Międzynarodowe święta – przepisy świątecznego emigranta
Czas świąteczny jest dla nas- Polaków zazwyczaj bardzo wyjątkowy. Nie tylko dzielimy się prezentami, ale także często spotykamy rodziny, których nie widzimy na co dzień, wspólnie biesiadujemy i cieszymy się wolnym czasem.
19:12 12/12/17 • 612
Czas świąteczny jest dla nas- Polaków zazwyczaj bardzo wyjątkowy. Nie tylko dzielimy się prezentami, ale także często spotykamy rodziny, których nie widzimy na co dzień, wspólnie biesiadujemy i cieszymy się wolnym czasem. Z tej okazji wspólnie z marką Morliny przygotowaliśmy przepisy, które choć bazują na tradycyjnych składnikach, dodadzą świętom nieco innego smaku. Korzystając z dobrodziejstwa życia na emigracji, wykorzystujemy składniki, które są dla nas łatwo dostępne, wciąż niewykorzystywane w Polsce. Zapraszamy Was do dzielenia się Waszymi przepisami na stronie: https://www.facebook.com/MorlinyUK/, gdzie w grudniu także pojawią się nowe pomysły na świąteczne dania.

Zupa ze słodkich ziemniaków z cynamonem i płatkami z boczku, podawana z grzankami z syropem klonowym


Składniki:


2 duże słodkie ziemniaki
4 marchewki
Cebula
Cynamon
Chili w płatkach
Gałka muszkatołowa
Bulion z kurczaka lub warzywny
Liść laurowy
Syrop klonowy
Chleb typu ciabatta
Boczek Morliny

Wykonanie:


Na łyżce oleju uduś marchewkę, cebulę i czosnek, pod koniec dodaj przyprawy. Następnie dodaj pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki i zalej bulionem. Zredukuj ogień i duś pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie przygotuj grzanki. Chleb pokrój i podsmaż na maśle aż do zarumienienia. Zdejmij z patelni i oblej syropem klonowym. Rozgrzej patelnię i ułóż na niej bardzo cienkie plastry boczku. Zupę zmiksuj, usuwając wcześniej liśc laurowy. Dosól do smaku. Zupę podawaj w miseczkach, dokładaj dwa plastry boczku do każdej z nich. Na talerzyku obok zaserwuj grzanki z syropem klonowym.

Gęś w sosie pomarańczowo- rozmarynowym


Składniki:


Gęś (Morliny jeśli jest dostępna w Twojej okolicy)
Sól
Kolorowy pieprz do smaku
Liść laurowy
Słodka papryka
Liście szałwii
Rozmaryn
200 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśnięty)
Jabłka
Pomarańcza w plasterkach
150ml soku z pomarańczy
Opcjonalnie 150 ml cydru
4 łyżki miodu
Mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie:


Gęś zamarynuj dzień wcześniej, nacinając skórę nożem, dodając marynatę i wstawiając mięso do lodówki. Natrzyj ją solą i pieprzem, marynatę przygotuj z soku pomarańczowego, słodkiej papryki i liścia laurowego.

Zamarynowaną gęś odsącz z marynaty, na wierzch ułóż plastry pomarańczy, rozmaryn, do środka włóż 1 lub 2 obrane jabłka i wstaw do pieca na 100 stopni. Piecz około 6 godzin w tej temperaturze, podwyższając dopiero w ostatniej fazie pieczenia do 150 stopni.

Po upieczeniu odlej tłuszcz. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego (lub ghee), dodając jabłka z gęsi, sok z pomarańczy, odrobinę sosu z pieczeni, rozmaryn, opcjonalnie cydr. Jeśli sos wymaga dosolenia, dodajemy sól. Na końcu rozprowadzamy sos mąką pszenną lub ziemniaczaną.
Gęś najlepiej podawać z pieczonymi na gęsim tłuszczu ziemniaczkami.

Szynka z granatem w syropie klonowym


Składniki:


Szynka surowa w całości (Morliny jeśli jest dostępna w Twojej okolicy)
Goździki
Cebula
2 litry Coca – Coli
Garść goździków
Syrop klonowy
Owoc granatu
Sok z granatu

Wykonanie:


Szynkę posól i zamarynuj dzień wcześniej w soku z granatu. Następnego dnia odsącz i obsmaż z każdej ze stron na rumiano. Następnie przelej Coca- Colę do garnka i gotyj w niej szynkę przez około 2.5 godziny. Po tym czasie szybka powinna być miękka i krucha. Wyjmij szynkę, odsącz i natnij tluszcz z wierzchu, następnie nadziej szynkę goździkami, posypując ją pestkami granatu. Następnie wstaw szynkę na około 40-60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tuż przed końcem pieczenia, na około 10 minut - polej ją syropem klonowym i wstaw z powrotem do pieca. Podawaj na zimno lub na ciepło z sosem z soku z granatów zagęszczonym mąką ziemniaczaną.

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i parmezanu z boczkiem


Składniki:


1 kg brukselki (fioletowej lub zielonej)
1 kg ziemniaków
1 cebula
Boczek Morliny
Śmietana 18% lub Emlea
Wegeta
Pieprz
3- 4 jaja
Parmezan

Wykonanie:


Brukselkę zetrzyj na tarce, ziemniaki pokrój w cienkie plastry, boczek i cebulę w kostkę. Boczek podsmaż na suchej patelni, po wytopieniu się tłuszczu, dodaj cebulę. Warstwowo układaj ziemniaki, posyp brukselką, następnie boczkiem z cebulą. Przygotuj masę do zapiekanki ze śmietany, ubitych jaj, wegety, pieprzu i parmezanu. Zalej masą ułożone warstwowo składniki zapiekanki, posyp parmezanem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50- 60 w minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni, a środek będzie upieczony. Danie można spożywać samodzielnie z dodatkiem sałaty lub jako dodatek po mięs świątecznych.

Kaszotto z grzybami i kiełbasą


Składniki:


Kasza gryczana niepalona lub palona
Cebula
Kiełbasa mazurska Morliny
Papryka słodka
Kostka bulionowa
0.5 litra wrzącej wody
Cząber
Majeranek
Czosnek
Masło klarowane lub olej ryżowy
Ser żółty po posypania

Wykonanie:


Na maśle zeszklij czosnek z cebulą. Pokrój kiełbasę w talarki. Podsmaż na rumiano na oleju. Kaszę ugotuj na sypko wg przepisu na opakowaniu. Do czosnku z cebulką dodaj na patelnie przyprawy. Następnie dodaj kaszę i kiełbasę. Wymieszaj i po kilku minutach podlej bulionem. Potrawę podawaj na gorąco, posypując serem żółtym lub z kleksem serka typu Philadelphia. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek np. do gęsiny czy pieczonego kurczaka.

Kacze cassoulet z kiełbasą z kurczaka


Składniki:


Nogi kacze (najlepiej gotowe confit czyli duszone w tłuszczu, dostępne na terenie UK w supermarketach)
Boczek Morliny
Kiełbasa z kurczaka Morliny
600 g fasoli drobnej białej
Seler naciowy
Cebula
Marchewka
Czosnek
2 duże dojrzałe pomidory (opcjonalnie)
25 g tłuszczu z gęsi lub kaczki lub 2 łyżki oliwy
Rozmaryn, szałwia, ulubiony zestaw ziół, najlepiej świeżych
Sól morska
Pieprz
Goździk
Sok z cytryny
Odrobina cukru
Pietruszka

Wykonanie:


Jeśli nie posiadasz kaczki, która już została przygotowaną w formie confit, możesz zrobić ją sama. Do przygotowania confit potrzebujesz: czosnek, liść laurowy, kminek, jałowiec, nasiona kolendry, sól, tymianek i rozmaryn, oraz oczywiście kacze nogi. Natrzyj kaczkę przyprawami i pozostaw na noc. Rano upiecz kaczkę w 130 stopniach w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem tłuszczu kaczego lub gęsiego. Mięso powinno samo odpadać z kości. Tak przygotowane kacze mięso można przechowywać pod warstwą tłuszczu przez kilka tygodni i wykorzystywać do wielu potraw, nie tylko w stylu prowansalskim.

Cassoulet zaczynasz od krojenia warzy i mięs w kostkę. Namoczoną przez noc fasolę odcedzasz, dodajesz kiełbasę z kurczaka i boczek, zalewasz wodą. Gotuj 20 minut. Odcedź. Pokrój warzywa, cebulę i czosnek i podsmaż na gęsim tłuszczu, na sam koniec dodaj pomidory (opcjonalnie, Francuzi ich nie dodają do oryginalnego przepisu). Do uduszonych warzyw dodaj: fasolę, kiełbasę i boczek, zalej 1.5 litra wody, dodaj zioła, przyprawy i sok z cytryny. Tak przygotowaną potrawę wstaw w naczyniu do casserole lub żaroodpornej misce do pieca na około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Cassoulet podawaj z kaczą nogą, posypując natką pietruszki.

Sałatka z kurczakiem wędzonym


Składniki:


Zestaw sałat
Ser kozi lub parmezan
Kurczak wędzony (pierś lub noga Morliny)
Owoc granatu
Pomidorki koktajlowe
Ogórek

Sos:


2 łyżki miodu
Pół szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy
Sok z pomarańczy (świeżo wyciśnięty)
Sól
Pieprz

Wykonanie:


Na różnego rodzaju sałat lub na szpinaku, układaj warstwowo pomidorki przecięte na pół, ogórka i kurczaka, na koniec posyp serem i pestkami granatu (opcjonalnie malinami). Sos przygotuj mieszając dynamicznie oliwę z oliwek z musztardą klasyczną, miodem, sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem, regulując do smaku ilość poszczególnych składników. Sałatę podawaj zaraz po przygotowaniu, serwując sos w małym naczyniu obok.

• Uwaga: gęś oraz szynka surowa w całości Morlin nie są dostępne na terenie UK, są jednak w ofercie firmy na terenie Polski

Komentarze