greg8107
Przez neta tez mozna aplikowac na provisional I nie jest obowiazkowa szkola jazdy
2012-02-27 14:35:00
Pres Enter to save or Esc to cancel
elunia
Na-MOJE COVENTRY. reklamuje sie instruktor Pan Wieslaw z redka bardzo dobry i przystepne ceny ma,jestem z niego zadowolona.Mozna do niego zadzwonic i popytac co i jak.
2012-02-27 16:45:00
ludzik50
A czy wiecie ,że waszym instruktorem może być każda osoba która ma prawo jazdy powyżej 3 lat? Wystarczy dopisać się do ubezpieczenia samochodu i jazda...ja moją żonę sam nauczyłem, pod koniec wykupiliśmy z pięć jazd u instruktora (tak dla pewności) i egzamin zdany za pierwszym podejściem...
2012-02-27 19:02:00
dux
tak wiemy... ja właśnie zacząłem być takim domowym instruktorem - cud że jeszcze siwe włosy się nie pojawiły! :)
2012-02-27 19:05:00
violetta
a czy to prawda ze od 2012 r na testach teoretycznych nie ma odpowiedzi a,b, c, d, tylko samamu trzeba wymyslic i opisac odpowiedz ?
2012-02-27 19:44:00
greg8107
Najlepiej jak sama sprawdzisz na directgov.co.uk
2012-02-27 19:55:00
nataliii3
czesc a ja mam takie pytanie szybkie, jak to jest z polskimi prawo jazdami...trzeba je gdzies zmieniac czy poprostu jezdzi sie na tych naszych?
pozdrawiam
2012-02-27 22:32:00
dux
nie trzeba wymieniac
jako dumna obywatelka unii europejskiej możesz sobie jeździć ile chcesz, no chyba że zapragniesz jeździć zawodowo to mogą od ciebie wymagać wymiany
2012-02-27 23:26:00
Multimegamax
Wg brytyjskiego Wydziału Komunikacji (DVLA) powinnaś wymienić prawo jazdy na brytyjskie po trzech latach od zostania rezydentem.
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022556
2012-02-27 23:48:00
dux
multimega - przeczytaj to uważnie:
Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):
until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the longer period
moja firma też miała wątpliwości czy mogę prowadzić auta firmowe z polskim prawkiem i konkretnie pisałem do DVLA w tej sprawie i taka właśnie była odpowiedź - możesz prowadzić do 70tki (bo wtedy jakieś badania się dodatkowo robi)
2012-02-28 10:40:00
rosak
Dux, a jak DVLA interpretuje "resident" ? Pytam z ciekawości, mam tutejsze prawko.
2012-02-28 11:46:00
dux
instytucje z reguły posługują się definicją:
The term “ordinarily resident” is not defined, but its established meaning is that a person is ordinarily resident if they are normally residing in the United Kingdom (apart from temporary or occasional absences), and their residence here has been adopted voluntarily and for settled purposes as part of the regular order of their life for the time being.
czyli po prostu
1. przebywasz tu legalnie - co w naszym przypadku jest automatyczne
2. posługujesz się tutejszym adresem do wszelkich celów urzędowych
to z reguły jest wystarczające, żeby kwalifikować się jak rezydent w tym podstawowym znaczenu - czyli po prostu, żeby jasno można było odróżnić od 'turysty'
2012-02-28 12:18:00
Multimegamax
Faktycznie, ten okres, który jest dłuższy, dzięki za poprawkę.
2012-02-28 21:06:00
ludzik50
co do wymiany prawa jazdy- po pierwsze warto to zrobić bo będziesz mieć tańsze ubezpieczenie, po drugie jeśli mocno chcesz je zatrzymać to musisz i tak wysyłać żeby dorobić sobie 'counterpart' na który będą Ci nabijać punkty :) -choć nie wiem czy coś się nie zmieniło w międzyczasie (robiłem to prawie 4 lata temu).
Wymiana prawa jazdy jest banalnie prosta- wysyła się je pocztą wraz z opłatą.
2012-02-29 20:04:00
dux
No właśnie ten mityczny argument z ubezpieczeniem mnie nie przekonuje - we wszystkich 'quotach' jakie robiłem przez lata, łącznie z moim aktualnym ubezpieczeniem, full EEC a full UK nie powoduje najmniejszej zmiany ceny
ze 2 lata temu wręcz (przez pomyłkę) kupując ubezpieczenie podałem, że mam full UK, a potem prostowałem na full EEC - żadnej korekty w kwocie
także jak dla mnie jedyny dylemat finansowy w tej dyskusji to, czy chcesz płacić te 70? funtów w sumie za nic, czy nie :)
2012-03-01 06:49:00