Oszuści internetowi

Witam. Pisze ponieważ kilka dni temu dodałem ogłoszenie na Gumtree o sprzedaniu laptopa. Kilka godzin później zgłosił się do mnie koleś (mailowo) który zaproponował większą stawkę po warunkiem że wpłaci kasę przez PayPal a ja wyśle laptopa na dany adres. Nie mając pojęcia że to jeden z najstarszych sposobów wyłudzenia kasy zgodziłem się. Koleś twierdzi że kase przelał na moje konto wysyłając mi sfałszowanego maila z PayPal-a że kasa jest ale wpłynie ma moje konto jeśli wyśle do kupca numer wysyłki a on potwierdzi na PayPalu że faktycznie wysłałam tego laptopa. Skontaktowałem się z PayPal-em a oni potwierdzili że to oszust. Koleś zaczął się odgrażać że zrobi najazd na moją chatę itp. Czy ktoś spotkał się z takimi typkami i czego można się spodziewać po takich dupkach? Pozdrowienia
rosak Zupełnie nie rozumiem problemu.. PayPal, zwykły przelew, płatności allegro czy jakiekolwiek inne wynalazki- kiedy kasa znajdzie się na moim koncie wtedy wysyłam towar...
2011-07-20 12:16:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
xxx problem jest w tym że ten koleś nie przelał żadnej kasy tylko wpierając mi że ją wysłał żąda wysyłki towaru. Próbuje udowodnić to wysyłając sfałszowane maile PayPal-a.
2011-07-20 12:20:00
rosak Ale po co TY próbujesz komuś udowodnić że czegoś NIE zrobił? Jeśli przelał, niech sam udowodni ten fakt. Jak można udowodnić coś czego nie ma, i po co?
2011-07-20 12:48:00
vintage Olej kolesia, a jak bedzie sie dograzal to zapisuj i zglos na policje, proste a w razie co zaopatrz sie a palke teleskopowa o ile jest tutaj legalna, jesli nie czujesz sie bezpiecznie :)

Nie ma kasy na Pay Paly - nie ma wysylki, a jak mu sie nie podoba to niech sam idzie na policaj :D Boisz sie jakiegos z**eba wymuszacza? Na bank to jakis debil, prawdziwi wyludzacze i przestepcy maja takie metody ze bys sie nawet nie zorientowal ze cie robi w jajo :) Mysle ze nie ma sie kim przejmowac, chyba ze masz ochote wyslac mu lapa za free, zeby nie stresowac sie nalotem :D
2011-07-20 13:28:00
gomez82 ej ja tez chce lapka ze free. napisz mi czym musze ci pogrozic by przebic tamtego typka , a tak powaznie zapomnij o tym panu ktoremu sie wydaje ze jest cwaniakiem. nie masz kasy na swoim koncie fizycznie nic nigdy nie wysylaj!!
zawsze przeciez mogl sobie lapka odebrac osobiscie i zaplacic ci do reki.
pamietaj tez o tak popularnych tu w uk czekach.nawet jesli dostaniesz czek i zrealizujesz go w banku to nie znaczy ze kase masz na koncie.taki czek ma ( z tego co pamietam) tydzien na realizacje i w tym czasie osoba ktora go wystawila moze wstrzymac taka platnosc i wtedy kasy tez nie masz.czek zostaje odeslany do twojeo domu z adnotacja o wstrzymaniu jeo realizacji przez osobe ktora o wystawila.WNIOSEK JEST JEDEN : KASA NA KONCIE FIZYCZNIE A POZNIEJ WSZELKIKE WYSYLKI.
2011-07-20 13:42:00
raflus1 Czy wysłałeś już paczkę?
2011-07-20 18:37:00