Praca w wakacje w Coventry

Czesc wszystkim,

poszukujemy aktualnie pracy oraz jakiegos domku do wynajecia w wakacje 2013 (lipiec-wrzesien) dla 6 osob (3 sypialnie) w Coventry.

Czy moglibysmy prosic o jakąś pomoc - gdzie szukac, jak szukać, czy mozna zdobyc NIN przed pzyjazdem w wakacje ?
Czy mieszkanie/domek mozna wynajac tylko na 3 miesiace (normalnie podobno można na minimum 6, ale może są jakieą inne reguly w wakacje) ?

Mamy znajomego na miejscu w miescie, ale choc troszke chcielibysmy mu pomoc. Czy jest jakas agencja pracy, w ktorej jest mozliwosc zdobycia pracy na cale 3 miesiace(zeby przyjechac juz prosto do pracy a nie dopiero szukać) ? Czy moze któryś uzytkownik byłby w stanie nam z tym pomoc ?

Dziekuje za pomoc.
ewelcian995 Rarytasy pierwszej klasy.. Najlepiej dostać wszystko podane na talerzu .. a o to ciężko oj ciężko.

np: O nadanie NIN możesz ubiegać się w lokalnym Job Centre lub pod numerem telefonu 0845 600 0643, od poniedziałku do piątku w godzinach 8 – 18. Formalności związane z nadaniem NIN będą przebiegać w następujący sposób:
- najpierw urzędnik Job Centre potwierdzi twoja tożsamość, upewni się, że nie posiadasz już numeru ubezpieczenia i sprawdzi, czy jesteś uprawniony do jego posiadania. Dzwoniąc do JobCentre przygotuj sobie odpowiedzi na pytania o dane osobowe, adres, kiedy przyjechałeś do UK, gdzie pracujesz, jak się z tobą skontaktować
- następnie otrzymasz pocztą list wraz z informacją o terminie spotkania z urzędnikiem oraz listą dokumentów, które musisz ze sobą zabrać. Najczęściej są to paszport lub dowód osobisty, list od pracodawcy potwierdzający zatrudnienie (z informacja o miejscu pracy, stanowisku, dacie rozpoczęcia zatrudnienia, itp.), potwierdzenie adresu itp. Podczas spotkania urzędnik będzie weryfikował twoje dokumenty i poprosi cię o wypełnienie formularza. Jeśli nie znasz dobrze angielskiego, możesz umawiając się na spotkanie, poprosić o obecność tłumacza.
- jeżeli dokumenty które dostarczyłeś są kompletne to na otrzymanie NIN powinieneś czekać nie dłużej niż 4-6 tygodni, zostanie on Przesłany do ciebie poczta pod twój adres zamieszkania który podałeś na spotkaniu.

Więc proszę odpowiedzieć sobie na pytanie "czy mozna zdobyc NIN przed pzyjazdem w wakacje?"
2013-02-24 23:16:59
Pres Enter to save or Esc to cancel
_magda Hejka,

z tego co się orientuję NIN można dopiero uzyskać będąc na miejscu, ewentualnie możecie poprosić waszego znajomego żeby zadzwonił w waszym imieniu umówić was na spotkanie, żebyście po przyjeździe nie musieli na nie za długo czekać.

Co do domów to wydaje mi się że 6 miesięcy to minimum ja bynajmniej nie spotkałam się z możliwością wynajęcia na krócej, poza tym patrzcie realistycznie- nikt wam nie wynajmie domu jeśli będziecie na początku bez pracy... bardziej szukajcie pokoi :) popatrz na mojecoventry.pl a także na gumtree.co.uk albo spareroom.co.uk

Co agencji to temat nie dla mnie bo już dawno się w nich nie orientuję ale tak naprawdę nie masz nigdzie zagwarantowanej pracy to już nie te czasy jeszcze pare lat temu było łatwiej teraz wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie. Ale jak jesteście zaradni to i praca się znajdzie;)
2013-02-24 23:20:31
daga000 Witam. Tak jak napisała _magda, nie masz gwarancji, że dostaniesz pracę przez agencję. Dlatego najlepiej zarejestrować się w kilku (z tym, że najlepiej nie wspominać o tym w następnej agencji). Kiedy jesteś zarejestrowana np. w trzech lub czterech, jest większa szansa, że coś Ci zaproponują. Kolejna zasada co do pracy dla takiego biura to ciągłe upominanie się. Pamiętaj, że nie będziesz jedyną osobą zarejestrowaną, dlatego wskazana jest lekka "upierdliwość" i przypominanie się drogą telefoniczną. Kiedy ja tu przyleciałam i chciałam się zarejestrować był mały problem, ponieważ niektóre z agencji mają warunek - musisz mieć co najmniej 6 miesięcy doświadczenia w pracy w Anglii, dlatego musiałam szukać innych opcji. Polecam Ci agencję Genesis (tu możesz zarejestrować się najpierw przez internet i oddzwonią do Ciebie kiedy masz do nich przyjść na rozmowę), Staffline lub Templine, tam nie będą wymagali doświadczenia. Rozmowy w agencjach są po angielsku... ale przeprowadzają je często Polki. Akurat w tych trzech biurach możesz znaleźć co najmniej po dwie osoby mówiące po Polsku. Najpierw wypełniasz papiery, a potem dają Ci taki śmieszny test żebyś coś policzyła, np. kółeczka na obrazku. Tylko tyle mogę Ci pomóc. Sama pracuję przez kilka agencji i tułam się z jednej roboty do drugiej, ale mam nadzieję, że wreszcie znajdę coś sensownego, gdzie będzie więcej anglików :) Życzę powodzenia :)
2013-02-25 12:42:27
luke_skywalker Jak jest was więcej to raczej próbowałbym znaleźć coś na farmie gdzie gość da Wam od razu zakwaterowanie, będziecie mieli jedno i drugie pewne, a tak to tylko będziecie się szwędać po agencjach które może dadzą jakąś śmieciową robotę a może nie dadzą nic i tylko stracicie czas i pieniądze.
2013-02-25 13:19:11
covholiday A czy może wiecie, gdzie w okolicach Coventry znajdują się jakieś farmy na których można popytać ? Szukam w okolicy i jakoś znaleść nie mogę... A naprawde by pasowało miec wszystko ogarniete przed przyjazdem. Dziekuje wszystkim za pomoc.
2013-03-05 10:11:40
daga000 Ja pracowałam ostatnio na kwiatkach w kenilworth (około 6 mil od Coventry) to niby jest farma. Jest też coś takiego w Bedworth i w Stratford są dwie takie farmy, ale nie mam pojęcia czy dają tam zakwaterowanie. Wiem, że zaczyna się tam sezon i praca ogólnie jest spoko bo wyrywasz z kwiatków doniczkowych suche liście i chwasty, czasami sadzisz kwiatki, coś w tym stylu. Może ktoś inny będzie wiedział coś na ten temat.
2013-03-05 12:30:53
covholiday daga000, a moglbym prosic o jakis kontakt lub nazwe tych farm ? Bylbym bardzo wdzieczny :)
2013-03-14 12:33:01