rosak
Z tego co pamiętam wszystko jest dosyć jasno opisane. Generalnie pracować możesz 7 dni w tygodniu, nie przekraczając 60h/tydz oraz średnio 48h w okresie rozliczeniowym 17 lub 26 tygodni.. Co do praktyki to wygląda identycznie jak w teorii, oczywiście w "normalnych" zakładach pracy..
2012-06-28 13:29:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
dux
Większość odpowiedzi znajdziesz na direct.gov.uk. Z tego co pamiętam na szybko:
Nie możesz być zmuszony do pracy dłużej niż 48h/tydz - ale możesz wyraźić na to zgodę.
Powinieneś mieć nieprzerwane 24h/tydz wolne lub zamiennie 48h/2tyg,
Przerwa między zmianami musi być co najmniej 11h,
a co do praktyki to masz takie warunki o jakie potrafisz się upomnieć...
2012-06-28 14:04:00
anirad
Sporo zalezy od kontraktu. Ja mam kontrakt z nielimitowanymi godzinami co moze oznaczac zarowno ze pracuje 24h/dobe jak i to ze nie pracuje w ciagu doby ani godziny...zwlaszcza ze sam sobie ustalam co i jak ;-)
A ogolnie to sporo pracodawcow zmusza/namawia pracownikow do podpisywania zgody o ktorej pisze Dux - o wykonywaniu pracy powyzej ustawowych godzin.
2012-06-28 17:05:00
rosak
Dux nie pisze o żadnej zgodzie na wykonywanie pracy powyżej ustawowych godzin. Jedna taka umowa a firma poszła by z torbami.
Usually adult workers cannot be forced to work more than 48 hours a week on average - this is normally averaged over 17 weeks. You can work more than 48 hours in one week, as long as the average over 17 weeks is less than 48 hours per week.
10 sekund w Google, jest tak jak pisałem wcześniej.
Przy okazji dowiedziałem się że limit 60h/tydz dotyczy tylko mobile workers.
Edytowany przez rosak o Cze 28, 2012 - 07:11 PM.
2012-06-28 18:40:00
dux
rosak, pisze z komorki wiec nie bede szukal, wklejal itp, ale przejrzyj jeszcze zrodla zanimm sie ludzie na ciebie rzuca :)
nie mozesz byc zmuszony do robienia ponad 48, ale mozesz podpisac zgode na to i wtedy te srednie nie obowiazuja
2012-06-28 20:03:00
anirad
Dux nie pisze o żadnej zgodzie na wykonywanie pracy powyżej ustawowych godzin. Jedna taka umowa a firma poszła by z torbami
No to drogi rosaku mozesz juz spisac na straty Tesco, Hiltona,Crowna,Asde i wszystkie inne wielkie firmy w tym kraju. A jak juz tak bardzo chcesz blyszczec to wklejaj calosc tekstu a nie tylko srodek ktory zrozumiales/as albo ktory pasuje do twojej filozofii. Bo pierwsze zdanie tego co wkleiles brzmi :
Find out about your right to not have to work more than 48 hours a week on average, [color=red]unless you choose to or work in a sector with its own rules. [/color]Your normal working hours should be set out in your employment contract or written statement of employment particulars.
Zasada 48 godzin/17tygodni dotyczy tylko i wylacznie ZMUSZANIA do pracy a nie dotyczy jesli pracownik wyrazi zgode na pismie.
If you are 18 or over and wish to work more than 48 hours a week, you can choose to opt out of the 48 hour limit. This must be voluntary and in writing. It can't be an agreement with the whole workforce.
Teksty ze strony http://www.direct.gov.uk/en/employment/employees/workinghoursandtimeoff/dg_10029426
2012-06-28 20:47:00
rosak
Też piszę z komórki więc nie chce mi się rozpisywać, nie widzę też sensu wklejania całości tekstu ogólnie dostępnego.
anirad przeczytaj dokładnie tekst który wkleiłeś i powiedz gdzie tam jest mowa o zmuszaniu.
Swoją drogą, tak na "chłopski rozum", nawet jeśli takie Tesco/Hilton itp. potrzebowałoby pracownika na więcej niż 48 godzin, jaki byłby sens zmuszania kogoś? Czy mało jest na rynku rąk do pracy aby zatrudnić kogoś dodatkowo? Tym bardziej że w tym kraju działa cudowny system agencji zatrudnienia. Przecież te godziny i tak są płatne więc co za różnica czy zapłacą kowalskiemu czy nowakowi? A może chodzi o to że nie chcą wydawać tysięcy funtów na szkolenia nowych cleanerów, pickerów itp? Chyba nie.
Swoją drogą rzeczywiście zauważyłem że wiele rodaków myśli w ten sposób- dają mi coś do podpisania, mówią że dobrowolnie, ale pewnie jak nie podpiszę to stracę tą wymarzoną pracę za 6,08£/h. Albo- należy mi się urlop, ale jak poproszę o wolne w piątek to stracę... Itd.
Słyszałem też o takich fabrykach gdzie wspaniałomyślni polacy tak nauczyli angoli, że razem z prośbą o holiday trzeba przynieść Johnny Walker'a lub coś podobnego.
Edytowany przez rosak o Cze 28, 2012 - 09:53 PM.
2012-06-28 21:28:00
anirad
rosak, moze przesadzilem ze slowem "zmuszanie", chodzi o godziny jakich pracodawca legalnie bez dodatkowej zgody pracownika moze od niego wymagac w kontrakcie. nie czepiajac sie slowek sens jest taki sam : mozna pracowac duzo wiecej niz 48 godzin i jest to w pelni legalne.I nie ma to nic wspolnego z tym zy chodzi o polakow czy innych pracownikow. I zawsze jest sens w tym zeby pracownik zgodzil sie robic wiecej niz te 48 h jesli jest taka potrzeba i jest to duzo rozsadniejsze niz "dobranie" innego na zastepstwo np z agencji. Taki dodatkowy pracownik z agencji, nigdy nie bedzie wydajny, czasem wymaga 2-3 dniowego szkolenia a potem okazuje sie ze agencja juz nigdy wiecej go nie przysle tylko kogos innego. Zaden normalny manager nie zamieni wyprobowanego pracownika na agencyjnego dochodzacego na kilka godzin w tygodniu.I niestety w takich sprawach "chlopski rozum" to malo skuteczna metoda zarzadzania kadrami w firmie.
2012-06-29 01:34:00
rosak
Zaden normalny manager nie zamieni wyprobowanego pracownika na agencyjnego dochodzacego na kilka godzin w tygodniu.I niestety w takich sprawach "chlopski rozum" to malo skuteczna metoda zarzadzania kadrami w firmie.
Dziwna to logika, to lepiej stracić dobrego, sprawdzonego pracownika "zmuszając" go do dłuższej pracy niż "dobrać" innego w miarę potrzeb... Ok, wiem że słowa anglik oraz logika nie idą nigdy w parze. Zresztą pewnie nie straciłby pracownika bo któż odważyłby się porzucić tak wspaniałą pracę.
Dziwi mnie to tym bardziej że w firmie, w której pracuję, szkolenie jednego pracownika to wydatek rzędu 1500 funtów i zajmuje ok 2-3 tyg a mimo to nie ma problemu dobrać kogoś na jeden dzień w tygodniu czy nawet w miesiącu. Jak potrzebuję wolne to mówię dzień wcześniej.
2012-06-29 01:51:00
dux
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak w praktyce wygląda zastosowanie brytyjskiego kodeksu pracy. Ile godzin w tygodniu można maksymalnie pracować?
Przecież można było jednym zdaniem... :D
2012-06-29 06:02:00