly miesiac sie jakos ustawie.

Tak na uniwerku co do oplat to kredy studencki jest super opcja (splacasz go tylko od roznicy twoich dochodow a progu przez nich ustawionego - a nie od calej twojej wyplaty - wiec wychodzi ze przy powiedzmy 20k rocznie mozesz placic po 120 funtow). Niestety nie jestem pewny czy teraz takowy kredyt otrzymam - przekraczam dochody i to ogromnie.
2013-06-20 07:52:34
dstepien7 Wiem, wiem znam zasady tego kredytu :) Ja za rok się będę ubiegać, bo muszę zrobić jeszcze GCSE z hiszpańskiego.
W takim razie powodzenia.
2013-06-20 09:55:09
info Kredyt na fees czyli na czesne dostaje kazdy bez wzgledu na to ile zarabia.

Problem pojawia sie tylko z maintanance loan na utrzymanie - tutaj biora pod uwage household income.

2013-06-20 12:46:43
fir3wall A to nie wiedzialem :-) Dzieki za info bardzo

Dziekuje i rowniez zycze powodzenia.
2013-06-20 17:44:50