spiderko_2
Czy to jest forma pomocy dla bezrobotnych? Jeśli tak to chyba wyboru zbytniego nie masz, z tego co słyszałem trzeba się zgodzić. Ja byłem swego czasu w "JHP Training", dzięki nim zdałem odpowiednik matury angielskiej dla dorosłych. Trzy miesiące zajęć w czasie których dostajesz nadal zasiłek + nieznaczny dodatek za naukę. Dobra okazja do poznania ludzi i oderwania się od nudy bezrobocia.
2011-08-24 14:23:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
vintage
raczej myslalam o doradztwie, nie pobieram zasilku i nie jestem nigdzie zarejestrowana jako bezrobotna, poniewaz mam 3 rozne, aczkolwiek uzupelniajace sie zawody na dosc dobrym poziomie chcialam pogadac z doradca co lepiej tu rozwijac i gdzie sie najlepiej zahaczyc na start. Ewentualnie jaki kurs zrobic, bo pisalam prace i robilam roczne badania z arteterapii i np w PL moge prowadzic takie zajecia, tutaj sa wymagane dodtkowe szkolenia itp.
2011-08-24 20:41:00
arahja
Vintage jeśli szukasz pomocy w zakresie doradztwa i pokierowania Tobą w konkretnym kierunku, to myślę, że w NEXT STEP ją znajdziesz. Sama byłam na 3 spotkaniach, miałam pomysł na siebie, ale nie wiedziałam, od czego zacząć żeby dojść do celu i zdobyć odpowiednie papiery. Ba! Nie wiedziałam nawet, jakie "papiery" są mi potrzebne ;-) Doradca wszystko dokładnie mi wyjaśnił, pokazał kilka różnych dróg i możliwości, wskazał instytucje, szkoły i inne placówki pomagające zdobyć kwalifikacje. Dodatkowo dopingują Cię do działania, zakładając dla Ciebie coś w formie planu postępów do celu - na każdym kolejnym spotkaniu (zazwyczaj co 2-3tyg) pytają, co udało Ci się zrealizować i wskazują dalszą drogę i ewentualne ulepszenie tego co już zrobiłaś. W skali roku przysługują Ci 3 spotkania z konsultantem, więc z kolei nie musisz też biegać na nie co chwilę ;-) Szczerze polecam! :-D
2011-08-25 11:14:00
vintage
oo dzieki, to sie w takim razie umowie, dzieki za info :)
2011-08-25 11:47:00
złośnica
dostałam namiar od znajomego na kobietę (Polka) z Next Step. Ponoć pomagają znaleźć pracę. Czy ktoś o nich słyszał? i na jakich zasadach się to odbywa? trzeba zapłacić za taką pomoc czy działają na zasadzie wolontariatu?
Edytowany przez złośnica o Wrz 20, 2011 - 07:59 AM.
2011-09-20 08:58:00
vintage
Hejka, caly zakres ich dzialanosci masz na ich stronce, pomagaja sie ogarnac, napisac cv, ustalic profil zawodowy i sciezke kariery, dobrac szkolenia a takze podpowiedza jaka prace szukac i gdzie. Dodatkowo maja opis jaki zawod czego zazwyczaj tu wymaga, automatyczne odnosniki do wolontariatu jesli ktos by chcial w ten sposob podniesc kwalifikacje i popraktykowac. Ja ide na spotkanie niebawem, maja mi oddzwonic z terminem spotkania jakos dzisiaj lub jutro, wiec opowiem jak bylo, a ide pogadac o profilu zawodowym i jakies wskazowki co do interview, dodatkowo mam nadzieje sprawdzic moj angielski przed rozmowami kwalifikacyjnymi. W centrali bardzo mili i mozna poprosic o nieco wolniejksza gadke i czysty angielski :) ktos juz mi odpisywal na temat wymagan itp, poszukam i dokleje, ale poszukaj na tym forum, bo to chyba tutaj bylo.
2011-09-20 09:16:00
vintage
tu jest poprzedni watek:
http://www.mojecoventry.pl/index.php?module=Dizkus&func=viewtopic&topic=30601&lang=pl
a tu ich stronka na ktorek wszystko w zasadzie jest:
https://nextstep.direct.gov.uk/Pages/home.aspx
warto soie na tej stronce zarejestrowac przed spotkaniem.
2011-09-20 09:19:00
złośnica
dzięki serdeczne ;) to powodzenia na spotkaniu ;) i koniecznie napisz jak było. trzymam kciuki ;)
2011-09-20 11:54:00
vintage
thx, jutro ide, mieli jakis wolny termin od razu wiec skorzystam, pelna recenzje wrzuce na priva, tutaj tez cos wpisze o ile cos sie wyklaruje po pierwszym spotkaniu. Oni przewiduja 1h na spotkanie wiec nie jest to za wiele zeby ustalic, raczej zeby wypelnic pewnie stos papierow :)
Na stronce polecaja przygotowanie konkretow co do oczekiwan, potrzebnego doradztwa itp. Wlasnie siedze i nad tym dlubie..
2011-09-20 23:32:00
marrrcin
też bym prosił o wrażenia ze spotkania, czego się spodziewać itp ;)
2011-09-21 10:32:00
vintage
Juz po :) bylo bardzo milo aczkolwiek krotko, na stronie polecaja zarezerwowac godzinke, ale trwalo to okolo 30 min de facto. Wybralam doradcow w Central Library, dwa stoliki u gory zaraz za schodami, 2 mile osoby, obie rewelacyjnie i czysto mowiace po angielsku, wiec polecam jak ktos chce sprobowac sil w gadce, a nie czuje sie pewny tego co umie.
W sumie ciezko powiedziec czego mozna sie spodziewac, zalezy z czym idziesz, jesli doradca ma ustawiac profil zawodoy itp beda potrzebne kolejne spotkania, osoby bez benefitow maja jedno spotkanie tylko, a reszte konsultacji moga przeprowadzac przez telefon bez ograniczen.
Ja wprost powiedzialam babeczce ze przyszlam sprawdzic swoj angielski w gadce o prace bo czeka mnie kilka interview niebawem, drugorzedne bylo samo doradzanie, ale kobita porzadnie sprawdzila moje CV, wskazala na mocne strony, doradzila mi ewentualna sciezke rozwoju na szybko i dlugoterminowa. Na koniec powiedziala co otwarcie mysli o moim angielskim bo taka prosbe wyrazilam na poczatku. Zupelnie bez cisnienia, bez stresu. Dala kilka namiarow, ogolnie wiekszosc informacji jest na stronie.
Mi np brakuje doswiadczenia w poligrafii zeby byc pelna geba grafikiem, mam jakies pojecie techniczne ale nie jest to biegle, i wiadomo ze nie wyszukiwala mi firm gdzie moge nabyc praktyki, tylko doradzila ze zamiast kursow w moim przypadku lepiej bedzie jednak znalezc prace na nizszej pozycji w podobnej firmie, lub podejsc do centrum volontariatu i tam zapytac dokladnie czy maja jakies oferty w tej dziedzinie.
Mozna tez sprawdzic stronki volontariatu i dobra sprawa jest to ze mozesz czesto wybrac sobie ilosc godzin w tyg i pogodzic to z praca, traktujac jako kurs za free po pracy. Ale szczegoly najlepiej juz tam.
Takze przed spotkaniem warto pomyslec dokladnie w czym ma konsultant pomoc, bo przeciez nie usiadziecie i nie bedziecie sie gapic na siebie :evil: najlepiej miec na jedno spotkanie 3 sprawy max, zaczynajac oczywiscie od najwazniejszej. Najlepiej zabrac jakiekolwiek CV bo na czyms musi sie taka rozmowa oprzec, covering letter jakis itp.
Polecam, jesli ktos nie czuje sie na silach to jest polski konsultant, pani Monika i z nia chyba tez mozna konsultowac sie telefonicznie.
2011-09-21 14:41:00